«Όχι» από Αυστρία στην γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ετοιμάζει «αντιπρόταση»

Κατά της κοινής πρότασης της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης που θα παρέχει βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες-μέλη της ΕΕ μέσω επιχορηγήσεων -και όχι δανείων- τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς διαμήνυε μέσω Twitter, ότι «η θέση μας παραμένει αμετάβλητη», σημειώνοντας πως αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίος κρατούν επίσης

αρνητική στάση.

Σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Oberoesterreichische Nachrichte ο Κουρτς προανήγγειλε μάλιστα μία «αντιπρόταση» από μέρους του. «Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη συνέντευξη του στην Oberoesterreichische Nachrichten, ο Αυστριακός καγκελάριος δηλώνει πως για το θέμα αυτό βρίσκεται σε σχετικό συντονισμό με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Οι χώρες αυτές, μαζί με την Αυστρία, ανήκουν στη αποκαλούμενη «συμμαχία των καθαρά πληρωτών» και υποστηρίζουν έναν περιορισμό του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μία πρόταση με τις δικές μας ιδέες. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να ανακάμψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία και να αποφύγουμε την κοινοτικοποίηση των χρεών», ισχυρίζεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στη συνέντευξή του, ότι, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο ίδιος εξεπλάγη από την πρόταση του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου. «Φυσικά είναι νόμιμο, ότι δύο χώρες, και μάλιστα τόσο μεγάλες, προτείνουν κάτι», αναφέρει ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: «όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας την αρνητική στάση της Αυστρίας, τόνισε χαρακτηριστικά : «Εξακολουθούμε να αρνιόμαστε να χρηματοδοτούμε επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται, και, αντί κάλυψης κόστους για τα χρέη του παρελθόντος, χρειαζόμαστε επενδύσεις στο μέλλον».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η προθυμία της Αυστρίας να βοηθήσει είναι «πολύ υψηλή”, αλλά με τη μορφή εξοφλητέων δανείων, ανέφερε κατηγορηματικά πως «δεν θα δεχτούμε κοινοτικοποίηση χρέους υπό το πρόσχημα της κρίσης».

Για το ίδιο θέμα, ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 — απορρίπτοντας το «Ταμείο ανάκαμψης”, ανέφερε ότι η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρηματικό δώρο για χώρες που εδώ και χρόνια δεν έχουν τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού τους”.

Η σημερινή απόρριψη του «Ταμείου ανάκαμψης” από τον Αυστριακό καγκελάριο και τον υπουργό του των Οικονομικών, έρχεται να προστεθεί στην κατηγορηματική αντίθεση που προέβαλε από τα τέλη Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ενδεχόμενη έκδοση των αποκαλούμενων «κορονοομολόγων», δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.

Για την επίμονη άρνησή του, που ο ίδιος είχε προβάλει κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26 Μαρτίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε καταγγείλει ως «ανεύθυνο» το ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά».

«Ο ιός δεν έχει τίποτε να κάνει με το έλλειμμα ή τα χρέη, και μας αφορά όλους», σημείωνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξη του, και παρέπεμπε στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας έκδοσης «ομολόγου του κορονοϊού» από «εύπορες» χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Σλοβενία.

Ο ίδιος είχε αναφέρει επίσης, ότι η Αυστρία και η Ολλανδία θα αλλάξουν την στάση τους «μέσα σε 20 ημέρες, όταν και οι ίδιες βρεθούν σε εκείνη την κατάσταση την οποία βιώνουν (σ.σ. με τον κορονοϊό) ήδη τώρα οι άλλες χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα