Όλο το υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά, εν όψει της τουριστικής περιόδου

Από πρωτόκολλα μιας ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας αποτελείται το σχέδιο  που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα ένας υγειονομικά ασφαλής τόπος, εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ενδυνάμωση των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα ατομικής προστασίας, διασύνδεση των νησιωτικών δομών με νοσοκομεία covid-19, την πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού και την ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών.

Ήδη έχουν δεσμευτεί

446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν άμεσα σε 694, αν χρειαστεί. Επίσης, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία COVID-19 οι οποίες δύνανται να αυξηθούν σε 79. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιµοποιούνται µέχρι την εξασφάλιση της διακοµιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς.

Όσον αφορά στη στελέχωση, έχουν γίνει 687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (72 ιατροί και 615 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), ενώ έχουν εγκριθεί 1100 προσλήψεις.

«Αποτυπώσαμε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, ενισχύσαμε το επικουρικό προσωπικό στα νησιά μας, ενισχύσαμε το προσωπικό με γιατρούς από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έγιναν συμβάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες γιατρούς, κάναμε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας και εφόσον προκύψει και άλλη ανάγκη, τότε μπορεί συμβεβλημένοι γιατροί να κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις. Επίσης, έχουμε ενεργοποιήσει βάση με μπλοκάκι για 600 γιατρούς με αποδοχές 2000 ευρώ αφορολόγητα που μπορούν να συνδράμουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι όλες οι δομές είναι στελεχωμένες και λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Η στρατηγική testing περιλαμβάνει διεξαγωγή διαγνωστικών µοριακών τεστ µε σταδιακή προσθήκη τεστ αντισωµάτων – κυρίως σε ευπαθείς οµάδες πληθυσµού και κλειστές δοµές (π.χ. γηροκοµεία & φυλακές), συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδηµιολογικών µελετών και ενίσχυση ιχνηλάτησης.

«Η στρατηγική περιλαμβάνει τη συνεργασία με Δήμους των μικρών νησιών για τη διενέργεια μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων σε ευπαθείς ομάδες και θέλω να τονίσω ότι με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ για την μετακίνηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ και μεταφορά δειγμάτων σε κυτία ασφαλείας», σημείωσε ο κος Κικίλιας.

Στη νησιωτική χώρα, υπάρχουν ήδη ενεργές 9 Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Οµ.Υ.) του ΕΟΔΥ, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η συγκρότηση άλλων 106. Με στόχο την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων/πιθανών κρουσµάτων COVID 19 σε κατοίκους & τουρίστες και την ταχύτερη παρέµβαση, ενεργοποιούνται και πλωτές ομάδες υγείας.

Σε 20 νησιά πραγματοποιούνται ήδη δειγματοληψίες από πλωτές ομάδες υγείας, ενώ από τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με μεγάλες δυνατότητες σε Σύρο και Ρόδο. Παράλληλα θα υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με μικρότερες δυνατότητες και σε άλλες περιοχές για έκτακτες καταστάσεις. Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν εγκατεστημένοι μοριακοί αναλυτές σε 13 νησιά.

Οι διακομιδές των περιστατικών θα γίνονται με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα μισθωμένα από την Πολιτική Προστασία ή με πλωτά μέσα. Αεροδιακοµιδές γίνονται ήδη από όλες τις βάσεις, με το ΕΚΑΒ να έχει στη διάθεσή του 9 θαλάμους αρνητικής πίεσης (κάψουλες).

«Με τη δυνατότητα που μας δίνει ο συνδυασμός των δύο θα έχουμε μία υπεροπλία πτητικών μέσων, προκειμένου να γίνονται αεροδιακομιδές, εάν και εφόσον χρειαστούν. Έχουμε, όμως, και τη δυνατότητα πλωτών διακομιδών που εκτελούνται κανονικά από τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, είτε μέσα από ιδιώτες, όπως υποδεικνύεται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα