Παραγωγοί Ενέργειας: Ανέφικτοι οι περιορισμοί ρύπων του νέου taxonomy- O παράγοντας υδρογόνο- Όλο το παρασκήνιο

21:07 3/1/2022 - Πηγή: Mononews

Έτοιμοι να τοποθετηθούν στο κείμενο που έστειλε προς διαβούλευση η Κομισιόν στα κράτη μέλη για το taxonomy, είναι οι stakeholders, οι επενδυτές μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, τροφοδοτώντας με τα σχόλιά τους το υπουργείο Ενέργειας, καθώς ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποστείλει τη γνώμη του Υπουργείου στην Κομισιόν. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά, όλοι οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο ετοιμάζουν τις επιστολές τους προς το υπουργείο Ενέργειας, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων στα όσα αναφέρει

το προσχέδιο της Κομισιόν.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι αν και θεωρούν θετικό ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου taxonomy που θα καθορίσει τις χρηματοδοτήσεις των επόμενων ετών, οι περιορισμοί που τίθενται στο ύψος των ρύπων κάνουν τις επενδύσεις τους ανέφικτες. Σημειώνεται ότι σήμερα τα επίπεδα των εκπομπών των μονάδων αερίου είναι στα 360-380 γρ./kWh ενώ οι νέες μονάδες που ετοιμάζονται θα εκπέμπουν 330 γρ./kWh αν υπολογίζεται μόνο η καύση υδρογόνου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, αν υπολογιστεί ότι όταν φτάσει το υδρογόνο στο δίκτυο, θα καίνε υδρογόνο και όχι μόνο φυσικό αέριο οι εκπομπές μπορεί να φτάσουν στα 250γρ./kWh.

Η νέα μονάδα της Mytilineos που θα συνδεθεί φέτος στο δίκτυο, εκπέμπει 250γρ./kWh, και σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζει και τη μελλοντική καύση υδρογόνου 50% σε αυτό τον υπολογισμό.

“Το αν και πότε θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε υδρογόνο, δεν εξαρτάται από εμάς, οπότε πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος υπολογισμού των εκπομπών”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι  στο κείμενο προσχέδιο του taxonomy που έλαβαν τα κράτη-μέλη την 1η Ιανουαρίου του 2022,  το φυσικό αέριο αντιμετωπίζεται ως μια «μεταβατική» επένδυση συμβατή με την ταξινομία για νέες άδειες μονάδων που θα χορηγηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030, με «αυστηρά κριτήρια», συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εκπομπών λιγότερο από 270 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και μόνο εφόσον αντικαθιστούν παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Επίσης, προβλέπει, για τις παλιές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ότι μπορούν να συμμετέχουν στο taxonomy, αν εκπέμπουν μέχρι 550 kg εκπομπών/Kwh, το χρόνο κατά μέσο όρο, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής, αν περιορίσουν τη λειτουργία τους στο 40%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καμιά από τις νέες μονάδες που προγραμματίζονται δεν πιάνει το όριο εκπομπών που θέτει η Κομισιόν, αν υπολογίζεται μόνο η καύση φυσικού αερίου, και από την πλευρά των παραγωγών τονίζεται ότι, τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μια διαπραγμάτευση, ώστε οι όροι που θα τεθούν να  είναι ρεαλιστικοί. “Δεν έχει νόημα να λέμε ότι θέλουμε το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης, αν οι προϋποθέσεις που τίθενται ουσιαστικά το απαγορεύουν”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι στο προσχέδιο που απέστειλε η Κομισιόν προς διαβούλευση τονίζεται ότι προκειμένου να ενταχθούν επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στο taxonomy και επομένως στις χρηματοδοτήσεις, οι άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα πρέπει να είναι χαμηλότερες από 270g/kWh και ότι πρέπει να αντικαθιστούν μονάδες άνθρακα και όχι ΑΠΕ. “Και εδώ υπάρχει ασάφεια”, τονίζεται από εταιρεία παραγωγής θερμικής ενέργειας, “αφού δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα είναι η χρονική αφετηρία υπολογισμού της παραγωγής από άνθρακα που αντικαθίσταται. Σήμερα η λιγνιτική παραγωγή είναι 4GW αλλά σε ένα χρόνο θα είναι χαμηλότερη λόγω απολιγνιτοποίησης που θα προχωρήσει αν υλοποιηθούν οι μονάδες”.

Η νέα μονάδα της Mytilineos από το 2022 στο δίκτυο

Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, της Mytilineos αναμένεται να έχει ολοκληρώσει και τα δοκιμαστικά μέχρι τον Μάιο και το καλοκαίρι να τεθεί σε κανονική λειτουργία. Αποτελεί μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ και θα είναι ο πρώτος από μια σειρά αντίστοιχων έργων που θα συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο. Με τη σύνδεσή του θα είναι ο μεγαλύτερος, αποδοτικότερος και πλέον σύγχρονος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα, όταν μια λιγνιτική μονάδα παράγει από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα της Mytilineos.

Η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ αφορά την έγκριση εγκατάστασης προς τον ΔΕΣΦΑ για τoν «Προσωρινό Παρακαμπτήριο ΑΦΑ του Μετρητικού Σταθμού Φυσικού Αερίου “Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής (ΣΗ 826ΜW) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ Άγιος Νικόλαος Διστόμου». Περιλαμβάνει την κατασκευή παρακαμπτήριας διάταξης αγωγού φυσικού αερίου, μήκους περίπου 180 μέτρων, διαμέτρου 14” και δυναμικότητας 142.500Nm3/h με δύο κεντρικές υπόγειες χειροκίνητες βάνες διαμέτρου 14”, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του μελλοντικού Μετρητικού Σταθμού ADGIV.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για χορήγηση έγκρισης λειτουργίας. Σύμφωνα με το πλάνο του συνολικού project, εντός των ορίων του έργου θα απαιτηθεί νέα απευθείας σύνδεση (36 bar), παρακάμπτοντας τον υφιστάμενο σταθμό μέτρησης καθώς και νέος σταθμός Συμπίεσης (45 bar), ενώ η μέση ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου εκτιμάται σε 9.000GWh.

Όσον αφορά τις επόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο των ομίλων Elpedison, Copelouzos, Ηρων-Motor Oil, αναμένουν το αίτημα του υπουργείου και την απόφαση για τα ΑΔΙ ενώ δεν αναμένεται να μπουν στην αγορά πριν το 2025.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα