Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους και δεν τα ξοδεύουν
Στις τράπεζες σε όλη την Ιαπωνία βρίσκεται ένα «βουνό» χρημάτων που είναι μεγαλύτερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των περισσότερων χωρών – τα ταμειακά αποθέματα των εταιρειών της χώρας. Για μερικούς είναι μια απόδειξη για τη δύναμή τους, αλλά για πολλούς είναι μια χαμένη ευκαιρία.
Οι εισηγμένες εταιρείες στην Ιαπωνία κατείχαν 506,4 τρισεκατομμύρια γιέν (4,8 τρισεκατομμύρια
Αν και οι εταιρείες βλέπουν το ρευστό ως προστασία για δύσκολους καιρούς, ενοχλεί επί μακρόν τους επενδυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα στελέχη πρέπει να το επενδύσουν για ανάπτυξη ή να το επιστρέψουν στους μετόχους. Σε μια από τις πιο λαμπρές πολιτικές του, ο Abe έχει αναδιοργανώσει τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης, επιδιώκοντας να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κεφάλαια πιο παραγωγικά, αντί να τα αφήνουν να μένουν στάσιμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δεν είναι ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Οι εταιρείες παρέχουν μεγαλύτερες αποδόσεις στους μετόχους από τότε που η κυβέρνηση Abe θέσπισε νέους κανόνες για επενδυτές και στελέχη από το 2014. Ωστόσο, ο Zuhair Khan, επικεφαλής έρευνας στην Jefferies Japan, εκτιμά ότι διανέμουν μόνο το 40% των κερδών στους ιδιοκτήτες μετοχών, όταν θα μπορούσαν να διανέμουν περίπου το 70%.
«Αυτή η κατάσταση που θυμίζει Σκρουτζ Μακ Ντακ πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε ο Naoki Kamiyama, επικεφαλής στρατηγικής της Nikko Asset Management στο Τόκιο.
Το παραδοσιακό αφήγημα των υπερβολικά επιφυλακτικών ανώτατων στελεχών που προσκολλώνται σε αχρείαστα μεγάλες ποσότητες μετρητών δε λέει πλέον ολόκληρη την ιστορία, σύμφωνα με τον Felix Lam, ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου μετοχών Ασίας-Ειρηνικού στην BNP Paribas στο Χονγκ Κονγκ. Τώρα, τα αυξανόμενα επίπεδα μετρητών είναι περισσότερο συνάρτηση των αυξανόμενων κερδών. Τα κέρδη ανά μετοχή στις εταιρείες του δείκτη Topix κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με το τρίμηνο που έληξε το Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
«Ο λόγος για τα υψηλά επίπεδα μετρητών έχει μετατοπιστεί από τη συντηρητική στάση στο να είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών», δήλωσε ο Lam μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Κατά τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, τα buybacks των ιαπωνικών εταιρειών έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ και χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω του δικού τους ισολογισμού, παρά με χρέος».
Οι επαναγορές που ανακοινώθηκαν από εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Ιαπωνία ανήλθαν σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, έχουν ήδη φθάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς εταιρείες όπως η Sony και η SoftBank Group ανακοίνωσαν σχέδια για επαναγορές-ρεκόρ.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα 8,4 τρισεκατομμύρια γιέν σε μερίσματα το 2019, σύμφωνα με την Societe Generale.
Ωστόσο, οι επαναγορές ωχριούν σε σύγκριση με την αμερικανική αγορά, όπου οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες ανακοίνωσαν πέρυσι buybacks ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρλιων, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Ο Topix ενισχυόταν κατά 0,2% στις πρώτες συναλλαγές την Τρίτη, φέρνοντας τα κέρδη για το τρέχον έτος σε λίγο λιγότερο από 1%. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται σχεδόν κατά 17% το 2019.
Οι επικριτές λένε ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις δεν κάνουν αρκετά με τα χρήματά τους. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, για παράδειγμα, έχουν ατονήσει. Οι συνολικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν από εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Ιαπωνία φέτος υποχώρησαν σε περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 215 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.
Και διακρατώντας μεγάλα ποσά μετρητών με μηδενικό επιτόκιο, οι εταιρείες καταλήγουν σε χαμηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Soichiro Matsumoto, κύριο επενδυτικό στέλεχος για την Ιαπωνία της Credit Suisse Group.
Η «τσιγκούνικη» συμπεριφορά των στελεχών στην Ιαπωνία δεν αποτελεί έκπληξη για πολλούς παρατηρητές της αγοράς, οι οποίοι λένε ότι οι περισσότερες εταιρείες υιοθέτησαν μια συντηρητική στάση όταν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η επακόλουθη περίοδος οικονομικής στασιμότητας, που είναι γνωστή ως «χαμένες δεκαετίες», είδε προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν μπορούσαν πλέον να δανείζουν τις επιχειρήσεις.
Βροχερή μέρα
Τρεις δεκαετίες αργότερα, τα στελέχη εταιρειών εξακολουθούν να θέλουν να είναι ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση με ομόλογα. «Η στρατηγική είναι να έχεις πολλά μετρητά, επειδή αυτό σου δίνει στρατηγική ευελιξία για εξαγορές ή ένα μαξιλάρι για μια βροχερή μέρα, γιατί ποιος ξέρει πότε η οικονομία μπορεί να πάει άσχημα», δήλωσε ο Khan της Jefferies.
Κοιτάζοντας μπροστά, οι επενδυτές βλέπουν τη δυνατότητα περισσότερων αλλαγών στις ιαπωνικές εταιρείες, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ακτιβιστών στοχεύει εταιρείες με φτωχές καταβολές σε μετόχους. Αλλά οι περισσότεροι λένε ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται, ενώ τα κέρδη που διανέμονται στους ιδιοκτήτες μετοχών θα αυξάνονται μόνο σταδιακά.
«Είναι καλό το ότι οι εταιρείες επιστρέφουν περισσότερα χρήματα στους επενδυτές μέσω υψηλότερων buybacks», δήλωσε ο Nicholas Smith της CLSA στο Τόκιο. «Αλλά δεν είναι αρκετό».
The post Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους και δεν τα ξοδεύουν appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Άνω-κάτω στο ΚΙΝΑΛ- Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου
- Στον Ασπρόπυργο θα μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού
- Τι περιμένουμε να δούμε στην επικείμενη παρουσίαση του iPhone 11
- Σαολίν πολεμιστές στο ΚΠΙΣΝ
- Μητσοτάκης: «Έχουμε ξεπεράσει οριστικά την κρίση»
- Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Όλη η αλήθεια για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Χρυσή ευκαιρία για 1,2 εκατ. οφειλέτες οι 120 δόσεις στην εφορία – Ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί – Ολες οι λεπτομέρειες
- Γέννησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου
- Οκτώ προτάσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα από το ΕΒΕΠ
- Του «Κουτρούλη ο γάμος» σε δεξίωση στις Σέρρες: Ξυλοκόπησαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Γέννησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου
- Του «Κουτρούλη ο γάμος» σε δεξίωση στις Σέρρες: Ξυλοκόπησαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ!
- Οικογένεια Λυκιαρδοπούλου: Η νέα κίνηση ανανέωσης στο στόλου της Neda Maritime
- Ετοιμάζουν νέο σόου ο Γιάννης και η παρέα του
- Eurobank Κύπρου: Κέρδη 24,2 εκατ. και σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019
- Motor Oil και Γενικό Επιτελείο Στρατού «έδωσαν τα χέρια» για μια συνεργασία εκπαιδευτικού χαρακτήρα
- Χάρης Ρώμας: Επιστρέφει στην τηλεόραση με νέα σειρά
- Γιατί οι επόμενοι 4 μήνες είναι κρίσιμοι για το μέλλον των ωκεανών
- Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους και δεν τα ξοδεύουν
- Έμιλυ Κολιανδρή: Λαμπερή με φόρεμα Mi-Ro στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Τελευταία Νέα Mononews
- Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους και δεν τα ξοδεύουν
- Μενδώνη: Καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Ελλάδας για τα Γλυπτά
- Eurobank Κύπρου: Κέρδη 24,2 εκατ. και σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019
- Χάρης Ρώμας: Επιστρέφει στην τηλεόραση με νέα σειρά
- Του «Κουτρούλη ο γάμος» σε δεξίωση στις Σέρρες: Ξυλοκόπησαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ!
- Ναυτική τραγωδία: Τουλάχιστον 25 οι νεκροί από την φωτιά σε πλοίο στην Καλιφόρνια (video)
- Οικογένεια Λυκιαρδοπούλου: Η νέα κίνηση ανανέωσης στο στόλου της Neda Maritime
- Έμιλυ Κολιανδρή: Λαμπερή με φόρεμα Mi-Ro στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Τα ανθρώπινα κατορθώματα στο διάστημα: Σχεδόν 20.000 τα διαστημικά «σκουπίδια» πάνω από την Γη
- Γέννησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου
- Δ. Θεσσαλονίκης: Επιχείρηση καθαρισμού μπαζότοπου στην 26ης Οκτωβρίου
- Next Day Delivery Σχολικών ειδών από το Public
- Υπογράφονται οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό – Ποιά τα βήματα υλοποίησης της
- Xiaomi: Προσπαθεί να ανακόψει την πτώση της μετοχής με αγορές 1,5 δισ. δολ.
- O Ακάρ πέταξε πάνω από το Αιγαίο: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα
- Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
- Θετικό το δείγμα του αλκοτεστ για τον 28χρονο που σκότωσε γιαγιά και εγγόνι στο Αίγιο
- Πληρωμές 60 ημερών και κατάργηση εισφοράς κρέατος τα αιτήματα ΣΕΒΕΚ
- Χρυσή ευκαιρία για 1,2 εκατ. οφειλέτες οι 120 δόσεις στην εφορία – Ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί – Ολες οι λεπτομέρειες