Πηγές ΥΠΟΙΚ: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές επαναφέρουν τα έσοδα στον ίσιο δρόμο τον Οκτώβριο

Σε αίθουσα… επιχειρήσεων τείνει να μετατραπεί το υπουργείο Οικονομικών. Στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη καθημερινά πραγματοποιούνται ασκήσεις επί χάρτου με τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από το «λοκάρισμα» τεσσάρων νομών μέχρι στιγμής.

Οι νομοί Ιωαννίνων, Καστοριάς, Σερρών και Κοζάνης πλέον υπόκεινται σε καθεστώς απαγορεύσεων, με το σχόλιο πηγών στο ΥΠΟΙΚ που παρακολουθούν την πορεία των εσόδων ώρα

– ώρα να μην εκφράζουν ανησυχία. Κι αυτό, διότι, όπως λένε στην τρέχουσα συγκυρία έχουν «κλειδωθεί» νομοί με μικρό αποτύπωμα στην οικονομία.

Ήδη, όπως τονίζουν, τα έσοδα του Οκτωβρίου δεν θα έχουν καμία σχέση με τον Σεπτέμβριο. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση και προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πλέον βαδίζουμε προς το χειμώνα, οι φορολογούμενοι έχουν επιστρέψει στη βάση τους, συνεχίζουν να καταναλώνουν αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στοιχείο που αλλάζει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την εικόνα των εσόδων προς το καλύτερο.

Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση προς το παρόν της πορείας του ΑΕΠ ή των εκτιμήσεων που διατυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο αναφέρεται ύφεση 8,2% για φέτος. Το γεγονός ότι τίθενται σε  lockdown περιοχές με μικρή συμβολή στο ΑΕΠ, δεν αλλάζει τους στόχους, τη στιγμή που η μεγάλη εικόνα θέλει να προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να συνεχίζονται οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Τίποτα δεν μένει στη τύχη του σχολιάζουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ, απλώς μας δικαιώνει η επιλογή, όπως λένε χαρακτηριστικά, ότι α) η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα αν και όποτε χρειαστεί, β) δικαιώνεται η επιλογή των προσωρινών μέτρων (σ.σ. τα οποία δεν ενοχλούν τους θεσμούς).

Σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μίλησε ξεκάθαρα λέγοντας ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να είναι ευχάριστα, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,269 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,544 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,011 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα