Ο συγκρατημένος συναγερμός για τη Μέση Ανατολή – Αλλεπάλληλες σκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών και τα σενάρια «φωτιά»

Επώδυνα αντίποινα στο Ιράν υπόσχεται το Ισραήλ, το οποίο εξετάζει τρόπους απάντησης στην επίθεση της Τεχεράνης. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, οι αγορές στις ΗΠΑ γύρισαν στο «κόκκινο», με τον Dow να χάνει ακόμα και 250 μονάδες, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το Τελ Αβίβ να επιμένει σε αντεπίθεση κατά του Ιράν και τη Δύση να ζητά αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση της έντασης. 

Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να φέρει γενική ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες παγκόσμιες συνέπειες.

Μέχρι

στιγμής το ελληνικό οικονομικό επιτελείο κρατά χαμηλούς τόνους και κινείται με βάση το σενάριο της αποκλιμάκωσης ή έστω το ενδεχόμενο περιορισμένης έντασης.

Σε μια από τις πολλές αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμήθηκε πως δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας και οι στόχοι που έχουν τεθεί θα εκπληρωθούν κανονικά, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Τι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο

Ωστόσο, υπάρχουν δυο σημαντικές εστίες προβληματισμού: η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, τις οποίες προαναγγέλλουν και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, παρά το γεγονός ότι χθες υπήρξε μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ήδη, η τιμή της απλής αμόλυβδης πωλείται μια ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Το δεύτερο πεδίο είναι ο κίνδυνος νέας αύξησης των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί την σημαντικότερη «πηγή» πρώτων υλών, ενώ η παγκόσμια ανησυχία κανείς δεν γνωρίζει αν θα μεταβάλει και τα μεταφορικά κόστη.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε νέα αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, το οποίο δημιουργεί ένα νέο domino effect, όπως για παράδειγμα στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Μια αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν αποκλείεται να αλλάξει τη στρατηγική που έχει χαράξει η Φρανκφούρτη για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.

Όλα θα κριθούν από την απόφαση του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν, όπως επίσης και αν γίνει πράξη πόση θα είναι η διάρκεια της έντασης και οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα εφιαλτικά σενάρια για τιμή πετρελαίου στα 140 δολάρια

Οι αναλύσεις των τελευταίων ωρών από μεγάλους διεθνείς οίκους είναι πολλές, τις οποίες διαβάζει με ιδιαίτερη προσοχή και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η Citi δεν αποκλείει η τιμή του brent να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Societe Generale θεωρεί πως αν στον ενδεχόμενο πόλεμο Ισραήλ – Ιράν εμπλακούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 140 δολάρια το βαρέλι.

Αυτές οι αναλύσεις μπορούν να ακούγονται εξωφρενικές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις όταν μιλάμε για μια πολεμική σύγκρουση.

Πρόκειται για τα worst case scenarios, καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει «χτιστεί» πάνω στην πρόβλεψη πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent θα βρεθεί (κατά μέσο όρο) το 2024 στα 84,5 δολάρια το βαρέλι. Κάθε υψηλότερη τιμή, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης

Κ. Χατζηδάκης: «Εκτός από το «δεν γίνεται», να μάθουμε και το «γίνεται»

Ολοκληρώνεται η διασύνδεση POS-Ταμειακών μηχανών – Επεκτείνονται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. στο πρώτο τρίμηνο

Keywords
Αναζητήσεις
o-sygkratimenos-synagermos-gia-ti-mesi-anatoli--allepalliles-skepseis-sto-ypourgeio-oikonomikon-kai-ta-senaria-fotia.htm
Τυχαία Θέματα