Οι κυνηγοί αποδόσεων στρέφουν την προσοχή τους στις κινήσεις της Ελλάδας

Οι επενδυτές χαιρετίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την πρόωρη εξόφληση 3 δισ. ευρώ από τα δάνεια των μνημονίων ως ένα από τα ισχυρότερα σημάδια της ανάκαμψής της από την οικονομική καταστροφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για αναλογική αποπληρωμή αν η Ελλάδα αποπληρώσει

τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από τη λήξη τους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά ότι η κίνηση θα εξοικονομήσει περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ορισμένα από τα δάνεια της εποχής της κρίσης φέρουν επιτόκια άνω του 5% και η χώρα μπορεί πλέον να αναζητήσει φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, υπό τη νέα, φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση.

Το ευρύτερο πλαίσιο ενός πρωτοφανούς παγκόσμιου ράλι ομολόγων – το οποίο έχει φέρει το 30% όλων των τίτλων επενδυτικής ποιότητας σε αποδόσεις κάτω από το μηδέν – είναι επίσης υποστηρικτικό.

«Παρά το τεράστιο ράλι του φετινού έτους, αξίζει και πάλι να κρατηθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», γράφει ο Ciaran O’Hagan της Societe Generale σε ένα σημείωμα που στάλθηκε στους πελάτες. «Οι αποπληρωμές προς το ΔΝΤ είναι ένα μήνυμα ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα συνεχίζουν να βελτιώνονται».

Η παγκόσμια τάση χαρακτηρίζεται από ομόλογα αρνητικών αποδόσεων ύψους άνω των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό υπογραμμίστηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε εκ νέου την πολιτική τόνωσης με αγορές ομολόγων και νωρίτερα φέτος συνέβαλε στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου χαμηλότερα από εκείνο των ΗΠΑ.

Ακόμα και την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα της ευρωζώνης.

Τα capital controls είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση και η χώρα έχει εμφανίσει την υψηλότερη επίδοση στον δείκτη μεταποίησης PMI στη ζώνη του ευρώ – ακόμα και σε μια εποχή όπου η πιο εμβληματική επενδυτική πρωτοβουλία, το καθυστερημένο έργο του Ελληνικού, είναι μόνο στα αρχικά στάδια αναβίωσής του.

«Η Ελλάδα έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μάλαμας, sales trader της Piraeus Securities στην Αθήνα. «Η ζήτηση για ελληνικά assets από ξένους επενδυτές παραμένει αυξημένη, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να ξεκινάει καλά».

Η επίσκεψη των δανειστών

Η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο τεστ αργότερα αυτόν το μήνα, καθώς οι πιστωτές επισκέπτονται την Αθήνα για να ελέγξουν εάν τηρούνται οι όροι για την περίοδο μετά τα προγράμματα.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποια περιθώρια για τη μείωση των φόρων.

Ενώ η Ελλάδα καλείται να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κάθε χρόνο έως το 2022, ο πρωθυπουργός θέλει να μειώσει το στόχο στο 2% περίπου από το 2021.

Η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι στόχοι είναι υπερβολικοί και ασκούν υπερβολική πίεση στην ελληνική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο αναμένεται επίσης να επικαιροποιήσει την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ενσωματώνοντας νέα στοιχεία για το κόστος δανεισμού.

Η προηγούμενη προβολή βασίστηκε σε κόστος αναχρηματοδότησης χρέους γύρω στο 4,5%. Δεδομένου ότι το κόστος αυτό είναι πλέον πιο κοντά στο 1,5%, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την ίδια πορεία χρέους ακόμη και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ελλείψει νέας ανάλυσης, η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν σενάρια που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια περιθώρια, συμπεριλαμβανομένης της καταμέτρησης ως εσόδων των κερδών που αποκομίζουν οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ από την κατοχή ελληνικών ομολόγων σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κάποια ανακούφιση εάν η Κομισιόν εγκρίνει μια λύση ιταλικού τύπου που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια. Οι δανειστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να ξεφορτωθούν μέχρι και 20 δισ. ευρώ από ένα απόθεμα μη εξυπηρετούμενου χρέους ύψους 80 δισ. ευρώ.

Πράσινο φως από τις αγορές

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προχωράει με έργα ιδιωτικοποίησης όπως το Ελληνικό, μια στάσιμη επένδυση εξορύξεων της Eldorado Gold και την πώληση ποσοστού 30% στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με άλλα σχέδια σε τομείς όπως η ενέργεια να αναμένονται τους προσεχείς εβδομάδες ή μήνες.

«Θα υπάρξει αυξημένη διάθεση για υψηλής ποιότητας ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των υποδομών», δήλωσε ο Αντώνης Τιμπλαλέξης της Nomura, επισημαίνοντας τις «περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις αποδόσεις που τείνουν χαμηλότερα».

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε επίπεδα-ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,509% για πρώτη φορά την Πέμπτη μετά την απόφαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη τον Αύγουστο ότι «η τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας θα διευκολύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει ακόμα».

Τώρα, οι επενδυτές θα ψάξουν για μία θετική κίνηση από τους οίκους αξιολόγησης.

«Οι αποδόσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μειώνονται όσο τους το επιτρέψει το spread με τη Γερμανία», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής μετοχών της εταιρείας Pantelakis Securities με έδρα την Αθήνα. Οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου είναι κρίσιμες, είπε, «ώστε η χώρα να μπορέσει τελικά να διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα της Ιταλίας και της Κύπρου».

The post Οι κυνηγοί αποδόσεων στρέφουν την προσοχή τους στις κινήσεις της Ελλάδας appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα