Πληθωρισμός: Ένα πρόβλημα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Το τελευταίο διάστημα έχει επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο ο προβληματισμός που δημιουργεί η αύξηση του πληθωρισμού, και κατά πόσο θα λειτουργήσει η συνεπαγόμενη αύξηση του κόστους των προϊόντων ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός είναι μια πολυσύνθετη έννοια με πολλά «παρακλάδια» και με πληθώρα αιτιών που επηρεάζουν την πορεία του, καταλήγει όμως πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα: την αύξηση του κόστους ζωής. Η ύφεση που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η αντιμετώπιση του κορονοϊού κινητοποίησε τις κυβερνήσεις (και κατ’ επέκταση τις κεντρικές τράπεζες), να
Η Ελλάδα, η οποία είναι φύσει αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την εξέλιξη, καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως αυτό που είναι γνωστό και ως «εισαγόμενος πληθωρισμός». Πρόκειται δηλαδή για μια κατάσταση η οποία διαμορφώνεται από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που εισάγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τρίτες χώρες. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός πως η χώρα μας πρωτοστατεί στην οικονομική ανάκαμψη εντός της Ευρωζώνης, έχοντας πλέον αυξημένες ανάγκες για την παραγωγή προϊόντων, τόσο για το εσωτερικό της χώρας, όσο και για το εξωτερικό. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές «αναρριχήθηκαν» στα ιστορικά υψηλά τους, πέριξ των €40 δις.
Πολλοί διερωτώνται για ποιο λόγο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να τονιστεί και να κατανοηθεί ότι ο πληθωρισμός είναι ουσιαστικά ένας οικονομικός δείκτης, μια αποτύπωση της εικόνας της αγοράς. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται σήμερα για την αντιμετώπιση του, εκ των πραγμάτων θα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία σε έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Υπάρχει ένα πλήθος συνθηκών και παραμέτρων (τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές) με βάση τις οποίες η αποκλιμάκωση αναμένεται να γίνει σταδιακά.
Καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα αυτό παίζει (και) ο πολιτικός παράγοντας. Εάν ανατρέξουμε στην δεκαετία 1980-1990 και τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε στις ΗΠΑ ο Ronald Reagan (Reaganomics) για την καταπολέμηση του στασιμοπληθωρισμού -μια κατάσταση όπου οι τιμές «καλπάζουν» χωρίς ωστόσο να υπάρχει η αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη- μπορούμε να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του όλου εγχειρήματος και τα αμφίσημα αποτελέσματα που επήλθαν ένεκα των ενεργειών αυτών. Τα μέτρα που έλαβε η διακυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων στηρίχτηκαν σε τέσσερεις πυλώνες: Την μείωση των κρατικών δαπανών, την μείωση των φόρων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, την μείωση του ρυθμού τυπώματος χρήματος και την ελάφρυνση των κανονιστικών ρυθμίσεων. Κατάφεραν έτσι να μειώσουν το ποσοστό με το οποίο «έτρεχε» ο πληθωρισμός εκείνη την περίοδο (σ.σ. χρειάστηκε κάποια χρόνια για να φανούν τα αποτελέσματα), με σημαντικό αντίκτυπο όμως στο δημόσιο χρέος το οποίο τριπλασιάστηκε την ίδια δεκαετία. Υπάρχει πληθώρα άλλων ιστορικών παραδειγμάτων όπου κατά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος παρατηρήθηκαν επιπλοκές και μη αναμενόμενα αποτελέσματα (Ουγγαρία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Βενεζουέλα πιο πρόσφατα κτλ).
Ένα βασικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η αύξηση των επιτοκίων (είχε ήδη ξεκινήσει στις Η.Π.Α. και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις καταλαγιάσει το θέμα της Ουκρανίας). Μια απότομη αύξηση στα επιτόκια ελλοχεύει τον κίνδυνο να καμφθεί η οικονομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο στην παρούσα συγκυρία θα αποτελέσει μια σημαντικά δυσμενή εξέλιξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκεπτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι κύριες χρηματιστηριακές αγορές -όντας προεξοφλητικοί μηχανισμοί- την νομισματική πολιτική που διεμήνυσε ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι δείκτες κυρίως στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη έχουν πρόσφατα διορθώσει από τα ιστορικά υψηλά τους, με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να εντείνονται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επωφελούνται από την αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, και των οποίων το μέγεθος είναι τέτοιο που μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε πολιτικές αποφάσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής είναι τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι παραγωγοί φυσικού αερίου, πετρελαίου, μεταλλευμάτων κτλ. Η μετοχή της Gazprom το τελευταίο έτος -και πριν διαδραματιστούν τα γεγονότα στην Ουκρανία- είχε εκτοξευθεί κατά 50%. Σε κεφαλαιοποιήσεις που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ το νούμερο αυτό είναι ασύλληπτο, και ταυτόχρονα ενδεικτικό του κέρδους που αποκόμισε ο ενεργειακός κολοσσός από την αύξηση στο φυσικό αέριο.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον και τα αποτελέσματα της (σταδιακής) αποκλιμάκωσης θα φανούν στην πραγματική οικονομία με σημαντική καθυστέρηση. Σε επόμενο άρθρο θα αναλυθούν οι επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες για να προστατευθούν οι επενδυτές με μεγάλη ρευστότητα, και που στρέφεται το «έξυπνο χρήμα» για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ στο σημερινό Υπουργικό – Τι αλλάζει για χιλιάδες ιδιοκτήτες
- Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά
- Αναζήτηση εναλλακτικών «λύσεων» για τον τουρισμό
- Είμαστε μόνοι μας. Το έχουμε καταλάβει;
- Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε κατάστημα - Δικογραφία για δυο άτομα
- Δοκιμασμένο στα δύσκολα το άροτρο Tyrok από την Amazone
- Τουρισμός: Απομακρύνεται ο στόχος για τουριστικά έσοδα 15 δισ.- Ελπίδα οι αμερικάνοι τουρίστες
- Καλίν: Απίθανο να γίνει την Τετάρτη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας
- Σρέντερ: Η Μπορούσια Ντόρτμουντ τον καλεί να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε ρωσικές εταιρείες
- Kωνσταντίνος Μαριανός, Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος MEDBEST S.A.: «Οι εξαγωγές μονόδρομος για όσες εταιρείες θέλουν να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- «Αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ στο σημερινό Υπουργικό – Τι αλλάζει για χιλιάδες ιδιοκτήτες
- Τουρισμός: Απομακρύνεται ο στόχος για τουριστικά έσοδα 15 δισ.- Ελπίδα οι αμερικάνοι τουρίστες
- Η κυριαρχία του Τσαμάζ και της μετοχής του ΟΤΕ, οι ενεργειακές business με αμερικάνικα κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη και γιατί τσακώθηκαν άγρια ο Μπέζας με τον Βλαστό
- Wall Street: Ισχυρές απώλειες ενόψει της ομιλίας Μπάιντεν
- Λιβύη: Η Ντμπεϊμπά δεν παραδίδει την εξουσία στον Φατί Μπασάγα, που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή
- Coca-Cola: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και οι χρηματιστηριακές ζημιές των 3 δισ.
- Άλμα 8% για το WTI, ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι – Ισχυρή άνοδος και για τα πολύτιμα μέταλλα
- Όλαφ Σολτς: Ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας είναι ένα σημείο καμπής
- Peugeot: Διέκοψε προσωρινά τη συνεργασία με τον Νόβακ Τζόκοβιτς
- Χρηματιστήριο: 1,43 δισ. ευρώ την ημέρα στοιχίζει στις ελληνικές μετοχές η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – Σχεδόν τα μισά χάνει κάθε μέρα η Coca Cola
- Τελευταία Νέα Mononews
- Πληθωρισμός: Ένα πρόβλημα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα
- C’ EST LA GUERRE !
- Coca-Cola: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και οι χρηματιστηριακές ζημιές των 3 δισ.
- Η κυριαρχία του Τσαμάζ και της μετοχής του ΟΤΕ, οι ενεργειακές business με αμερικάνικα κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη και γιατί τσακώθηκαν άγρια ο Μπέζας με τον Βλαστό
- Τουρισμός: Απομακρύνεται ο στόχος για τουριστικά έσοδα 15 δισ.- Ελπίδα οι αμερικάνοι τουρίστες
- «Αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ στο σημερινό Υπουργικό – Τι αλλάζει για χιλιάδες ιδιοκτήτες
- Χρηματιστήριο: 1,43 δισ. ευρώ την ημέρα στοιχίζει στις ελληνικές μετοχές η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – Σχεδόν τα μισά χάνει κάθε μέρα η Coca Cola
- Νομοσχέδιο για ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των bonus στους τραπεζίτες
- Ενεργειακή κρίση: Τα 4 μέτρα που προτείνει η Κομισιόν
- Στον αέρα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κωνσταντίνος Σιφναίος (Gastrade): Μεγάλη η ανάγκη για υποδομές LNG- To δεύτερο FSRU θα λειτουργεί το 2025
- Η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν κόστος
- Χρυσός: Άλμα 2,3% και σε υψηλό 13 μηνών
- Ουκρανική κρίση: Η Τουρκία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Πώς υπολογίζεται το κόστος της τηλεργασίας
- Είμαστε μόνοι μας. Το έχουμε καταλάβει;
- Τι είναι και τι θέλει ο Πούτιν…
- Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η Apple «παγώνει» όλες τις εξαγωγές προς τη Ρωσία
- Wall Street: Στο κόκκινο και οι τρεις δείκτες - Βουτιά 597 μονάδων ο Dow Jones