Οι εφιαλτικές απώλειες των 2 τρισ. δολαρίων και οι φόβοι των traders για τις μετοχές

Οι μνήμες από το sell off που έπληξε τα χρηματιστήρια στο τέλος του περασμένου έτους παραμένουν νωπές ​​στο μυαλό των traders των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών, καθιστώντας τους ιδιαίτερα νευρικούς μετά τους τελευταίους αρνητικούς οιωνούς.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος του μακελειού που τάραξε τις αγορές το 2018, οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν επανάληψη του πανικού που οδήγησε σeε απώλειες των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με αφορμή τα υψηλά επιτόκια και τους φόβους για την πορεία της ανάπτυξης. Με την πρώτη ματιά, τα πράγματα είναι

πολύ διαφορετικά: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις αύξησε τα μέτρα τόνωσης και οι επενδυτές δεν αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι τουλάχιστον το επόμενο έτος.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η ανακοίνωση των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων στη Γαλλία και τη Γερμανία φάνηκε ως μία ξαφνική προειδοποίηση για τους οπαδούς των μετοχών που απολαμβάνουν την άκρως ικανοποιητική απόδοση του 19% φέτος. Η σοβαρότητα της επιβράδυνσης καθιστά τους επενδυτές επιφυλακτικούς για την αποδοτικότητα των μέτρων της ΕΚΤ χωρίς να υπάρχει παράλληλα στήριξη με δημοσιονομικά κίνητρα από τα ίδια τα κράτη. Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης του Ηνωμένου Βασιλείου και η έναρξη της επίσημης έρευνας για την αποπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν βοηθούν στην ψυχολογία της αγοράς.

«Οι ανησυχίες μας έχουν αυξηθεί, ενώ οι μετοχές της ζώνης του ευρώ έχουν καταγράψει υπεραποδόσεις – καθόλου ελκυστικό μείγμα», δήλωσε ο Lars Kreckel, στρατηγικός επενδυτής μετοχών διεθνώς, της Legal & General Investment Management. «Ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει επικίνδυνα υψηλός για τη ζώνη του ευρώ. «

Ο αντίκτυπος από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και την παγκόσμια επιβράδυνση επιβαρύνουν την Ευρώπη. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων στη Γερμανία έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας αυτό το μήνα και η πτώση της μεταποίησης ώθησε τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής πιο κοντά στην ύφεση.

Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων συμμερίζονται τις ανησυχίες του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας για την τόνωση της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια επικείμενης δράσης, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων για επενδύσεις.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι ότι τα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δεν αρκούν για να ενθαρρύνουν μια φορολογική αντίδραση από τη Γερμανία», δήλωσε ο Edward Park της Brooks Macdonald Asset ManagementPark. «Εάν συμβαίνει αυτό και οι αγορές φοβούνται ότι θα υπάρξει περαιτέρω κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου».

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ήδη απαισιόδοξη στάση της αγοράς σχετικά με τις ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα «μαξιλάρι» σε πιθανή υποχώρηση στο τέλος του έτους. Τα κεφάλαια που επικεντρώνονται στις μετοχές της Ευρώπης έχουν μειωθεί κατά 97 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το έτος λόγω εκροών με βάση την έρευνα της Bank of America, και είναι τα λιγότερο δημοφιλή περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως.

«Δεν περιμένουμε να επαναληφθεί η θεαματική ανάκαμψη, καθώς οι προσδοκίες των κερδών έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους 12 μήνες»,  δήλωσε ο Θέμις Θεμιστοκλέους, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επενδύσεων της UBS Wealth Management , η οποία έχει λιγότερες τοποθετήσεις σε μετοχές της ζώνης του ευρώ. «Παρ ‘όλα αυτά, αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα δυσκολευτούν το τέταρτο τρίμηνο, εν μέσω της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των κερδών και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης».

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 12% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από το 2011, και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του τρέχοντος έτους προσπαθεί να καλύψει τις δραματικές απώλειες. Μάλιστα εμφανίζει την καλύτερη απόδοση εννεαμήνου από το 2009. Οι αποτιμήσεις το 2019 έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους. 

Καθώς πλησιάζουμε στο τέταρτο τρίμηνο, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα του να διακινδυνεύσουν να χάσουν τις μέχρι τώρα θεαματικές αποδόσεις της φετινής χρονιάς ή να χάσουν περαιτέρω κέρδη αν προχωρήσουν σε πωλήσεις νωρίς. Ακόμη και οι διάσημοι οπαδοί των μετοχών όπως ο Ken Adams της Aberdeen Standard Investments αναφέρουν ότι η προοπτική είναι ιδιαίτερα αβέβαιη προς το παρόν.

«Η γενική μας στάση είναι θετική, αλλά συγκρατημένη,» δήλωσε ο Adams,  επικεφαλής της στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, στην Aberdeen. «Η συμβουλή μου για τους επόμενους τρεις μήνες είναι να διατηρήσω κάποια μετρητά σε περίπτωση που κάτι αναπάντεχο συμβεί. Αυτό σίγουρα αξίζει τον κόπο σε αυτό το περιβάλλον, επειδή η κρυστάλλινη σφαίρα είναι γεμάτη σύννεφα αυτή τη στιγμή. «

The post Οι εφιαλτικές απώλειες των 2 τρισ. δολαρίων και οι φόβοι των traders για τις μετοχές appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα