ΟΟΣΑ για κορονοϊό: Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει

Η οικονομία ολόκληρου του πλανήτη θα υποφέρει για χρόνια, προτού μπορέσει να ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις που προκαλούνται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μιλώντας στο BBC, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ,  Άνχελ Γκούρια υποστήριξε ότι το σοκ που θα υποστεί η οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση, προσθέτοντας

ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορονοϊού.

Ο Γκουρία χαρακτήρισε υπερβολικά αισιόδοξη την πρόσφατη προειδοποίηση ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο αριθμός στις απώλειες θέσεων εργασίας και στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων παραμένει αβέβαιος, εκτιμώντας ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν το οικονομικό αυτό φαινόμενο «για τα επόμενα χρόνια».

Όπως δήλωσε επίσης, πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα πέσουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Γκούρια, η οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την έξαρση του κορονοϊού σημαίνει ότι οι οικονομίες υπέστησαν ήδη μεγαλύτερο σοκ από αυτό κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και της οικονομικής κρίσης του 2008.

«Και ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να διορθωθεί η ανεργία, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν άνεργοι», εξήγησε ο Γκουρία, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη υποφέρουν.

Σημειώνεται ότι στη σύνοδο των G20 θεωρήθηκε ότι η οικονομία θα ακολουθήσει ένα σχήμα «V», θα έχει δηλαδή μια απότομη ύφεση και θα επανέλθει σύντομα, μόλις τελειώσει όλο αυτό. «Ήταν ήδη τότε σχεδόν ευσεβής πόθος», σχολίασε σχετικά ο κ. Γκουρία και σημείωσε ότι θεωρεί ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο, ακολουθώντας πιθανότατα ένα σχήμα «U».

Keywords
Τυχαία Θέματα