Όταν νάνοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν στην Κρήτη: «Μένουμε σπίτι» από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

15:04 9/4/2020 - Πηγή: Mononews

Μένουμε σπίτι και ανοίγουμε ένα παράθυρο στη Φύση!

Αυτή είναι η πρόσκληση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που αυτήν την εβδομάδα προσφέρει στους μικρούς και μεγάλους φίλους του μια ξεχωριστή εικονική περιήγηση στο Κρήτη, που αποτελεί παράρτημα του Μουσείου.

Εκεί, όπου εκτυλίσσεται η γεωλογική και παλαιοντολογική ιστορία του νησιού, σε βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών και όπου φυλάσσεται η πολύτιμη συλλογή απολιθωμάτων του!

Το «ταξίδι» είναι συναρπαστικό, καθώς, μέσα από αυτό, ο επισκέπτης

θα γνωρίσει πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και, ανάμεσά τους, τους νάνους κρητικούς ελέφαντες, τους νάνους ιπποπόταμους και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλοφόρο ελάφι του Ρεθύμνου (Candiacervus ropalophorus), το οποίο και αποτελεί το λογότυπο του Μουσείου.

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται στο Τέμενος Μασταμπά, που με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των εννέα τρούλων του, τα συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά

Στον κατάλληλα διαμορφωμένο κήπο του, μάλιστα, 2,5 στρεμμάτων έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα και φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη, όπως πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες, καθώς και θάμνοι, όπως αγριοτριανταφυλλιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές και δεντρολίβανο.

Παράλληλα, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ανοίγει τις πόρτες των εργαστηρίων και των συλλογών τους μέσα από ένα oλιγόλεπτο video, μέσω του οποίου ο επισκέπτης διεισδύει στους χώρους όπου φυλάσσονται οι μη προσβάσιμες από το κοινό συλλογές τους.

Έτσι και ξεναγείται εκεί, όπου οι επιστήμονες κάνουν τις έρευνες και τις μελέτες τους, εκεί όπου διατηρούνται ανεκτίμητης αξίας δείγματα από το ζωικό και φυτικό βασίλειο, ιδιαίτερα χρήσιμα για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του ιδρύματος.

Πρόκειται για πολύτιμες συλλογές που συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου και αποτελούν την βάση της ύπαρξης και ανάπτυξής του!Νάνος ελέφαντας της Κρήτης στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Ένα ακόμη παράθυρο εικονικής ξενάγησης ανοίγει, εξάλλου, για την Αίθουσα Ορνιθολογίας του Μουσείου, ενώ με το Video του Youtuber Μikeius, τα παιδιά θα γνωρίσουν με απλό και προσιτό τρόπο το θέμα των φυσικών επιστημών!

Μια πηγή έμπνευσης για τα παιδιά και τους εφήβους, που τώρα αναζητούν το πεδίο της μελλοντικής τους επαγγελματικής ενασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα