Ποιος κοροναϊός; Ευκαιρία για να μπουν σε καλύτερες τιμές έψαχναν οι επενδυτές! Το παρασκήνιο του 15ετούς

Αφορμή για διόρθωση αναζητούσε η αγορά, λόγω της υπερθέρμανσης του τελευταίου διαστήματος.

Κέρδη σχεδόν 50% το 2019 και 50% τις πρώτες μέρες του 2020 για συγκεκριμένα χαρτιά της μικρής κεφαλαιοποίησης, όταν η Wall Street καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και η Ευρώπη κινείται σε νέα υψηλά 5ετίας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα συνέχειας για τις αγορές και το Χ.Α.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκτός από τις μετοχές η διεθνής ρευστότητα στέλνει στο ναδίρ τις αποδόσεις των ομολόγων, με αποκορύφωμα την… κόντρα

στα ελληνικά 10ετή με τα αντίστοιχα ιταλικά, με τα πρώτα να υποχωρούν στο 1,16% και τα δεύτερο στο 1,03%…

Μόνο στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, στην Ευρώπη αντλήθηκαν περί τα 50 δισ. ευρώ με τις σωρευμένες προσφορές να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Σήμερα δε, η Ελληνική Δημοκρατία, όπως έχει ενημερώσει από χθες, εκδίδει 15ετές ομόλογο. Διαχειριστές επισημαίνουν ότι η έκδοση ανακοινώθηκε χθες προκειμένου να καταγραφούν οι προσφορές από τους Αμερικανούς επενδυτές, λόγω της διαφοράς ώρας που υπάρχει με την Ευρώπη. Μάλιστα, λέγεται ότι δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη προεργασία από πλευράς ΟΔΔΗΧ και πώς λειτουργεί ως «πιλότος» η αναβάθμιση της Fitch. Που σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το βιβλίο θ΄ανοίξει και θα κλείσει πολύ γρήγορα. Επίσης, τονίζεται ότι η Ελλάδα θα εμφανιστεί ότι ζητεί ένα μικρό ποσό της τάξης του 1,5 – 2 δισ. ευρώ και ανάλογα με την ζήτηση θα προστίθεται ένα επιπλέον 10% προς άντληση κεφαλαίων. Δηλαδή, αν το αρχικό ποσό εμφανίζεται να είναι τα 2 δισ. και καλυφθεί γρήγορα, θα δοθεί επιπλέον ένα 10%, 200 εκατ. ευρώ. Αν καλυφθεί κι αυτό, θα δοθεί ένα ακόμα 10%. Η προσδοκία είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,75%, δίδοντας σήμα οριστικά ότι και τα επιτόκια δανεισμού μειώνονται, αλλά και το ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Υπό τα δεδομένα αυτά (σ.σ. εν τω μεταξύ ετοιμάζεται πλήθος εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη), ο… κοροναϊός μοιάζει προς το παρόν με απλό… συνάχι μπροστά στα δισεκατομμύρια που διακινούνται. «Αν δεν υπάρξει εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το σήμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εκ μέρους των ξένων είναι κάτι περισσότερο από ισχυρό», σημειώνει ο κ. Ν. Χρυσοχοiδης, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

«Ευκαιρία για διόρθωση έψαχναν οι επενδυτές χθες», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής επενδύσεων της κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δ. Τζάνας. Και σημειώνει: «Υπάρχει υπερθέρμανση σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας». Για να προσθέσει ακόμη ότι «το Χ.Α. χθες έδειξε χαρακτήρα, μπροστά στην πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων ( -1,5% ο Dow Jones)».

Ακόμα και στην Ασία όμως, οι επιπτώσεις χρηματιστηριακά είναι μικρές. Μπορεί κάποιες αγορές να παραμένουν κλειστές λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς, αλλά τον τελευταίο μήνα οι απώλειες για τον Nikkei είναι… 3%, ενώ ο ασιατικός S&P 200 ενισχύεται σχεδόν… 2,5% και ο αντίστοιχος MSCI ASIA PACIFIC 0,32%…

Keywords
Τυχαία Θέματα