Πληθωρισμός και μηδενικά επιτόκια εξαφανίζουν τις αποδόσεις και οι καταθέτες βρίσκουν καταφύγιο στα επενδυτικά προϊόντα

Υψηλός πληθωρισμός και μηδενικά επιτόκια δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ αποδόσεων για τους παραδοσιακούς αποταμιευτές, οι οποίοι στρέφονται πλέον στα επενδυτικά προϊόντα.

Μονόδρομο χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, επικεφαλής της Eurobank Asset Μanagement ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Σημειώνοντας ότι παγιώνεται και στην ελληνική αγορά η τάση για τοποθετήσεις στα επενδυτικά

προϊόντα, τάση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο πληθωρισμός που «κτύπησε» τις οικονομίες δημιουργεί «αναταραχές» και στους αποταμιευτές καθώς «ροκανίζει» τις αποδόσεις, όπως και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Και μαζί με τα μηδενικά επιτόκια καθιστά ασύμφορη την τοποθέτηση κεφαλαίου στις άλλοτε ελκυστικές προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα υπόλοιπα των καταθέσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες ήταν ύψους 135 δισ. ευρώ και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,05%. Αυτό μας δίνει τόκους μόλις 67,55 εκατ. ευρώ, που φορολογούνται με 15%. Αφαιρουμένου του φόρου μένουν καθαρά 57,4 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η απόδοση που παίρνουν σε ετήσια βάση τα νοικοκυριά από τις καταθέσεις τους.

Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου απογειώθηκε στο 6,2% σημειώνοντας ρεκόρ 25ετίας.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο ονομαστικό επιτόκιο 18% που έδωσαν οι τράπεζες στους καταθετικούς λογαριασμούς ήταν το 1993, με πληθωρισμό στο 12% με 14%.

Από την εποχή που μπήκαμε στο ευρώ το 2002, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ήταν στο 2,05% που σημαίνει ότι η μέση σταθμισμένη απόδοση μιας κατάθεσης έχει υποχωρήσει κατά 97%.

Είναι γνωστό το ανέκδοτο για τον πληθωρισμό που λέει: παλιά πήγαινα με 50 ευρώ στο σούπερ μάρκετ και γέμιζα δύο σακούλες που δεν μπορούσα να σηκώσω… Σήμερα με 50 ευρώ γεμίζω μία σακούλα που την σηκώνω με το μικρό μου δαχτυλάκι. Είδες πόσο δυνάμωσα…

Πλέον ανήκουν στο παρελθόν οι υψηλές αποδόσεις που πρόσφεραν οι παραδοσιακές καταθέσεις προθεσμίας.  Όμως οι νέες «αποταμιεύσεις-επενδύσεις» έχουν τους δικούς τους βασικούς κανόνες.

Και όπως λέει ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, ο μέσος ιδιώτης επενδυτής ανάλογα με το στόχο για την ικανοποίηση μελλοντικών αναγκών του θα πρέπει:

– να προχωρά στις επενδύσεις του ανάλογα με το ρίσκο που ο ίδιος είναι διατεθειμένος να πάρει και τους στόχους που έχει θέσει (τι ανάγκες θέλει να καλύψει π.χ σπουδές παιδιών, αγορά κατοικίας κλπ)

– να υπάρχει μακροπρόθεσμος ορίζοντας (συνήθως 10ετία) και προσήλωση στο στόχο που έχει θέσει

-να  υπάρχει διασπορά στις επενδύσεις, τόσο στις χρονικές τοποθετήσεις όσο και στις επιλογές του χαρτοφυλακίου.

«Ο χρονικός ορίζοντας είναι απαραίτητη συνθήκη για την άμβλυνση  των διακυμάνσεων της αγοράς» αναφέρει ο Γιώργος Βαρελτζίδης, αναπληρωτής  Γενικός Διευθυντής της Eurobank, επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης ιδιωτών πελατών.

Σύμφωνα με τον ίδιο στις  πληθωριστικές πιέσεις δεν θα υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση. Και όσο ο πληθωρισμός «ροκανίζει» την αγοραστική αξία των χρημάτων, οι αποταμιευτές αναζητούν νέες λύσεις για να πετύχουν αποδόσεις.

Τέτοια προϊόντα αναφέρει ο κ. Βαρελτζίδης είναι τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μέσα χρηματαγοράς, όπως είναι βραχυπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου ή εταιρικά, τα οποία ωστόσο ενέχουν ένα βαθμό κινδύνου.  Όμως σήμερα δεν υπάρχει απόδοση αν δεν «εκτεθείς σε ένα βαθμό ρίσκου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και εξηγεί πως ρίσκο σημαίνει μεταβλητότητα στην επένδυση, δηλαδή μπορεί να υποστείς μείωση του αρχικού κεφαλαίου για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ανάλογα  με το βαθμό ρίσκου/ διακύμανσης είναι και ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας ο μέσος ιδιώτης επενδυτής μπορεί να ξεκινήσει να τοποθετεί χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια και να αυξάνει το ρίσκο- διακύμανση αγοράζοντας προϊόντα που περιλαμβάνουν και μετοχικές αξίες (εκτός από ομόλογα). Αυτά τα μετοχικά μπορεί να περιλαμβάνουν εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, εταιρειες που δεν έχουν μεγάλη διακύμανση στην τιμή τους, αλλά και αμοιβαία κεφάλαια ακόμα πιο «επιθετικά» και αναπτυξιακά με εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης σε αναδυόμενες αγορές ή εταιρείες ανάπτυξης (growth stocks) που μακροπρόθεσμα δίνουν μεγαλύτερη απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση ο μέσος ιδιώτης επενδυτής που δεν  έχει την απαραίτητη γνώση, το χρόνο, και μεγάλα κεφάλαια θα πρέπει να εμπιστευτεί τον επαγγελματία διαχειριστή και την τράπεζα του, ώστε να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο που θα ανταποκρίνεται στους στόχους του, αλλά και στο ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

Διαβάστε επίσης

Αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν – Τι δείχνουν τα νούμερα για τις κρατήσεις

Κόκκινα δάνεια: Τιτλοποιήσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ ετοιμάζουν Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank

Τράπεζες: Σε αυξημένη ετοιμότητα για περίπτωση κυβερνοεπιθέσων λόγω Ουκρανίας

Keywords
Τυχαία Θέματα