Οι αγορές πλήρωσαν 1,81 δισ. για τα… 1,5 δισ. του 10ετούς – Ποιοι έβαλαν τα λεφτά

Κατά 61,5% μειώθηκε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές μέσα στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.

Η τεράστια αυτή αποκλιμάκωση του δανειακού κόστους για τη χώρα πιστοποιήθηκε από τη σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,5% έναντι του 3,9% που ήταν στις αρχές Μαρτίου της φετινής χρονιάς όταν και έγινε η αρχική έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Οι αγορές πλήρωσαν σήμερα 1,81 δισ. ευρώ για να αγοράσουν τα ομόλογα, συνολικής

αξίας 1,5 δισ. ευρώ…

Αυτό συνέβη διότι η επανέκδοση της 10ετίας διατέθηκε όχι στην ονομαστική της αξία, αλλά στο 120,686 αυτής. Γεγονός που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του κάπου 310 εκατ. ευρώ παραπάνω από εκείνα της ονομαστικής αξίας.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση θυσιάζοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του επιτοκιακού κουπονιού που συνοδεύει το 10ετές ομόλογο.

Και η σημερινή, δεύτερη σειρά του έχει ετήσιο επιτόκιο 3,875%.

Αυτό, όμως, οι επενδυτές θα το εισπράξουν μόνο για το 1,5 δισ. και όχι για όλο το ποσό των κεφαλαίων που διέθεσαν.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η ετησιοποιημένη απόδοσή τους για τα 1,81 δισ. που διέθεσαν να κινείται στα επίπεδα του 1,5%.

Η απόδοση αυτή, η οποία εκφράζει και το κόστος δανεισμού της χώρας, αφενός μεν αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την Ελλάδα και αφετέρου καταδεικνύει ότι η χώρα απολαμβάνει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για το ομόλογο κινήθηκε στα επίπεδα των 7,6 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν πέντε φορές παραπάνω από τη ζήτηση.

Ποιοι πήραν το ομόλογο

Τα κεφάλαια που διατέθηκαν για το reopening του 10ετούς ομολόγου προήλθαν κατά 87,2% από μακρόπνοους -και σαφώς ποιοτικότερους- επενδυτές. Κάτι που καταδεικνύεται από τη σχετική περιορισμένη συμμετοχή των hedge funds τα οποία απορρόφησαν το 12,8% της συνολικής αξίας της επανέκδοσης.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων απορρόφησαν το 63,4% και αποτελούν πασιφανώς την ηγέτιδα δύαμη.

Στη δεύτερη θέση είναι οι ιδιωτικές τράπεζες και τα private banking τα οποία πήραν το 10,9%, ενώ 8,6% απορροφήθηκε από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και το υπόλοιπο 4,3% διατέθηκε σε κεντρικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή εκείνων που έβαλαν λεφτά στην επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, η Μεγάλη Βρετανία έχει την πρώτη θέση με μερίδιο 49%.

Ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες με 10,1%, η Γερμανία και η Αυστρία με 8,7%, ενώ 7,5% απορροφήθηκε από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Το ίδιο ποσοστιαίο μερίδιο, του 7,5%, έχει και η Γαλλία, ενώ τα ελληνικά χαρτοφυλάκια κάλυψαν το 4,7%.

Η Ιταλία απορρόφησε το 4,5%, οι χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία) το 1,3%, ενώ μερίδιο 4,2% κατευθύνθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πέραν της Ευρώπης, κυρίως στην Ασία, διοχετεύθηκε το 2,5%.

Η διαφορά που έχει συντελεστεί στο τελευταίο εξάμηνο σε ό,τι αφορά τις ελκυστικότερες προϋποθέσεις δανεισμού της χώρας πιστοποιείται από το γεγονός ότι όταν στις αρχές Μαρτίου εκδόθηκε το 10ετές η τιμή του ήταν κάτω από την ονομαστική αξία. Και συγκεκριμένα στο 99,796%.

Από εκείνη την έξοδο, η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, αλλά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πλήρωσαν λιγότερα για να τα αποκτήσουν…

Έτσι, στο επιτόκιο του 3,875% προστέθηκαν και τα οφέλη που δημιουργεί η έκδοση κάτω από την ονομαστική αξία, με συνέπεια η τότε έκδοση να φτάνει στην τελική ετησιοποιημένη απόδοση του 3,9%.

Η σημερινή έξοδο στις αγορές είναι η τέταρτη κατά σειρά για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, απ’ όπου και έχει αντλήσει πλέον 9 δισ. ευρώ. Δηλαδή 2 δισ. παραπάνω από τις φετινές της χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το 2020, όπως και το 2021, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για λήξεις χρέους, εξαιρουμένων των Εντόκων Γραμματίων, είναι περί τα 5 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά έχουν ήδη καλυφθεί.

The post Οι αγορές πλήρωσαν 1,81 δισ. για τα… 1,5 δισ. του 10ετούςΠοιοι έβαλαν τα λεφτά appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
181, 10ετούς, Ποιοι,181, 10etous, poioi