Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες δισεκατομμυρίων δολαρίων κρύβονται στους… ωκεανούς

Ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παραγωγή ενέργειας και η παραγωγή τροφίμων είναι μόνο μερικές από τις βιομηχανίες που βασίζονται στους ωκεανούς. Η κλιματική αλλαγή και η μη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων επιδεινώνουν την υγεία των ωκεανών, θέτοντας σε κίνδυνο τις εργασίες που σχετίζονται με αυτούς καθώς και τις επιχειρήσεις των οποίων τα εισοδήματα εξαρτώνται από αυτές τις εργασίες. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάκαμψη των ωκεανών δημιουργούνται αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως αναφέρει η Credit Suisse, σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμπορική αξία των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων και

βιομηχανιών, αλλιώς γνωστή ως γαλάζια οικονομία, εκτιμάται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περίπου 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, κάθε χρόνο, η παγκόσμια κοινότητα υφίσταται τεράστιες οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρύπανση και την εκμετάλλευση των ωκεανών. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε 83 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Στόχοι Bιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDG) «Η ζωή κάτω από το νερό», σκιαγραφούν ένα όραμα για τη μεταρρύθμιση των θαλάσσιων βιομηχανιών και την επίτευξη μερικής ανάκαμψης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι κύριοι στόχοι είναι:

-Μείωση της οξίνισης των ωκεανών και της μόλυνσης όλων των ειδών

-Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των ωκεανών

-Υποστήριξη της βιώσιμης αλιείας

-Τερματισμός της υπεραλίευσης

Η χρηματοδότηση των SDG και η αγορά ομολόγων

Από την θέσπιση των SDGs, το βασικό ερώτημα ήταν πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτοί οι στόχοι. Τα «βιώσιμα» ομόλογα είναι ένα τα πολλά υποσχόμενα επενδυτικά μέσα διοχέτευσης κεφαλαίων προς έργα με σαφείς στόχους, όπως αυτά που ορίζουν οι Στόχοι Bιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Αν και είναι ακόμη μικρή, η αγορά των ομολόγων που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το 2016 ανέρχονταν σε 3 δισ. δολάρια και το 2019 είχε εκτιναχθεί σε 47 δισ. δολάρια.

Τι είναι τα πράσινα ομόλογα

Ένα πράσινο ομόλογο είναι δομικά όπως κάθε άλλο ομόλογο, με τη διαφορά ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται μέσω της έκδοσης των πράσινων ομολόγων πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε «πράσινα» έργα με σαφή περιβαλλοντικά οφέλη, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστασία από τη ρύπανση, βιώσιμη γεωργία και καθαρές μορφές μεταφορών.

Τα πράσινα ομόλογα έχουν ήδη καθιερωθεί στην αγορά σταθερού εισοδήματος και έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά «βιώσιμων» ομολόγων.

Τι είναι τα μπλε ομόλογα

Ενώ τα πράσινα ομόλογα προορίζονται αποκλειστικά για έργα που ωφελούν το φυσικό περιβάλλον, τα μπλε ομόλογα είναι πιο περίπλοκα. Ως μέρος του φάσματος των «βιώσιμων» ομολόγων, στοχεύουν στην παροχή χρηματοδότησης για την κάλυψη μεγάλου πεδίου περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο θαλάσσιος τομέας. Σχετίζονται με όλα τα SDG: όχι μόνο εκείνα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα πλαστικά απόβλητα, τα δικαιώματα εργασίας και τη βιώσιμη αλιεία.

Η πρόσφατη οδηγία από το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών υποδηλώνει ότι οι εκδότες μπλε ομολόγων πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις: να διαθέτουν μια σχετική εταιρική στρατηγική βιωσιμότητας με βάση τα SDGs και έναν ξεκάθαρο στόχο για τα ομόλογα που θα αποτυπώνεται μέσω ενός ή περισσότερων Κύριων Δεικτών Επιδόσεων (KPI).

Τα μπλε ομόλογα μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα:

-Μια υπεράκτια εταιρεία θέλει να κατασκευάσει μια νέα κατηγορία πλοίων που παρέχουν εγκαταστάσεις, συντήρηση και υπηρεσίες σε ένα αιολικό έργο που στηρίζει την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία υπέγραψε τις Αρχές Βιώσιμων Ωκεανών και τις ενσωμάτωσε στη στρατηγική της. Μπορεί να εκδώσει ένα πενταετές μπλε ομόλογο για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και της κατασκευής των πλοίων.

-Μια εταιρεία υδατοκαλλιέργειας θέλει να μειώσει τη συνολική χρήση αντιβιοτικών κατά 90% σε όλες τις τοποθεσίες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία έχει υπογράψει τις Αρχές Βιώσιμων Ωκεανών και έχει ευθυγραμμίσει τη στρατηγική της με αυτές. Εκδίδει ένα τριετές μπλε ομόλογο συνδεδεμένο με τους Κύριους Δείκτες Επιδόσεων (KPI).

Οι καταλύτες στη μπλε οικονομία

Με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, την αναπόφευκτη ενεργειακή μετάβαση και την απαραίτητη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η εξάρτησή μας από τους ωκεανούς αναμένεται να αυξηθεί. Η βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών θα προάγει τη γαλάζια οικονομία σήμερα και θα εξασφαλίσει αυτόν τον βασικό πόρο για το μέλλον.

Παρόλο που η πανδημία COVID-19 έπληξε τον κόσμο από πολλές πλευρές, οι επενδυτές με ειδικούς σκοπούς παραμένουν ενεργοί και οι επενδύσεις της βιώσιμης ανάπτυξης πάνε καλά, όπως αποδείχθηκε κατά την αναταραχή των αγορών στο πρώτο τρίμηνο του 2020.  Αναμφίβολα, η διαδικασία αντιστροφής της επιδείνωσης της εικόνας των ωκεανών και της βελτίωσης του κλίματος θα είναι δαπανηρή, ωστόσο παρέχει αυξανόμενες επενδυτικές ευκαιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα