Οι Ρότσιλντ, η εκπληκτική έπαυλη στην Κέρκυρα και ο τσακωμός με τον Μητσοτάκη

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο διάσημος τραπεζίτης ο οποίος πέθανε σε ηλικία 87 ετών, συνδέθηκε πολλαπλά με την Ελλάδα, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. Αλλωστε η οικογένεια Ρότσιλντ ήταν μεταξύ των πρώτων δανειστών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του 1821.

Ωστόσο, ειδικά ο προσφάτως αποθανών λόρδος Ρότσιλντ έχει συνδέσει το όνομά του στη χώρα μας με την Κέρκυρα

και την ακίνητη περιουσία που διέθετε στα βόρεια του νησιού. Μια περιουσία η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα σε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή, στην Κερασιά, δίπλα από το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου Σινιών. Η αξία της δε ανέρχεται πλέον σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα οικόπεδα, αλλά και η εκπληκτική έπαυλη των Ρότσιλντ είχε περάσει στην κατοχή του Τζέικομπ και πλέον ιδιοκτήτης είναι ο μονάκριβος γιος του Νατ.

Το ακίνητο αυτό έχει μακρά κι ενδιαφέρουσα ιστορία αφού πρόκειται για ακίνητα που κτίστηκαν από τον σπουδαίο Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα και πέρασαν στην κατοχή των Ρότσιλντ μέσω της Μπάρμπαρα Χάτσινσον, μητέρας του Τζέικομπ Ρότσιλντ από τον πρώτο της γάμο με τον Βίκτορ Ρότσιλντ, η οποία παντρεύτηκε με τρίτο γάμο τον σπουδαίο Ελληνα ζωγράφο, αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας βρέθηκε στην Κέρκυρα όταν το σπίτι του στην Υδρα καταστράφηκε από μια πυρκαγιά το 1961. Όπως λένε οι ιστορικές αναφορές, το 1969 έκανε διακοπές με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα και τον Τζέικομπ Ρότσιλντ με τη δική του σύζυγο Σερένα και άλλους φίλους, στην Καρδαμύλη και στον φίλο του συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ.

Κάνοντας βόλτα με ιστιοπλοϊκό στην Κέρκυρα είδαν την πανέμορφη περιοχή στα βορειοανατολικά του νησιού. Όπως περιγράφει Εβίτα Αράπογλου, η ιστορικός τέχνης που ασχολήθηκε μια ζωή με το έργο του Χατζηκυριάκου – Γκίκα σε μια συλλογική έκδοση με τίτλο: ««Γκίκας – Κράξτον – Λι Φέρμορ, η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»:

«Στη βόρεια πλευρά του νησιού διέκριναν ένα κτήµα στις Σινιές, µια πανέµορφη πλαγιά µε θέα στο γραφικό λιµανάκι της Κουλούρας, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας. ∆εν ήταν µόνο η περιοχή και η οµορφιά της φύσης που γοήτευσαν τους Γκίκα. Τα µισοερειπωµένα κτίσµατα ενός παλιού ελαιοτριβείου έγιναν η µαγική έµπνευση για τη νέα τους κατοικία. Στο τέλος του καλοκαιριού ο Τζέικομπ αγόρασε το κτήμα», έγραψε η Αράπογλου.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας με τον Πάτρικ Λι Φέρμορ κρατούν ένα τραπέζι δημιούργημα του πρώτου

Το κτήμα, απέναντι από τις αλβανικές ακτές ήταν ιδανικό για να φτιάξει το ησυχαστήριό του ο διάσημος ζωγράφος. Και δεν άργησε να το μετατρέψει σε επίγειο παράδεισο «στολίζοντάς» το με μοναδικά έργα τέχνης.

Ο Γκίκας με τη σύζυγό του έφτιαξαν νέα κτίσματα, αναστήλωσαν τα παλαιά ερείπια. Φτιάχτηκαν μοναδικά ψηφιδωτά και συνθέσεις με βότσαλα

«Επιµελήθηκα όλο το τοπίο, ώστε να γίνει ένα σπίτι κι ένας αισθητικός χώρος στο κερκυραϊκό βενετσιάνικο στυλ των περασµένων αιώνων. Η γυναίκα µου µε βοήθησε, µε το γούστο και µε το ένστικτό της, σε πολλά πράγµατα και η εσωτερική διακόσµηση είναι όλη δική της. Ο πρόγονός µου (σ.σ.: ο Τζέικομπ Ρότσιλντ) µε βοήθησε, µε την αγάπη του για το µέρος, την προθυµία του και τις συλλογές του από ελληνικούς πίνακες της Επαναστάσεως και των Ιονίων Νήσων», έλεγε ο ίδιος ο Γκίκας.

Μοναδικά ψηφιδωτά του Χατζηκυριάκου Γκίκα στην έπαυλη της Κέρκυρας

Στα κτίρια υπάρχουν επίσης μοναδικά και πανάκριβα αντικείμενα, από καρέκλες κι έπιπλα εποχής Biedermeier μέχρι καθρέφτες, τζάκια µε ηπειρώτικα σχέδια, κεντήµατα, σαµιώτικα ζωγραφισµένα πιάτα, ενθύµια από ταξίδια, θησαυροί της θάλασσας και βέβαια έπιπλα που ζωγράφισε ο Γκίκας, πλάι στους πίνακες, τις υδατογραφίες και τις γκραβούρες με υπογραφές όπως των Αγγελου Γιαλλινά, Εντουαρντ Λιρ, Τζόζεφ Καρτράιτ και θέµατα εµπνευσµένα από τα Ιόνια Νησιά ή από την Ελληνική Επανάσταση.

Αγορές νέων εκτάσεων

Η εκπληκτική έπαυλη πέρασε στον Τζέικομπ Ρότσιλντ ο οποίος σταδιακά αγόρασε κι άλλες εκτάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητά του και να μη χτίσει κανείς άλλος δίπλα. Ετσι η οικογένεια βρέθηκε με μια έκταση περί τα 1.000 στρέμματα από την περιοχή της Κερασιάς μέχρι την Κουλούρα στην οποία δεν έχει πρόσβαση κανείς και η διάσημη οικογένεια με την αμύθητη περιουσία βρίσκεται μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Ρότσιλντ ενεπλάκη με ένα ίδρυμα στην Αλβανία για τη διάσωση της Αρχαίας πόλης του Βουθρωτού, στις ακτές απέναντι από την έπαυλη, προκειμένου αυτή να μην αξιοποιηθεί τουριστικά.

Από την έπαυλη της οικογένειας έχουν περάσει κατά καιρούς βασιλείς, επιχειρηματίες, ηθοποιοί. Από τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ παλαιότερα μέχρι τους Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Οσμπορν, Ρώσους ολιγάρχες, αλλά και τον Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η έκταση των Ρότσιλντ, οι οποίοι σημειωτέον αγόρασαν βίλα και στο Μεγανήσι της Λευκάδας, βρίσκεται δίπλα στην περιοχή Ερημίτης, σε απόσταση 2,9 χιλιομέτρων. Εκεί υπάρχει η έκταση των 490 στρεμμάτων που κατέχει το δημόσιο και προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να αξιοποιήσει.

Η έκταση είχε παραχωρηθεί στην NCH Capital μετά από διαγωνισμό έναντι 27,7 εκατ. ευρώ με σκοπό να προχωρήσει σε τουριστική επένδυση 120 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο οι Ρότσιλντ ρωτήθηκαν αν ενδιαφέρονται για την έκταση, το 2020 καταγράφεται ένα «επεισόδιο» που προκάλεσε ο γιος του Τζέικομπ, Νατ Ρότσιλντ. Συγκεκριμένα, και με αφορμή τις φήμες για την αξιοποίηση της έκτασης του δημοσίου, ο Νατ έγραψε στο Twitter: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στην Κέρκυρα και θα επισκεφθεί τον Ερημίτη. Περιβαλλοντικά ο Ερημίτης είναι μια απόλυτη καταστροφή, παίρνει την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη του 1970 και προσθέτει μηδέν στην τοπική οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανόητος να υπερασπίζεται αυτό το έργο».

Νατ Ρότσιλντ

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε σάλο διότι ουσιαστικά ο μεγιστάνας χαρακτήριζε ανόητο τον πρωθυπουργό και ήθελε να μπλοκάρει μια επένδυση που απέχει από την έπαυλη των Ρότσιλντ σχεδόν 3 χιλιόμετρα.

Κάποιοι μάλιστα το 2020 συνέδεσαν το οργισμένο αυτό μήνυμα με τις καλές σχέσεις που φέρεται να είχε η οικογένεια με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2017 είχε πάει ινκόγκνιτο στο Παρίσι και είχε συναντηθεί με τους Ρότσιλντ χωρίς να μάθει ποτέ κανείς το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε.

Από το 2020 πάντως δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση ώστε να ξεκινήσει η επένδυση στον Ερημίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκτάσεις που ανήκουν στους Ρότσιλντ έχουν κτιστεί τουλάχιστον 8 πολυτελείς κατοικίες οι οποίες ενοικιάζονται σε ξένους κροίσους.

Ο λόρδος Ρότσιλντ που πέθανε τη Δευτέρα είχε μιλήσει πριν χρόνια για την Κέρκυρα, το οικοσύστημα του Ερημίτη και άλλα στον Κερκυραίο δημοσιογράφο και εκδότη Θωμά Κατσαρό, λέγοντας: «Είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο και ευλογημένο νησί, με πάρα πολλά πράγματα για να κάνει ο επισκέπτης, από τα πιο όμορφα, όπως το να κάνεις μπάνιο σε παραλίες που τα δέντρα είναι μέσα στη θάλασσα,όμως, υπάρχουν και παραλίες με βοτσαλάκι ή με ψιλή άμμο. Το νησί είναι κατάφυτο από ελιές.  Έχουμε εναλλαγές τοπίων, για παράδειγμα είναι έντονη η διαφορά ανάμεσα στη Παλαιοκαστρίτσα και το Χαλικούνα. Στα βόρεια, στην περιοχή που μένω υπάρχουν λοφίσκοι γεμάτοι πράσινο που κατεβαίνει μέχρι τη θάλασσα, υπάρχουν μικρά ακρωτήρια και παραλίες που δεν πηγαίνει καθόλου ο δρόμος. εκεί έχουμε και ένα θέμα με το ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να πουλήσει ένα κομμάτι και έχει βρει απέναντί του, τους κατοίκους. Είναι μια πανέμορφη περιοχή με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και μοναδικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο, χωρίς να υπάρχει κανένα κτίσμα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορα πουλιά, να δει τη βίδρα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Κέρκυρα, υπάρχει στον Ερημίτη και απέναντι στην Αλβανία. Είναι ένα πανέμορφο μέρος, στο οποίο δεν οδηγεί κάποιος δρόμος στις παραλίες και έχει πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά. Όμως, η Κέρκυρα είναι εγκαταλελειμμένη γι’ αυτό  και είμαι απογοητευμένος. Στα χρόνια που προηγήθηκαν, δεν δόθηκε σημασία από όσους πέρασαν με την εξουσία στα χέρια τους και πολλοί βουλευτές δεν έδωσαν καθόλου σημασία. Από το 1994 που έγινε η Σύνοδος Κορυφής και πήρε μια πρόχειρη ανάπτυξη το νησί, αφού δείξαμε για λίγο καιρό πράγματα τα οποία δεν ήταν και τέλεια φτιαγμένα, από τότε είναι εγκαταλελειμμένο.

Πού είναι αυτά τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν στην Κέρκυρα; Ο επισκέπτης βλέπει ότι οι δρόμοι είναι στενοί. Σέβομαι το ιδιαίτερο, το νησί έχει ιδιαίτερο χρώμα, έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο να γίνουν κάποια έργα. Όμως, δεν μπορεί οι δρόμοι να είναι στενοί, όσο ήταν το ’70 και το ’80. Νομίζω ότι φταίμε και εμείς οι ντόπιοι, που δεν πήραμε μερικά πράγματα στα χέρια μας».

Διαβάστε επίσης:

Οικογένεια Ρότσιλντ: Σχέδιο εξαγοράς και εξόδου από το χρηματιστήριο της επενδυτικής τράπεζας Rothschild & Co
Rothschild: Οι σκοτεινές αναλύσεις των νέων συμβούλων του Τσίπρα για το Grexit
Alexandre de Rothschild: Ο πρίγκηπας διάδοχος στέφεται βασιλιάς της τραπεζικής δυναστείας
 

Keywords
κερκυρα, ροτσιλντ, το νησι, ελλαδα, νατ, υδρα, νέα, στυλ, οσμπορν, capital, twitter, τσιπρας, ινκόγκνιτο, τραπεζες, rothschild, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, βουλευτες, καρδαμυλη, ρουντολφ, ακινητα, αλβανια, γυναικα, επιπλα, ηθοποιοι, θαλασσα, θεμα, ιονια, νατ, νησι, νησια, οικονομια, ομορφια, τζακια, υδρα, φημες, φυσικη, ψηφιδωτα, capital, αγαπη, αφορμη, βιλα, βιδρα, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γοητεια, δεντρα, δευτερα, δημοσιο, δικη, δρομος, δοθηκε, εβιτα, εγινε, ευρω, υπαρχει, εργα, ενστικτο, επρεπε, ετων, ζωη, ζωης, ηλικια, θεα, θησαυροι, ιδρυμα, ινκόγκνιτο, ιονια νησια, κερασια, κινηση, κτισμα, κτιρια, κτημα, μακρια, ματια, μεγανησι, μητσοτακης, μηδεν, μπανιο, νικο, νουρεγιεφ, οσμπορν, οικοπεδα, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, παρισι, πεθανε, πιατα, πινακες, συγκεκριμενα, συζυγο, σπιτι, στυλ, σχεδια, σχεδιο, ταξιδια, φτανει, χρωμα, ομορφα, γκικας, γκικα, ηπειρωτικα, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, κομματι, rothschild, θωμα, χερια, ζωγραφος
Αναζητήσεις
oi-rotsilnt-i-ekpliktiki-epavli-stin-kerkyra-kai-o-tsakomos-me-ton-mitsotaki.htm
Τυχαία Θέματα