Οι νέες κλίμακες των εισφορών για 1,4 μη μισθωτούς-Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Επτά ασφαλιστικές κλάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews» η επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης θα είναι στην ελεύθερη βούληση των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης, ούτε με το ύψος του εισοδήματος του ασφαλισμένου. Το σχέδιο του υπουργού Εργασίας

Γιάννη Βρούτση έλαβε το «πράσινο» φως από υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου.

Η παρέμβαση του Γ. Βρούτση για τις εισφορές συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι ουδέτερο και δεν επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση, προκειμένου να μην προκύψει
περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

Η δομική αλλαγή του συστήματος επιβολής εισφορών για τους μη μισθωτούς με αποσύνδεση του ετήσιου φορολογικού εισοδήματός τους και την επαναφορά των τεκμαρτών ασφαλιστικών κλάσεων με δικαιότερα κριτήρια έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήματος.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες

Η επικρατέστερη κλίμακα με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές  περιλαμβάνει επτά κατηγορίες και η απόκλιση τους είναι περίπου 50 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας με το νέο καθεστώς θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι συντάξεις θα αντικατοπτρίζουν πλήρως τα ποσά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Συγκεκριμένα:

 Όπως είχε αποκαλύψει το «Mononews» θα υπάρξει αύξηση της κατώτατης εισφοράς, στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον μήνα (26,95% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ + 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας) στα 210- 220 ευρώ.
 Η δεύτερη κλάση θα είναι κοντά στα 250 ευρώ.
 Η τρίτη στα 300 ευρώ
 Η τέταρτη στα 350 ευρώ περίπου. .

Στη συνέχεια θα υπάρχουν άλλες δυο κατηγορίες για όσους θέλουν να καταβάλουν προαιρετικά υψηλότερες εισφορές για να λάβουν υψηλότερες συντάξεις.

 Η πέμπτη κλάση θα διαμορφωθεί στα 430 ευρώ.
 Η έκτη περίπου στα 530 ευρώ περίπου.
 Η έβδομη αφορά τους νέους μη μισθωτούς. Συγκεκριμένα όσοι απασχολούνται τα πέντε πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου οι μηνιαίες εισφορές θα είναι χαμηλότερες των 210 ευρώ το μήνα.

Ο υπολογισμός των εισφορών θα αποσυνδεθεί και από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Μείωση φόρων και εισφορών    

Η διαμόρφωση των νέων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών συνδέεται με τις εκπτώσεις που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, με το υπουργείο Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι όλοι οι μη μισθωτοί θα είναι ωφελημένοι από το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, η  πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών (81%) και των αγροτών (82,6%) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 6.500 ευρώ, καταβάλλοντας τις ελάχιστες εισφορές των 185,18 ευρώ το μήνα. Τα στοιχεία του 2018 έδειξαν ότι συνολικά το 87,7% των μη μισθωτών, περίπου 1,2 εκατ.
ασφαλισμένοι, πλήρωσαν εισφορές έως 200 ευρώ το μήνα.

 Ακόμη κι αν από το 2020 αυξηθούν οι εισφορές για τους μη μισθωτούς έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές, ότι από την νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται θα είναι τελικά ωφελημένοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως τις 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ετήσια μείωση φόρου κατά 1.300 ευρώ, ήτοι 108,33 ευρώ το μήνα.  Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αύξηση της ελάχιστης ασφαλιστικής εισφοράς υπερκαλύπτεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την μείωση των φορολογικών βαρών.

Η τριετής εφαρμογή της εισφοροδότησης με βάση το εισόδημα οδήγησε σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό κάθε χρόνο, ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Τα στοιχεία από τα έσοδα των εισφορών των μη μισθωτών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας βαίνουν μειούμενα κάθε μήνα.

Η σύνδεση του φορολογητέου εισοδήματος με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών οδήγησε την πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στη δήλωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, άρα και των ελάχιστων εισφορών. Ενώ σε όσοι δεν μπορούν να αποκρύψουν το εισόδημά τους, πληρώνουν σε φόρους και εισφορές πάνω από το 60% του ετήσιου τζίρου τους.

The post Οι νέες κλίμακες των εισφορών για 1,4 μη μισθωτούς-Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
-Όλο, Εργασίας,-olo, ergasias