Πετρέλαιο: Καλύτερη η εικόνα σήμερα- Αποκλιμάκωση τιμών και έλεγχοι για επιτήδειους

Μια νέα μείωση στην τιμή του πετρελαίου το πρωί της Τετάρτης έδωσε ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί ο προβληματισμός που έχει προκύψει από την διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ωστόσο, «βλέπει» πιθανές αυξήσεις, που θα απορροφηθούν.

Η τελευταία επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου

στη Σαουδική Αραβία δεν προκαλούν τόση έκπληξη, αν την εντάξει κανείς μέσα στα γεγονότα μιας κλιμακούμενης έντασης όλου του τελευταίου διαστήματος, που «απειλεί» ευρύτερα την περιοχή. Ο λόγος συγκεκριμένος: διαφορετικές, αντιμαχόμενες δυνάμεις προσπαθούν να επιβληθούν, καθιερώνοντας τους δικούς τους στόχους και κανόνες, παραμένοντας ωστόσο μακριά από μια ένοπλη σύγκρουση.

Η ένταση ωστόσο συνεχίζει αμείωτη, με τις πλευρές να είναι ανυποχώρητες, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το αν θα καταστεί τελικά εφικτό να αποφευχθεί μια ένοπλη σύρραξη.

Για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο, το Ριάντ κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη, με το επιχείρημα ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση προέρχονται από το Ιράν. Αυτή η εκτίμηση, μάλιστα, βρίσκει σύμφωνες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγνοώντας το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει σήμερα και αποδεικτικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εικόνες των όπλων, στην προσπάθεια να αποδείξει την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις. Τα αποδεικτικά στοιχεία αναμένονται να παρουσιαστούν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι New York Times κάνουν λόγο για ύπαρξη δορυφορικών λήψεων, που καταδεικνύουν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από το Ιράν. Φυσικά, η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις.

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι, μετά το αρχικό σοκ, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 0,64% στα 64,14 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές, ενώ κατά 0,78% στα 58,88 δολάρια το βαρέλι μειώθηκαν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου. Είναι προφανές ότι είναι ακόμη νωρίς για να «χαλαρώσει» η αγορά, που μένει επιφυλακτική ενόψει των εξελίξεων, ειδικά με το σενάριο στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις να πρωτοστατεί.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι αποτέλεσμα των επιθέσεων κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Σαουδική Αραβία ήταν να μειωθεί στο ήμισυ η παραγωγή του βασιλείου, κάνοντας τις τιμές να σημειώσουν άνοδο που είχε να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Διεθνή μέσα ενημέρωσης, πάντως, υποστηρίζουν ότι η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία θα έχει αποκατασταθεί και επανέλθει στους προ επιθέσεων ρυθμούς της μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, εκτίμηση που προκάλεσε μια ανακούφιση στις αγορές, επαναφέροντάς τις σε κανονική τροχιά.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, όπου ελέχθη από διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχους ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας. Σύμφωνα με τις εγχώριες εκτιμήσεις, η τιμή της βενζίνης δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή, ενώ παράλληλα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης υποστήριξε ότι μια τέτοια αύξηση είναι απορροφήσιμη.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε επιφυλακή, εκτιμώντας ότι κάποιοι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, ανεβάζοντας τις τιμές, στο όνομα των διεθνών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι έλεγχοι στα πρατήρια θα είναι αυξημένοι αυτό το διάστημα, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν απόπειρες απάτης εναντίον των καταναλωτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Τεχεράνη, τότε η κατάσταση σοβαρεύει στην περιοχή, καθώς μέχρι τώρα το Ιράν είχε περιοριστεί στο να προκαλεί ενέργειες σχετικά με την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την κατάρριψη αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για «προπαγανδιστικό ελιγμό» κάνει λόγο ο Γκύντερ Μάιερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία.

Η γερμανική Deutsche Welle, από πλευράς της, αναφέρει ότι «η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνει να στρέψει τα βλέμματα μακριά από το γεγονός ότι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια, με έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 70 δις δολαρίων, τον πιο σύγχρονο αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό της ευρύτερης περιοχής. Με αυτά τα όπλα (σσ. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) συνέβαλαν μέσω της επέμβασης στην Υεμένη στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, ωστόσο, επικαλούμενη ειδικούς αναλυτές, υποστηρίζει ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράν. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί ήδη στον λεγόμενο «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» στην Υεμένη, ενώ τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν την εστία μιας ακόμα διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Υεμένη ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στη χώρα περίπου 10 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να μην ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από την Υεμένη, ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Το Petroleum Economist, τέλος, υποστηρίζει ότι η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να προσεγγίσει το Ιράν, με το Πεκίνο να σχεδιάζει μια κολοσσιαία επένδυση 400 δισ. δολαρίων, για την ανάπτυξη της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και για έργα υποδομών. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τους συσχετισμούς στον Περσικό Κόλπο, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας.

The post Πετρέλαιο: Καλύτερη η εικόνα σήμερα- Αποκλιμάκωση τιμών και έλεγχοι για επιτήδειους appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα