Ποιες χώρες έχουν τους καλύτερους μαθητές στον κόσμο
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα από το πιο πρόσφατο παγκόσμιο τεστ του ΟΟΣΑ για μαθητές ηλικίας 15 ετών στα μαθηματικά, τις επιστήμες και την ανάγνωση. Η δοκιμασία, γνωστή ως PISA (Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών), διοργανώνεται ανά τριετία και χρησιμοποιείται από κάποιους για να μετρήσει ποιες χώρες προετοιμάζουν καλύτερα τους μαθητές τους για το μέλλον.
Και πάλι, οι ασιατικές χώρες
Η ηπειρωτική Κίνα επιμετράται λαμβάνοντας το μέσο όρο από τέσσερις επαρχίες: Πεκίνο, Σαγκάη, Jiangsu και Zhejiang. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η «Κίνα» δεν θα πρέπει να εκπροσωπείται από μερικές μόνο ανατολικές περιφέρειες, αλλά ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η καθεμιά από αυτές είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με πολλές δυτικές χώρες και έχουν αθροιστικά πληθυσμό άνω των 180 εκατομμυρίων. (Το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και η Ταϊβάν εμφανίζονται ξεχωριστά στην κατάταξη)
Επιπλέον, στις τέσσερις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας που συμμετείχαν στη μελέτη, το 10% των πλέον μειονεκτούντων φοιτητών έδειξε καλύτερες δεξιότητες ανάγνωσης από τους πιο προνομιούχους σπουδαστές σε ορισμένες χώρες και καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ο μέσος φοιτητής στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ προσπαθεί να αλλάξει τα τεστ ώστε να είναι κάτι παραπάνω περισσότερο από ακαδημαϊκές δοκιμασίες, εν μέρει για να ενθαρρύνει τις χώρες να βλέπουν την εκπαίδευση πέρα από τα παραδοσιακά μαθήματα. Στο τελευταίο τεστ, αξιολόγησε την παγκόσμια ικανότητα ζητώντας από τους μαθητές να εκφράσουν το πώς σχετίζονται με τους άλλους και τι σκέφτονται για τη ζωή και το μέλλον τους. Στο επόμενο τεστ, το 2021, θα αξιολογήσει τη δημιουργική σκέψη.
Επίσης, απευθύνει τακτικά στους μαθητές ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία τους, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων που εντοπίζουν την αίσθηση του ανήκειν και την ικανοποίηση από τη ζωή.
Τα αποτελέσματα από την τελευταία μελέτη ευεξίας είναι ανησυχητικά. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο τα δύο τρίτα των μαθητών δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2015 και 2018. Σχεδόν το ένα τέταρτο των μαθητών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί bullying τουλάχιστον μερικές φορές το μήνα και 6% ανέφερε ότι αισθάνεται πάντα θλίψη. Σε σχεδόν κάθε εκπαιδευτικό σύστημα, τα κορίτσια εξέφρασαν μεγαλύτερο φόβο αποτυχίας απ ‘ό, τι τα αγόρια, ακόμα και όταν ξεπερνούσαν τα αγόρια στην ανάγνωση με μεγάλη διαφορά.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το νόημα του PISA είναι να συμβάλει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων, προσφέροντας δεδομένα και διαφάνεια. «Ο στόχος με το PISA δεν ήταν να δημιουργηθεί μια ακόμα βαθμίδα υπευθυνότητας από πάνω προς τα κάτω, αλλά να βοηθήσουμε τα σχολεία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να στραφούν από την κατεύθυνση προς τα πάνω, εντός της γραφειοκρατίας, στην κατεύθυνση προς τον επόμενο δάσκαλο, το επόμενο σχολείο, την επόμενη χώρα», γράφει ο Andreas Schleicher στην έκθεση με την τελευταία παρτίδα των αποτελεσμάτων του τεστ.
Όμως, το PISA έχει τους επικριτές του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύουν ότι προσπαθεί να κάνει υπερβολικά πολλά, ότι διαστρεβλώνει αυτό που είναι σημαντικό και δημιουργεί έναν ισχυρό ανταγωνισμό στην εκπαίδευση. Το 2014, περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο ζήτησαν μορατόριουμ για το τεστ PISA, επικαλούμενοι το πρόβλημα που ο Schleicher ισχυρίζεται ότι θέλει να επιδιορθώσει: Υπερβολική εξάρτηση από τα τεστ και μία τάση προτάσεων απλών λύσεων για περίπλοκα προβλήματα. Όπως έγραφαν:
Το νέο καθεστώς του PISA, με τον συνεχή κύκλο παγκόσμιων τεστ, βλάπτει τα παιδιά μας και κάνει φτωχότερες τις αίθουσες διδασκαλίας μας, διότι αναπόφευκτα συνεπάγεται ολοένα και περισσότερα τεστ πολλαπλών επιλογών, περισσότερα «προκάτ» μαθήματα και λιγότερη αυτονομία για τους εκπαιδευτικούς.
Ο Angel Gurría, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, διαφωνεί. «Το PISA δεν είναι μόνο ο πιο ολοκληρωμένος και αξιόπιστος δείκτης των ικανοτήτων των μαθητών, αλλά και ένα ισχυρό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες και οι οικονομίες για την τελειοποίηση των εκπαιδευτικών πολιτικών τους», γράφει στην έκθεση.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με τo Quartz- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- To TaxHeaven «γυρίζει» σελίδα
- «Άγριες Μέλισσες»: Με ποια αδελφή Σταμίρη εμπλέκεται ο Ίαν Στρατής (video)
- ΠτΔ: Στην Αλεξανδρούπολη για τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Νικολάου
- Οι αργίες των γιορτών και το ωράριο των καταστημάτων
- Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου
- Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα- Πότε θα δοθεί
- Ποιες χώρες έχουν τους καλύτερους μαθητές στον κόσμο
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα, απεγκλωβίστηκε ένοικος
- Πώς πέρασε ξανά σε πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ
- Νέο «χτύπημα» κακοποιών με εισβολή IX σε κατάστημα στην Αθήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- «Άγριες Μέλισσες»: Με ποια αδελφή Σταμίρη εμπλέκεται ο Ίαν Στρατής (video)
- Ποιες χώρες έχουν τους καλύτερους μαθητές στον κόσμο
- Η Ασημίνα του GNTM «ξαναχτυπά» – Τι λέει για Ζαρίφη-Μουτσινά-Σταματόπουλο (video)
- Θ. Βενιάμης: Αγόρασε panamax από ιαπωνική εταιρεία η Golden Union
- Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα
- Ληστεία με καλάσνικοφ στο Δημαρχείο Αχαρνών
- Λήξη τελεσιγράφου στον Λίβυο πρεσβευτή – Σήμερα καλείται στο ΥΠΕΞ
- Στο «σφυρί» μοναδικά κοσμήματα της συλλογής του Prince
- Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε ανοίγει η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα
- Τελευταία Νέα Mononews
- Ποιες χώρες έχουν τους καλύτερους μαθητές στον κόσμο
- Στο «σφυρί» μοναδικά κοσμήματα της συλλογής του Prince
- Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε ανοίγει η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα
- Η Μόσχα ετοιμάζει νέα παρτίδα S-400 για την Άγκυρα
- Τι βλέπουν ισχυροί παίκτες για τις προοπτικές της αγοράς LNG τα επόμενα χρόνια
- Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα
- Ληστεία με καλάσνικοφ στο Δημαρχείο Αχαρνών
- Θ. Βενιάμης: Αγόρασε panamax από ιαπωνική εταιρεία η Golden Union
- Ο κόσμος του Ομήρου στο Μουσείο Μπενάκη: Έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στο 38,7% του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2018
- S-400: Στα σκαριά νέο συμβόλαιο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας
- Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για κινητοποιήσεις στην επέτειο Γρηγορόπουλου
- Έσοδα 1,15 δισ. από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb και ΗomeAway
- Τι να μην κάνεις ποτέ στη δουλειά
- 3 cocktails με ρούμι για να τα φτιάξεις μόνος σου
- Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές αν θέλεις να φτιάξεις μύες bodybuilder
- Σκληρή γραμμή από την ΕΕ απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα
- «Καμπανάκι» Στουρνάρα για τις τράπεζες ενόψει stress tests
- Ποιοι εντάσσονται σε ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης: Οι τροπολογίες