Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για κλιματική αλλαγή: «Υπονομεύουμε τα αποθέματα τροφίμων και νερού, δηλητηριάζουμε τον αέρα»

Ολοένα και περισσότερα προβλήματα υγείας αποδίδονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα για την άμεση ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής αλλοίωσης.

Ο ΠΟΥ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή κυριολεκτικά βλάπτει την υγεία των ανθρώπων, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με το περιβαλλοντικό φαινόμενο, όπως είναι η θερμοπληξία, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από

τα κουνούπια, όπως για παράδειγμα η ελονοσία.

Μέσω της έκθεσης που δημοσίευσε σήμερα, την επομένη της έναρξης συνόδου κορυφής για το κλίμα στη Μαδρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως μόνον μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η υγεία πληρώνει το τίμημα της κλιματικής κρίσης. Γιατί; Διότι οι πνεύμονές μας, ο εγκέφαλός μας, το καρδιαγγειακό μας σύστημα υποφέρει πάρα πολύ από τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τα οποία συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αίτια της ρύπανσης του αέρα», δήλωσε η Μαρία Νέιρα, η διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παρά ταύτα, λιγότερο από το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα διατίθεται στον τομέα της υγείας, υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «εντελώς εξωφρενικό».

Οι θερμοκρασίες παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν ραγδαία αυτόν τον αιώνα με «ευρείες και καταστροφικές» συνέπειες μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφτασαν, την περσινή χρονιά, οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ειδικοί για το κλίμα.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί την κλιματική αλλαγή την μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα», σημείωσε ο ειδικός του ΠΟΥ Ντιάρμιντ Κάμπελ-Λέντρουμ. «Αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, θα συνεχίσουμε να υπονομεύουμε τα αποθέματά μας σε τρόφιμα, τα αποθέματά μας σε νερό και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε – όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία των πληθυσμών μας», πρόσθεσε.

Οι ίδιες αιτίες προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, σημείωσε εξάλλου ο Κάμπελ-Λέντρουμ και πρόσθεσε: «Περίπου τα δύο τρίτα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εκεί παίζεται το παιχνίδι», σημείωσε.

Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνα για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στην οποία απάντησαν 101 χώρες, ωστόσο όχι αυτές που θεωρούνται πολύ σημαντικές για το θέμα αυτό, μεταξύ των οποίων η Ινδία και οι ΗΠΑ.

«Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών που απάντησαν εκτίμησαν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξιών, τραυματισμών και θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ασθένειες που οφείλονται στα τρόφιμα, το νερό και αυτές που μεταφέρονται από φορείς, από τη χολέρα ως την ελονοσία», κατέληξε ο Κάμπελ-Λέντρουμ.

The post Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για κλιματική αλλαγή: «Υπονομεύουμε τα αποθέματα τροφίμων και νερού, δηλητηριάζουμε τον αέρα» appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα