Οικονομικό Επιμελητήριο: Να μην ισχύσει για το 2020 το 30% πληρωμών με ψηφιακά μέσα

19:15 1/2/2021 - Πηγή: Mononews

Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, να μην ισχύσει για το 2020 η υποχρέωση των φορολογουμένων να έχουν κάνει με κάρτες και άλλα ψηφιακά μέσα, αγορές που φτάνουν έως το 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους, επανέφερε ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους

2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», ο κ. Κόλλιας είπε ότι, «μετά από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και τη συνεχή μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης, είναι λογικό πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να συγκεντρώσουν δαπάνες στο 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους. Έτσι, τα νοικοκυριά αυτά κινδυνεύουν με σημαντική φορολογική επιβάρυνση». Αναμένεται, λοιπόν, η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, έθεσε το θέμα της επιβολής προστίμων για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ). Χαρακτήρισε τα πρόστιμα εξοντωτικά και προσέθεσε ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν επιχειρήσεις με επιβολή προστίμων, καθώς δεν έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στις ΔΟΥ. «Το ΟΕΕ καταθέτει εκ νέου τη θέση του για τη κατάργηση του άρθρου 54 Ε και την επαναδιατύπωσή του, μετά από διαβούλευση με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος εν μέσω πανδημίας προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του».

Το επιμελητήριο θεωρεί σημαντική την απαλλαγή από την πληρωμή ενοικίων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, των επιχειρήσεων, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν, με κρατική εντολή, να παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΣΤΑΤ, χαρακτήρισε καινοτόμο τη διαδικασία της απογραφής του 2021, που θα γίνει ψηφιακά, προσθέτοντας ότι κρίνεται επιτακτική η στενότερη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο με τα υπουργεία, όσο και με τα Επιμελητήρια, με στόχο την έγκαιρη και διαρκή ανάλυση των δεδομένων. «Γι’ αυτό το ΟΕΕ, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας στα θέματα της Οικονομίας, αιτείται την άμεση προσβασιμότητα σε δεδομένα για την εκπόνηση προτάσεων πολιτικής αλλά και μελετών».

Σχετικά με την επιδότηση παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, το ΟΕΕ αναμφίβολα συμφωνεί, όμως εφιστά την προσοχή ότι η έκδοση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, πρέπει να μην καθυστερήσει και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Ο κ. Κόλλιας χαιρέτισε την επίλυση του προβλήματος για την φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, με την υιοθέτηση της θέσης του ΟΕΕ, να λαμβάνεται υπόψη το έτος της είσπραξής τους ως έτος δήλωσής τους. «Η ομάδα εργασίας του Φορέα μας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έχει ήδη αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και να επιλύει προβλήματα».

Διαβάστε επίσης:

Οικονομικό Επιμελητήριο: Να παραταθεί έως τις 26/02 η προθεσμία για τις δηλώσεις μισθωτηρίων ακινήτων

Παράταση προθεσμίας αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού

Απ. Βεσυρόπουλος: Ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα