Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας: Πρωτοβουλίες για να γίνει πράσινο λιμάνι

Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στο πλαίσιο του του έργου ECOWAVES διοργανώνει την Παρασκευή 5/11/20211 και ώρα 10:00 – 13:30 εκπαιδευτικό workshop με τίτλο «Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building Event) στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων».

Το έργο ECOWAVES επικεντρώνεται στον Α.Σ. 2.2: Ενίσχυση της ικανότητας για διακρατική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ευπάθειας, του κατακερματισμού και της προστασίας

των υπηρεσιών οικοσυστήματος στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, Θέμα 2: Διαχείριση και πρόληψη της διάδοσης της ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη μοντέλων που στοχεύουν στη στήριξη της διαχείρισης αποβλήτων / ανακύκλωσης σε λιμενικές περιοχές.

Θα πραγματοποιηθούν, από καταξιωμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, εξειδικευμένες παρουσιάσεις με θέματα όπως:

– Μεθοδολογίες και Τεχνολογίες Αιχμής (State-of-art) για τη διαχείριση των αποβλήτων στους λιμένες

– Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας

– Συνέπειες Ακατάλληλης Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αδριατική

– Διαχείριση Περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης στον Λιμένα Ηγουμενίτσας

– Παρουσίαση Πλατφόρμα Διαδικτυακής Εκπαίδευσης για Περιβαλλοντικά θέματα στο πλαίσιο του Έργου ECOPORTIL

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Hotel Selefkos Palace, Νέα Σελεύκεια

– Ηγουμενίτσα – www.selefkos.gr – τηλ: 2665027157 και δεν είναι ανοικτή στο κοινό. Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από την COVID-19.

Εξάλλου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη και Διοίκηση Λιμένων» προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, με εστίαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής, της πληροφόρησης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της έρευνας. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Αθανάσιο Πορφύρη και τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, καθηγητή Παναγιώτη Καλδή παρουσία του καθηγητή Σπύρου Μπινιώρη, Διευθυντή του συγκεκριμένου ΠΜΣ και του αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαου Τσότσολα, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του εν λόγω μεταπτυχιακού.

Βασικός στόχος της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή γνώσης και εφαρμοσμένων βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αθανάσιος Πορφύρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., ευχαρίστησε τη ΣΔΟΚΕ για την πρόθυμη επιστημονική υποστήριξή της στη στρατηγική ανάδειξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας ως Δυτικής Πύλης των Βαλκανίων για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και ανάληψη καταλυτικού ρόλου για την ανάπτυξη της εγχώριας και διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση του λιμένα, την εγγύτητά του με σημαντικά έργα υποδομής, όπως η Εγνατία και η Ιόνια οδός, και τις σύγχρονες υποδομές που θα διαθέτει με την ολοκλήρωση των έργων επέκτασής του.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η βελτιωμένη διαδρομή κατά μήκος του διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου που μπορεί να στηρίξει την ένταξη των Θαλάσσιων Διαδρόμων σε μια σύνθετη αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία) και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία), καθώς και την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη (Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Σλοβενία, Γαλλία, Ισπανία).

Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε στην τρέχουσα μετατροπή του σε πράσινο λιμάνι μηδενικών ρύπων, προσπάθεια που αποτελεί πλέον κύριο στόχο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με την πολιτική των μεταφορών να του έχει προσδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην άμεση προοπτική για ηλεκτροδότηση των πλοίων δια ξηράς, τη δημιουργία κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και τηλεμετρικής παρακολούθησης, όπως και τη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Μέσω των δράσεων αυτών, προβλέπεται να εξασφαλισθεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας και παροχής υπηρεσιών προς τρίτους. Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε επίπεδο μεθοδολογίας και τεχνικών προδιαγραφών σε πολλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες.

Ο Πρύτανης του Ιδρύματος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ότι το ΠΑΔΑ, το πλέον αναπτυσσόμενο ΑΕΙ της χώρας, με πράσινη ταυτότητα και ανάδειξη καινοτομιών, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική και ερευνητική συνέργεια που αναπτύσσεται μεταξύ της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη και Διοίκηση Λιμένων».

Ειδικότερα, ευχαριστεί τον Αθανάσιο Πορφύρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για τις άμεσες ενέργειές του και επισήμανε ότι οι από κοινού σχεδιαζόμενες νέες δράσεις θα αποφέρουν αμοιβαία μόχλευση και προστιθέμενη αξία σε μια εμβληματική βιώσιμη ανάπτυξη η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις ήδη χρήσιμες διασυνδέσεις της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα και την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Cosco: Κέρδη 245,1 μόνο από την κατασκευή κοντέινερ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εφοπλιστές να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας

COP26: 14 χώρες υπέγραψαν δήλωση για πλοία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050

Keywords
Τυχαία Θέματα