Πληθωρισμό «φωτιά» ανακοινώνει η Eurostat – Γιατί αναθεωρείται για 3η φορά ο στόχος της Ελλάδας

Νέα εκτόξευση των τιμών και το μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα δώσει στη δημοσιότητα η Eurostat σήμερα το μεσημέρι, κάτι που φέρνει και νέα αναθεώρηση των στόχων για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην Ευρωζώνης ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 9,7%, έναντι του 9,1% τον Αύγουστο. Πρόκειται για νέο ρεκόρ πληθωρισμού,

καθώς τον Ιούλιο είχε καταγραφεί άνοδος 8,9%.

Ο ελληνικός πληθωρισμός

Για την Ελλάδα η Eurostat είχε εκτιμήσει για τον Αύγουστο πληθωρισμό 11,2%, ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ανέβηκε στο 11,4%. Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος υπολογισμού των δύο στατιστικών αρχών διαφέρουν και η Eurostat δίνει πάντα χαμηλότερα ποσοστά.

Οδηγός των αυξήσεων για μια ακόμα φορά θα είναι οι τιμές στην ενέργεια, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με τεράστιες αναταραχές που έφεραν αλλεπάλληλες αυξομειώσεις στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να ενισχυθούν οι φωνές μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Τα στοιχεία του Αυγούστου είχαν δείξει ότι μέσα σε 12 μήνες εκτινάχθηκαν κατά 261,3% οι τιμές φυσικού αερίου, κατά 65,1% του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 38,5% του ηλεκτρισμού. Αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα κατά 18,5% σε ψωμί και δημητριακά, κατά 18% στα γαλακτοκομικά και κατά 25,5% στα λάδια.

Μεγάλες αυξήσεις υπήρξαν και στις μεταφορές, όπου κατά 71,4% ανατιμήθηκαν τα εισιτήρια με αεροπλάνο, κατά 25,4% με πλοίο και 32,9% με ταξί.

Νέα αναθεώρηση στους ελληνικούς στόχους

Οι νέες πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από τις τιμές στην ενέργεια δεν φαίνεται να οδηγούν σε ισχυρή αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων. Κυρίως μετά τον Οκτώβριο όταν στο “καλάθι” θα βρεθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα ξεκινήσει πολύ υψηλότερα από πέρυσι, αλλά και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, με φόντο τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream, που θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν το Υπουργείο Οικονομικών στο να αναθεωρήσει για μια ακόμα φορά μέσα στο έτος την εκτίμησή του για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το σύνολο του 2022.

Προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως ο πήχης ανεβαίνει πάνω από το 9%, όταν μέσα στο καλοκαίρι είχε αναθεωρηθεί κοντά στο 8%.

Υπενθυμίζεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε αποστείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη άνοιξη, ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε τεθεί στο 5,6%. Ωστόσο, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2022 που είχε κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο αρχικός στόχος για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχε τεθεί στο 0,8% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε επίσηςΣταϊκούρας: Στο 9% ο πληθωρισμός φέτος και στο 3% το 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα