Οι πεταλούδες της Αφροδίτης Λίτη στην Αρχαία Μεσσήνη

Οι αστραφτερές πεταλούδες της Αφροδίτης Λίτη πέταξαν, μπήκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης και κάνουν παρέα με τα αρχαία γλυπτά.

Είναι η πρώτη φορά που στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης παρουσιάζεται σύγχρονη τέχνη και όπως φαίνεται η συνύπαρξη των έργων της δημιουργού προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας νέας ανάγνωσης των αρχαίων ευρημάτων, αγαλμάτων, έργων μικρογλυπτικής, ταμάτων, ταφικών κτερισμάτων.

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και το Μουσείο έχει ήδη γεμίσει με χρώμα και ζωντάνια με τις πεταλούδες–ψυχές που αιωρούνται ανάμεσα στα

έργα του γλύπτη Δαμοφώντα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 27 πολύχρωμες πεταλούδες, οι οποίες εισβάλουν στο χώρο «παρελαύνουσες», όπως λέει χαρακτηριστικά η γλύπτρια, προσθέτοντας ότι «στα ψηφιδωτά φτερά τους μοιάζουν σα να φέρουν το τοπίο τους». Όπως προτείνει μάλιστα η ίδια, συνοδεύονται στο χώρο από τρεις νεανικές φιγούρες, φυσικού μεγέθους και με ταυτόσημο κατασκευαστικό τύπο. «Αυτές οι φιγούρες στέκονται εκστατικές μέσα στην αίθουσα απέναντι από τις γλυπτές άρκτους», λέει, και πράγματι έτσι είναι, με τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης και ο άνθρωπος που ανέστησε κυριολεκτικά την αρχαία πόλη από τα ερείπιά της μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα αναστηλώσεων των οικοδομημάτων της ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης δέχθηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την εικαστική εισβολή λέγοντας, ότι «Οι ψυχές της Λίτη δεν είναι εφήμερες, δημιουργήθηκαν για την αιωνιότητα του ‘εδώ’ και του ‘επέκεινα’, σύμβολα ομορφιάς, αγνότητας, αγάπης άδολης παιδικής και αθάνατης».

Ζώα, πτηνά, έντομα, φυτά, καρποί αλλά και ανθρώπινες φιγούρες συνθέτουν το εικαστικό σύμπαν την Αφροδίτης Λίττη, που εμμένει σταθερά στην έμπνευσή της από τη φύση δημιουργώντας απρόσμενες αλλά ταυτόχρονα οικείες μορφές. «Δεν είναι μόνο η ιριδίζουσα λάμψη της γυάλινης ψηφίδας, είναι και η εκτυφλωτική λάμψη που εκπέμπει το μέταλλο, λειασμένο στην εντέλεια με τα επίμονα χέρια της Αφροδίτης Λίτη σε μορφές ψυχών και σωμάτων, που απαιτούν ρώμη ψυχής ευαίσθητης και σώματος μεγάλη, ώστε να βγουν νικήτριες οι μορφές της στη μάχη με τα ένδον, τη μοναξιά, τη θλίψη και τον θάνατο», όπως αναφέρει επίσης ο κ. Θέμελης.

Η συνύπαρξή τους άλλωστε με τα αρχαία γλυπτά του μουσείου ήρθε απόλυτα φυσικά. Γιατί «Πολλά από τα έργα της συνάδουν εννοιολογικά και θεματικά με τα εκθέματα του μουσείου και η σύγχρονη εικαστική γραφή της, με περίοπτα χάλκινα έργα καλυμμένα από γυάλινες ψηφίδες, συνομιλεί αρμονικά με τα έργα της αρχαιότητας και δημιουργεί μια διαδραστική εικονογραφική σχέση», όπως σημειώνει ο η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη.

Καθηγήτρια στον Τομέα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Αφροδίτη Λίττη έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 23 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 200 ομαδικές σε όλο τον κόσμο. Έχει σπουδάσει γλυπτική, ψηφιδωτό, νωπογραφία και αγιογραφία στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Γιάννη Παππά, τον Γιάννη Κολέφα και τον Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο, υπήρξε υπότροφος στο Università Degli Studi του Μιλάνου και στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London.

Οι πεταλούδες της Αφροδίτης Λίτη στο Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης

Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το σύνολο του γλυπτικού της έργου ενώ μία από τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες εμπειρίες της ήταν συνεργασία της με την ιταλική πρεσβεία σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών, μέσω των πέντε εκθέσεων γλυπτικής που διοργάνωσε μέσα στον αύλειο χώρο της πρεσβείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όπως λέει η ίδια «Στο έργο μου δύο είναι τα θέματα που παίζουν κυρίαρχο ρόλο: η φύση και ο μύθος». Οι δημιουργίες της πράγματι, νατουραλιστικές ή πιο αφαιρετικές φόρμες, παίρνουν μορφές και σχήματα, μεγεθύνονται και μεταλλάσσονται με μια ποικιλία υλικών, που είναι χαρακτηριστικά για το έργο της: το μέταλλο, οι χρωματιστές ψηφίδες και οι καθρέφτες.

Οι πεταλούδες της Αφροδίτης Λίτη στο Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης

Info

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης: Μαυρομάτι Ιθώμης, Δήμος Μεσσήνης, τηλ. +30 27240 51201
Έκθεση: Αφροδίττη Λίττη
Διάρκεια: 11 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Σταμπολίδης: Ο μαρμάρινος «Έρωτας» που ήρθε από τη Βενετία

Βεατρίκη Τρουσάρντι (Trussardi): Επεκτείνει τη δράση του Ιδρύματος

Ζαν Πολ Μπελμοντό: Η Γαλλία αποχαιρέτησε σήμερα τον «Μπεμπέλ»

Keywords
Τυχαία Θέματα