Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια

13:47 1/3/2024 - Πηγή: Mononews

«Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διέτρεξε και τα θέματα της συνεδρίασης με κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και τα θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτές είναι είπε -ο πρωθυπουργός- οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης προφανώς όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του έργου μας στη διάρκεια ολόκληρης

της τετραετίας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέλυσε στο υπουργικό συμβούλιο την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα και παρουσίασε το ν/σ για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα τέσσερα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης που είχαν προαναγγελθεί.

Συγκεκριμένα:

Η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ με στόχο τη μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων

– Το πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος

– Η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και

– Οι καθαρές τιμές σε νωπά προϊόντα

Μετά τη νομοθέτηση των συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων το Φεβρουάριο του 2024 ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν ανατιμηθεί 3760 κωδικοί.

Η εφαρμογή της ρύθμισης επέφερε τον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για 30% μείωση των προσφορών προς τις εταιρείες λιανεμπορίου με την υποχρέωση ισόποσης μείωσης των τιμών τιμοκαταλόγου τόνισε ότι έχει ήδη οδηγήσει στη μείωση της τιμής σε περισσότερα από 3900 προϊόντα.

Υπογράμμισε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές «διορθώνονται κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες δεκαετιών που νόθευαν τον ανταγωνισμό και αλλοίωναν το κριτήριο του καταναλωτή. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια απ’ την πρώτη στιγμή.

Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5%, το market pass, αλλά και σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι την περασμένη χρονιά και 12 εκ. ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχθεί».

Παύλος Μαρινάκης: Με την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις η Ελλάδα καθίσταται πιο ανταγωνιστική

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη του νομοσχεδίου για α) την Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γ) τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Με τη ρύθμιση αυτή η Ελλάδα καθίσταται πιο ανταγωνιστική ως προς την επιχειρηματικότητα στον τομέα της άμυνας και μπορεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ν/σ που αφορά: α) το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα και β) Ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται ένα ενιαίο, λεπτομερές και σύγχρονο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με:

– Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,

– Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και

– Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα,

σε όλα τα στάδια, από την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται μέχρι τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων».

Τόνισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών πριν λίγες ημέρες, πως θα εξετάσουμε και θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άμεσα δρομολογεί αυτήν την δέσμευση.

Η κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο πρωταγωνιστεί μαζί με τις χώρες της EU- MED 9 στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής στην πράσινη καλλιέργεια και των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ.

Επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Είναι σημαντικό να στηρίξουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αυτές τις διεκδικήσεις απέναντι στη λογική των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Ας αφήσουν λοιπόν τα μισόλογα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ας συνταχθούν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας»», υπογράμμισε.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που παρουσίασε στη συνεδρίαση του Υπουργικού ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ήταν άλλο ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης.

«Με το νομοσχέδιο εισάγεται καθολικά η ψηφιακή επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, αποτυπώνοντας έτσι με ακρίβεια τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να μην επιδέχεται αμφισβήτησης ενώπιον δικαστικής αρχής ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τις οποίες «ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών».

Όπως τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με υποδομές και προσωπικό και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» και αναφέρθηκε στη δρομολόγηση μέσα στο 2024, 6.500 προσλήψεων μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού.

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, σε συνέχεια των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του συντονιστή διευθυντή».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στο Πρόγραμμα Period Poverty, την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών αλλά και στην τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας.

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «για 1+1 μήνα παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Για την απόφαση αυτή λήφθηκαν υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου».

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης για τα ονόματα των 57 νεκρών στον Άγνωστο Στρατιώτη: Εκεί δεν πρέπει να γράφεται τίποτα

Παπαστεργίου: Η νέα υπηρεσία e-Know Your Business στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας

Παπασταύρου: Οι συμπολίτες μας με αναπηρία αποτελούν πολύτιμη παραγωγική δύναμη

Keywords
Τυχαία Θέματα