Πίσω από τις λέξεις βρίσκεται ο Αλέξης και μπροστά θα ήθελαν έναν Πάνο

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός, που ήθελε να κερδίσει από την έκθεση για τις ΜΕΘ. Την ίδια ώρα το όλο κλίμα πάλι απομακρύνει την πολιτική υγείας από το φάρμακο.

Πόσο τυχαία είναι η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις ΜΕΘ;

Η εμφάνιση της έκθεσης για τις ΜΕΘ των Τσιόδρα-Λύτρα στη συγκεκριμένη συγκυρία θεωρείται ένα τυχαίο γεγονός. Είναι, όμως, έτσι; Τόσο η ημερομηνία δημοσίευσής της

σε ένα σκανδιναβικό επιστημονικό περιοδικό, όσο και ή άμεση δημοσιοποίησή της από τον έναν εκ των δύο συγγραφέων, αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμάκι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως το κόμμα έχει, λοιπόν, κάποια σχέση με αυτό;

Υπάρχει ένα ωραίο σενάριο που δίνει μια συγκεκριμένη εξήγηση:

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν έλαβε την πρόκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το αν έχει στοιχεία για να υποστηρίξει ότι οι νοσηλευόμενοι εκτός ΜΕΘ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, έναντι εκείνων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έβαλε λυτούς και δεμένους να βρουν μια έκθεση, που να τον δικαιώνει.

Έτσι αυτή η έκθεση, η οποία σίγουρα δεν είναι η μόνη σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, βρέθηκε. Και τι καλύτερο, μάλιστα, από το να φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα. Η συνέχεια είναι γνωστή… Πόσο τυχαία να είναι η συγκυρία;

Να τονίσουμε πάντως ότι ο τελευταίος δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του απέναντι στον πρωθυπουργό και επίσης ουδέποτε θέλησε να μπλεχτεί σε πολιτικά παιχνίδια. Άθελά του, όμως, για μία, ακόμη, φορά μπλέχτηκε…

Και ποιος την πήρε τελικά;

Απάντηση στον γρίφο, για το ποιος παρέλαβε για λογαριασμό της κυβέρνησης την έκθεση, δεν έχει δοθεί. Μάλλον η ανακρίτρια θα καταφέρει να αποσπάσει την πληροφορία αυτή από τον έναν συγγραφέα της έκθεσης, κ. Θ. Λύτρα. Αν, φυσικά, δεν μπει στο αρχείο, όπως είναι και το πιο πιθανό.

Πάντως ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος διέψευσε ότι την παρέλαβε. Η δε διαρροή της συγκεκριμένης είδησης ότι την έλαβε αυτός, λέγεται ότι προήλθε από στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, το οποίο «δούλευε» εκεί με την προηγούμενη ηγεσία, αλλά τώρα έχει φύγει.

Παραγωγικός ανταγωνισμός Επιτροπών

Εξαιρετική ήταν η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τον κορονοϊό από 10 και πλέον μέλη της Επιτροπής Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, την οποία έχει δημιουργήσει ο πρόεδρός της κος Γεράσιμος Σιάσος. Η συγκεκριμένη επιτροπή, πέρα από κάποια κοινά μέλη που έχει με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει καμία σχέση με αυτή και δεν γνωμοδοτεί πουθενά.

Στην εκδήλωση δόθηκαν κατανοητές απαντήσεις σε ερωτήματα, τα οποία απηύθυνε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μεταφέροντας ουσιαστικά τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας.

Αν και δεν απόλυτα ξεκάθαρο, μάλλον οι δύο Επιτροπές έχουν μεταξύ τους έναν ανταγωνισμό. Μέσω της δεύτερης Επιτροπής, που αποτελείται αποκλειστικά από καθηγητές, επιδιώχθηκε να αποκατασταθεί η αξία της επιστήμης. Αυτή η αξία δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία, η οποία βλέπει σχεδόν τα ίδια και τα ίδια στις τακτικές ενημερώσεις του Υπουργείου.

Μακάρι να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Τα κέρδη του Σάββα

Από τις πλέον ήρεμες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας θεωρείται η εταιρεία Gilead, η οποία στην Ελλάδα διευθύνεται εδώ και αρκετά χρόνια από τον κ. Σάββα Χαραλαμπίδη.

Η εταιρεία, η οποία πρωταγωνιστεί στις θεραπείες για τoν HIV και την Ηπατίτιδα C, τελευταία έγινε περισσότερο εξωστρεφής.

Ιδιαίτερα γνωστή έγινε η Gilead από το γεγονός ότι είναι και η μόνη, που διαθέτει θεραπεία για την αναχαίτιση του κορονοϊού και, μάλιστα, είναι και επιτυχημένη, τη ρεμδεσιβίρη. Έχουμε, βέβαια, και τα μονοκλωνικά, αλλά αυτά αποδείχτηκε ότι δεν κάνουν τίποτα στην Όμικρον.

Η όλη παραπάνω δραστηριότητα μόνο κέρδη φέρνει στην εταιρεία και ένα πολύ καλό όνομα, κάτι το οποίο δεν το είχε παλιότερα. Δεν είχε κακό, απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμη η προσφορά της.

Για μία, ακόμη, φορά στα αζήτητα το clawback

«Εγκεφαλικά» μάθαμε ότι μοίρασε το Υπουργείο Υγείας με τα ειδοποιητήρια για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες, δηλαδή το clawback, για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Μάλιστα πολλές εταιρείες φαίνεται να πρέπει να πληρώσουν τα διπλάσια σε σχέση με πριν από δύο χρόνια! Ήδη κάποιες προσέφυγαν στα δικαστήρια και άλλες ετοιμάζουν πλάνα επιβίωσης.

Σε έναν βαθμό ήταν κάπως αναμενόμενο το ποσό, αλλά όχι και τόσο πολύ.

Μη συζητήσουμε βέβαια και το κακό επικοινωνιακό παιχνίδι του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος με έναν μαγικό τρόπο θεωρητικά έλεγε πως θα μειώσει το clawback κατά 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ μας, μάθαμε ότι κανείς από τον χώρο του φαρμάκου δεν τον είχε πιστέψει. Εξάλλου είχε φανεί και από τον τρόπο, που είχε χειριστεί την επικοινωνία του συγκεκριμένου θέματος.

Εμ, δεν μπορείς υπουργέ Κικίλια να είσαι με όλους καλός. Στη φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να σπάσεις αυγά. Μήπως φοβήθηκες;

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα