ΟΗΕ: Η πείνα αυξάνεται στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τον FAO

Το 2020, 69 εκατ. άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό στον αραβικό κόσμο, όπου ένα τρίτο των 420 εκατ. κατοίκων δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη διατροφή, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ΟΗΕ, για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO).

Μεταξύ 2019 και 2020, 4,8 εκατ. κάτοικοι στον αραβικό κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, «σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και στις χώρες που επηρεάστηκαν ή όχι από μια σύγκρουση», αναφέρει ο FAO.

Προσθέτει ωστόσο

πως οι δύο πιο πληγείσες χώρες παραμένουν η Σομαλία όπου το 59,5% των κατοίκων υποφέρουν από λιμό ενώ η εύθραυστη ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τζιχαντιστική εξέγερση από το 2007 και η Υεμένη, που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και επτά χρόνια, όπου ο λιμός πλήττει το 45,4% του πληθυσμού.

Η Υεμένη κατέχει επίσης ένα θλιβερό ρεκόρ αναιμίας από την οποία υπέφεραν, το 2020, το 61,5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Εκτός από αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις, «περίπου 141 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε κατάλληλη διατροφή, δηλ. 10 εκατ. επιπλέον απ΄ό,τι το 2019», αναφέρει ακόμη η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Με αυτή τη νέα αύξηση, ο λιμός αυξήθηκε 91,1% στον αραβικό κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, εκτιμά ο FAO.

Και με αυτόν συνδέονται προβλήματα δημόσιας υγείας: το 20,5% των παιδιών της περιοχής ηλικίας κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους και το 10,7% ανάμεσά τους είναι υπέρβαρα.

Το θέμα της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι επίσης όλο και πιο ανησυχητικό στον αραβικό κόσμο, με μια σταθερή αύξηση από το 2000, σύμφωνα με τον FAO.

Το 2020, έφθασε το 28,8%, διπλάσιο και πλέον του παγκόσμιου μέσου όρου που ήταν στο 13,1%.

Οι πιο πληγείσες χώρες είναι οι πιο πλούσιες, με επικεφαλής τον Κόλπο, με το μεγαλύτερο ποσοστό (37,4%) να καταγράφεται στο Κουβέιτ.

Διαβάστε επίσης:Χιόνια και στην Αττική: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρίαΒασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε οικογενειακό τραπέζι πριν τα ΧριστούγενναΔίκη ψευτογιατρού: Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για την δράση του
Keywords
Τυχαία Θέματα