Οι οικονομολόγοι μετρούν το πόρισμα Πισσαρίδη – Τι λένε

00:10 5/8/2020 - Πηγή: Mononews

Πρόγραμμα το οποίο δεν έρχεται να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά την επόμενη μέρα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αποτελεί το πόρισμα Πισσαρίδη, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια ύψους 72 δισ. ευρώ που πρόκειται να διοχετευθούν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.

Οι οικονομολόγοι στους οποίους απευθύνθηκε το mononews.gr κάνουν λόγο αφενός για ένα συγκροτημένο σχέδιο για την εφαρμογή και υλοποίηση του οποίου θα πρέπει να εξοικειωθεί η κοινωνία, αφετέρου παρουσιάζονται καταγραφές και διαπιστώσεις που σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουμε, ενώ δεν λείπουν και οι επικρίσεις

ή οι αναφορές σε νεοφιλελεύθερα και κεϋνσιανά οικονομικά μοντέλα.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης σχολιάζει ότι «πρόκειται για ένα κείμενο όπου σε γενικές γραμμές επαναλαμβάνονται γνωστές θέσεις, απαιτήσεις, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα προς μία κατεύθυνση, εκείνης των οικονομιών της προσφοράς, δηλαδή της νεοφιλελεύθερης κοπής». Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, «κυρίως σήμερα, όπως για το 2008 όταν καλείτο η κεϋνσιανή πολιτική να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, π.χ. πρέπει να εκσυγχρονιστεί το κράτος, να λειτουργεί αποτελεσματικότερα η δικαιοσύνη, να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να λειτουργούν με χρηστή διοίκηση οι επιχειρήσεις».

«Από την άλλη», συμπληρώνει ο κ. Γκότσης, «κρατώ, για παράδειγμα, την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων προκειμένου να απορροφήσουν τις μικρές και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Πρόκειται κατά την άποψή μου περί λάθους: 1) Διότι δεν λαμβάνει υπόψη του το πόρισμα τη δομή της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται βασικά στις ΜΜΕ, και 2) διότι οι ΜΜΕ αποτελούν τους hidden champions (κρυμμένοι πρωταθλητές) σε όλο τον κόσμο ισχυροποιώντας τη θέση τους. Συνεπώς, αυτό που η επιτροπή υποθέτω θα κάνει στη συνέχεια είναι να επεξεργαστεί τα επενδυτικά προγράμματα σε πρωτοποριακούς τομείς, που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα, ώστε η Ελλάδα να βρει τη θέση της ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης χωρίζει το πρόγραμμα σε τρεις τομείς και εξηγεί:

Τι σημαίνει μεσομακροπρόθεσμο: Το πρόγραμμα δεν έρχεται να καλύψει την επόμενη μέρα, το αύριο. Έρχεται να λειτουργήσει από το 2021 και μετά. Έχουμε έναn δύσκολο χρόνο μπροστά μας. Όμως, το πόρισμα Πισσαρίδη δεν καλύπτει τον χρόνο που διανύουμε, τον χρόνο που τρέχει.

Ως προς το αν είναι χρήσιμο: Είναι εξαιρετικά χρήσιμο διότι βλέποντας ότι κινούμαστε σε μία δύσκολη οικονομική κατεύθυνση θα πρέπει ως χώρα να οργανώσουμε τη σκέψη μας και βεβαίως σε μία προοπτική να οργανωθεί η ίδια η κοινωνία.

Περιεχόμενο: Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο από σημαντικούς συναδέλφους με διαπιστώσεις, όμως, που ήδη ξέρουμε. Χαρακτηριστικά, ως κοινωνία και ως άποψη, διαπιστώνουμε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει το μέγα ζήτημα του δημογραφικού και κατά συνέπεια του ασφαλιστικού. Θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς το πώς θα φτάσουμε στο σημείο υλοποίησης τέτοιων μέτρων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, επίσης, η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθεί -και βεβαίως να εξηγηθεί- με σαφήνεια τι σημαίνει αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Προφανώς και δεν αφορά μόνο στα ελληνικά προϊόντα, αλλά και στην αύξηση των επενδύσεων στη μεταποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πισσαρίδη –,pissaridi –