Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο
Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Χρόνο με το χρόνο, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει
Σύμφωνα με του επιστήμονες, αυτά τα μικρά κομμάτια της άγριας ζωής που δεν έχουν υποστεί ζημιές από ανθρώπινες δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως σε τμήματα των τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βόρειου Καναδά, καθώς επίσης και στη Σαχάρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χωροκατακτητικά ξενικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των αλεπούδων, των κουνελιών, των αιγών και των καμηλών, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εγγενή είδη στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες να μην βρίσκουν άθικτες περιοχές στην εν λόγω ήπειρο.
Οι ερευνητές, μάλιστα, προτείνουν την εισαγωγή μικρού αριθμού σημαντικών ενδημικών ειδών σε ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές, όπως ελέφαντες ή λύκοι – μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει έως και το 20% των εκτάσεων του πλανήτη καθιστώντας τες και πάλι οικολογικά ακέραιες, όπως εκτιμούν.
Προηγούμενες αναλύσεις, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δορυφορικές εικόνες, εκτιμούν ότι το 20-40% της επιφάνειας της Γης έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τους ανθρώπους.
Ωστόσο, οι επιστήμονες της νέας αυτής μελέτης υποστηρίζουν ότι τα δάση, η σαβάνα και η τούνδρα μπορεί να φαίνονται ανέπαφα από ψηλά, αλλά, στο έδαφος, λείπουν ζωτικά είδη.
Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, διασπείρουν τους σπόρους και με μεγάλες ωφέλειες για τα δάση, ενώ οι λύκοι μπορούν να ελέγχουν τους πληθυσμούς των ελαφιών και αλκών.
Η νέα αξιολόγηση συνδυάζει χάρτες που υποδεικνύουν την ανθρώπινη βλάβη σε βιότοπους με χάρτες που δείχνουν την εξαφάνιση των ζώων από τις αρχικές τους περιοχές ή την ελαχιστοποίηση των πληθυσμών τους, με συνέπεια την αδυναμία διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων.
Επιστήμονες μάλιστα δήλωσαν ότι η νέα ανάλυση υποτιμά τις άθικτες περιοχές, επειδή πολλά είδη ζώων χαμένα στους αιώνες είναι ελάχιστα ή καθόλου γνωστά, ενώ οι νέοι χάρτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει το εύρος των ειδών.
Είναι γεγονός ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή κρίση της βιοποικιλότητας, με πολλούς πληθυσμούς άγριων ζώων – από λιοντάρια έως έντομα – να βρίσκονται στο φάσμα της εξαφάνισης, κυρίως λόγω της καταστροφής των οικοτόπων για καλλιέργεια και οικοδόμηση.
Μερικοί επιστήμονες μάλιστα, πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τον αέρα, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα.
«Σε πολλούς από τους βιότοπους που θεωρούμε άθικτους λείπουν είδη που έχουν κυνηγηθεί [και μάλιστα λαθραία] από ανθρώπους ή έχουν χαθεί εξαιτίας ξενικών ειδών ή ασθενειών», δήλωσε στην «Guardian» ο δρ Andrew Plumptre, επικεφαλής της μελέτης, από το Key Biodiversity Areas Secretariat του Cambridge.
«Είναι αρκετά τρομακτικό, γιατί δείχνει πόσο λίγα είναι τα μοναδικά μέρη, τα οποία έχουν πραγματικά λειτουργικά και πλήρως ανέπαφα οικοσυστήματα», αναφέρει.
«Βρισκόμαστε στη δεκαετία που ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και επικεντρώνεται στους υποβαθμισμένους βιότοπους», είπε ο δρ Plumptre. Και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αποκατάσταση των ειδών, ώστε να μπορούμε να αναπλάσουμε και να αναδημιουργήσουμε περιοχές με οικολογικά ανέπαφα οικοσυστήματα».
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χρησιμοποίησε χάρτες με βάση τον Κόκκινο Κατάλογο του IUCN. Τα περισσότερα από τα δεδομένα αφορούσαν θηλαστικά, αλλά περιελάμβαναν επίσης ορισμένα πουλιά, ψάρια, φυτά, ερπετά και αμφίβια.
Πολλές από τις ανέπαφες περιοχές που εντοπίστηκαν ήταν σε περιοχές που διαχειρίζονται αυτόχθονες κοινότητες. Η ανάλυση δεν περιελάμβανε την Ανταρκτική.
Διαβάστε ακόμη:
Θα μπορούσε το σαπούνι να σώσει το περιβάλλον; Μία «πράσινη» ιδέα απαντά θετικά
Κλίμα: Η ΕΕ ορίζει νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Η NASA δημιουργεί application για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσους και ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς ελέγχει ήδη η Εφορία
- Φέσσας: Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων θα επενδύσει η Briq Properties
- «Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Πρώτα οι αποζημιώσεις και μετά… οι δηλώσεις COVID
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
- ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων
- ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων
- Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων – Ανοιχτά εμπορικά, σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαίων
- Φλερτάροντας τους... συνταξιούχους
- ΗΠΑ: Παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώθηκε σε οίκο ευγηρίας
- Πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα-Τι αναλογεί στους εργαζόμενους σε αναστολή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
- BriQ Properties: Logistics, γραφεία και ξενοδοχεία στα νησιά στις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της
- Όλο το πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα: Πότε ανοίγουν εστίαση και σχολεία – Πότε θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις
- Trastor: Σε ποια ακίνητα στοχεύει και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της
- Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με αλιευτικό νότια του στενού Καφηρέα
- Αναστολές, τηλεργασία και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παρατείνονται και τον Μάιο
- Άστατος καιρός με τοπικές βροχές αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας
- Πότε δεν φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια
- Το ιστορικό «Καλογεράκι του Μυστρά» ξαναζεί – Σε επιμέλεια Κατερίνας Δασκαλάκη
- Εξαδάκτυλος: Το 4ο κύμα κορονοϊού μπορεί να αποκλειστεί μέσω του εμβολιασμού
![Παγκόσμια Ημέρα, Γης, Μόλις,pagkosmia imera, gis, molis](https://images32.inewsgr.com/4104/41045735/pagkosmia-imera-tis-gis-molis-to-28-ton-oikosystimaton-tou-planiti-paramenei-anepafo-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο
- Εξαδάκτυλος: Το 4ο κύμα κορονοϊού μπορεί να αποκλειστεί μέσω του εμβολιασμού
- Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με αλιευτικό νότια του στενού Καφηρέα
- Το ιστορικό «Καλογεράκι του Μυστρά» ξαναζεί – Σε επιμέλεια Κατερίνας Δασκαλάκη
- Όλο το πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα: Πότε ανοίγουν εστίαση και σχολεία – Πότε θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις
- Πότε δεν φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια
- Άστατος καιρός με τοπικές βροχές αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας
- Trastor: Σε ποια ακίνητα στοχεύει και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της
- BriQ Properties: Logistics, γραφεία και ξενοδοχεία στα νησιά στις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της
- Αναστολές, τηλεργασία και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παρατείνονται και τον Μάιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εμίρης: Δυναμική ανταπόκριση της Alpha Bank στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG
- Μότορ Όιλ: Επενδύσεις σε AΠΕ και παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων υψηλής αξίας
- Γιάννης Εμίρης: Η Alpha Bank φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG
- F-35: Επίσημα εκτός προγράμματος η Τουρκία λόγω των ρωσικών S-400
- Εμίρης (Alpha Bank): Δυναμική ανταπόκριση της Alpha Bank στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG
- Κύκλωμα διαρρηκτών πουλούσε τα κλοπιμαία μέσω e-shop
- Motor Oil Hellas: ΑΠΕ και νέα μονάδα νάφθας αυξάνουν τα κέρδη από το 2022
- Δ.Τ.: Διάθεση στοιχείων Φορολογικού Μητρώου στους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων για την είσπραξη των οφειλών Καθηγητών από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ) ο Αντώνης Βενιέρης
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Πληρωμή αναδρομικών σε 2 δόσεις – Ποιους αφορά