Παρουσιάστηκε το ΟΑΚΑ 2.0 – Μητσοτάκης: Μια παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ αξίζει

Την παρουσίαση του ΟΑΚΑ 2.0, του Master Plan, προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ), πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης η κυβέρνηση.

Στην έκταση

άνω των 1000 στρεμμάτων, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, θα επιχειρηθεί να αλλάξει μορφή ο χώρος. Ειδικότερα, ο χώρος θα χωριστεί σε «θεματικές γειτονιές», με διαφορετικές θεματολογίες και ύφος. Θα προστεθεί περισσότερη βλάστηση, σπάζοντας το λευκό τοπίο που κυριαρχεί σήμερα, σκίαση και καθίσματα στους αχανείς εξωτερικούς χώρους. Η αξιοποίηση των χώρων που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί και θα προστεθούν νέες δραστηριότητες.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για αθλητές και αθλούμενους, να επιτευχθεί η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών και να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων. Στόχος είναι μέσα στα 3 πρώτα χρόνια να υπάρχει ισοσκελισμός του ισολογισμού ενώ μετά τον 5ο χρόνο να καταστούν οι εγκαταστάσεις κερδοφόρες.

Βασικό ρόλο διαδραματίζει το κεντρικό στάδιο, το οποίο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, ενώ θα ξεκινήσει η συντήρηση του στεγάστρου «Καλατράβα», το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση, καθώς έχει να συντηρηθεί από το 2004. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά περισσότερο από 30%.

Το masterplan περιλαμβάνει επίσης την συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου. Θα δημιουργηθεί κέντρο αποκατάστασης-αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας. Προβλέπεται να υπάρχει μηχανολογική υποστήριξη, ανεξαρτητη και αυτοτελή Η.Μ διαχείριση. Το κόστος λειτουργίας αναμένεται να μειωθεί κατά 50%.

Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό θα υποστεί και το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, το οποίο μάλιστα θα μετατραπεί μερικώς σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού και κέντρο υπερτοπικής αναφορά για συμπληρωματικές του Ολυμπιακού Πόλου δράσεις. Το Ποδηλατοδρόμο θα καταστεί έτσι επίκεντρο εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, και εκθεσιακών δραστηριοτήτων.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμησης κτλ). Οι χώροι πρασίνου θα αυξηθούν από 20 έως 30%, ενώ θα υπάρξουν και νέες φυτεύσεις. Οι ανοιχτοί χώροι θα αναπλαστούν ενώ θα δημιουργηθούν νέοι διάδρομοι περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους επισκέπτες. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης καθώς και συμπληρωματικοί χώροι εμπορικών χρήσεων, γραφείων και χώρος ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Η υλοποίηση του Masterplan αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024. Η πολιτεία στοχεύει σε έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ και κερδοφορία 35% σε ορίζοντα πενταετίες. Προβλέπεται επίσης να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ η επισκεψιμότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 40.000 άτομα ημερησίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνα»

Ο κάθε επισκέπτης αυτού το χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Από τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην εκδήλωση παρουσίασης του Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ), λέγοντας πως όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Στάδιο, που μετετράπη σε Ολυμπιακό Στάδιο, ήταν 15 ετών στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και του Αμβούργου.

«Όλοι κρατάμε τις δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλες και όλους. Απογοήτευση. Πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους. Όπως συνέβη σχεδόν με το σύνολο των ολυμπιακών υποδομών» προσέθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνο όγκο και έκταση», «πρέπει να και προνοητικότητα στο σχεδιασμό τους».

Ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις και «σήμερα η εικόνα αυτού του εμβληματικού χώρου είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε».

«Είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαμε να δρομολογήσουμε μια παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ αξίζει. Γι’ αυτό και εντάξαμε το master plan και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης στο Ταμείο Ανάκαμψης με 43 εκατ. ευρώ» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα έργα που πρόκειται να γίνουν:

«Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του κεντρικού στεγάστρου. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης ώστε να γίνει η πιο σημαντική επένδυση που αφορά την ασφάλεια. Θα ανακαινιστούν και το κλειστό γυμναστήριο, το ποδηλατοδρόμιο, μίλησα για τα γήπεδα τένις αλλά και για την παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο».

«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας με χωριστές γειτονιές για την προπόνηση των αθλητών μας αλλά ανοικτό για την ατομική άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, επισήμανε το τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης. «Καταρχάς οικολογικό. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Είναι και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Σκοπός μας ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στα πέντε να παράγει κέρδη.

Πάνω από όλα όμως το όφελος θα είναι κοινωνικό. Το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους. Ήδη προσελκύει περίπου 20.000 κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Με την παρέμβαση που θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά».

Τόνισε ότι άποψη της κυβέρνησης είναι ότι όλα τα μεγάλα έργα μιας χώρας πρέπει να προσφέρουν πολλά σε όλους. «Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν να συνεργάζονται δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 μπαίνει σε εφαρμογή και οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Ας ευχηθούμε να ξεκινήσουν από εδώ και τα δικά μας ρεκόρ στην προσπάθειά μας για μια νέα εικόνα της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος».

Keywords
Τυχαία Θέματα