Οι λόγοι της αδυναμίας του ελληνικού χρηματιστηρίου

Η κόπωση των τελευταίων ημερών του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίστηκε και σήμερα, παρά :

* Την προσπάθεια, για άλλη μια φορά, κλεισίματος των Βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες.

* Την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα έτη

* Την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων σε όλες τις εκδόσεις & τις προοπτικές ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2020 (Citigroup).

* Την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης έκδοσης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της

Πειραιώς ύψους 500 εκ. ευρώ.

Το γεγονός ότι  οι ξένες αγορές, παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εντός Κίνας αλλά και σε όλα τα πλάτη & μήκη της υδρογείου, παραμένουν  κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αγνοώντας τις παρενέργειες που θα έχει ο ιός στην παγκόσμια ανάπτυξη, δεν βοήθησε το κλίμα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά. Όμως οι αυξανόμενες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, ότι δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην Κίνα, πρέπει να μας προβληματίζει..

Οι βασικοί λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει αδυναμία περαιτέρω ανόδου εκτιμούμε ότι  επικεντρώνονται :

* Στη λήξη της πολιτικής περιόδου χάριτος που είχε η κυβέρνηση σε μεγάλα οικονομικά & κοινωνικά θέματα.

     – το μεταναστευτικό (Νέα κλειστά κέντρα & αύξηση ροών) ,
– η Ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ κ.α.)
– αλλά και η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» με επιτάχυνση των πλειστηριασμών σε κατ’ εκτίμηση 140.000 κατοικίες, ανησυχεί τους επενδυτές.

* Στη κόπωση του ρυθμού βελτίωσης αρκετών πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών.

* Στη κάμψη του ρυθμού υλοποίησης των προαναγγελθέντων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων.

Έτσι η ελληνική κεφαλαιαγορά φοβούμενη πιθανή επάνοδο σε μια κατάσταση έντονων αντιδράσεων και παγώματος ή περαιτέρω καθυστέρησης δύσκολων αποφάσεων για σειρά θεμάτων, κρατά επιφυλακτική στάση.

Οι σημερινές αψιμαχίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, επικεντρώθηκαν σε 10 μετοχές ( ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΜΟΤΟ,ΜΠΕΛΑ, και 4 τράπεζες) συγκεντρώνοντας το 71% του τζίρου. Ειδικά για τον ΟΤΕ η εκτίμηση για αυξημένα κέρδη κατά 23% σε ετήσια βάση βοήθησε στην αναβάθμιση των τιμών στόχων από εγχώριους και ξένους αναλυτές. Επιπλέον αναφοράς χρήζουν τα πακέτα της ΜΟΤΟ με 11% discount από την τρέχουσα τιμή, που αντιπροσωπεύουν το 5,6% του συνόλου της εταιρίας . Η καθαρή αρνητική  σχέση ανοδικών(45) / καθοδικών(68) τίτλων,  αντικατοπτρίζει πλήρως την συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης και τις επιφυλάξεις των εμπλεκομένων μερών..

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης  οριοθετούνται στις  907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882, 875 & 862 μονάδες.  Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 & 970 μονάδων. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50 ημ. εντοπίζεται στις 911,67 μονάδες ενώ των 200 ημ στις 855,56 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη  2280(ΚΜΟ expo 50 ημ) -2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243, 2235 & 2220 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2320, 2344 & 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να  κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo( 2152,45) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα .

Συμπερασματικά η σημερινή εικόνα της αγοράς παραμένει ίδια με αυτή του προηγούμενου σχολίου μας, μία εβδομάδα πριν, αναδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα  των εμπλεκομένων στην αγορά. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα & την ανησυχία. Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμα η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς.

Αν & παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα  αντανακλαστικά μας & τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα.

Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας ότι η δυσκολία εφαρμογής δύσκολων πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων εγκυμονεί κινδύνους, που στην παρούσα φάση υποεκτιμούνται.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι λόγοι της αδυναμίας του ελληνικού χρηματιστηρίου,