Πώς 9.000 καλόγριες ασκούν πιέσεις στην BlackRock για την κλιματική αλλαγή

Οι καλόγριες ασκούν πιέσεις μέσω του fund Mercy Investment Services, ή «Επενδυτικές Υπηρεσίες του Ελέους» όπως αποδίδεται στα ελληνικά, που συντάσσεται πλέον με άλλους  επενδυτικούς φορείς στο κίνημα υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων.

Οι «Αδελφές του Ελέους», ένα fund που εκπροσωπεί 9.000 καλόγριες, ασκούν πιέσεις στη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την BlackRock,

που διαχειρίζεται πλούτο αξίας 7 τρισ. δολαρίων. 

Ζητούμενο είναι να χρησιμοποιήσει ο επενδυτικός κολοσσός την επιρροή του στις επιχειρήσεις προκειμένου να τις πείσει να επισπεύσουν τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων. 

Και η Goldman Sacks

Την είδηση αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με την οποία ένας άλλος επενδυτικός κολοσσός, η Goldman Sachs, γίνεται η πρώτη στον κόσμο επενδυτική τράπεζα που διακόπτει κάθε χρηματοδότηση εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική. Καθιστά, έτσι, σαφές πως η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε όλο και πιο καθοριστικό παράγοντα που συνδιαμορφώνει επενδυτικές επιλογές και αλλάζει σταδιακά το τοπίο της χρηματοδότησης.

Οι καλόγριες ασκούν πιέσεις μέσω του fund Mercy Investment Services, ή «Επενδυτικές Υπηρεσίες του Ελέους» όπως αποδίδεται στα ελληνικά, που συντάσσεται πλέον με άλλους  επενδυτικούς φορείς στο κίνημα υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων. 

Ασκούν μάλιστα κριτική στην BlackRock επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του έτους στήριξε μόλις έξι από τα 52 ψηφίσματα που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή και συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις των μετόχων. 

Μεταξύ άλλων, αφορούσαν το αίτημα για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων και το αίτημα να υιοθετήσει η εταιρεία συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων. 

Ετσι οι Αδελφές του Ελέους χαρακτηρίζουν τη στάση της BlackRock «ασύμβατη με τις επίσημες θέσεις της για την κλιματική αλλαγή», αναφερόμενη στις σχετικές έρευνες που έχει διεξάγει η εταιρεία σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους των επενδύσεών της. 

Η BlackRock έχει, άλλωστε, κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι δεν ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο των επενδύσεών της στο περιβάλλον και στο κλίμα. 

Ομάδα οικονομολόγων την έχουν μάλιστα επικρίνει επειδή στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών έχει χάσει 90 δισ. δολάρια εξαιτίας της αδιαφορίας της για τις οικονομικές επιπτώσεις των επενδύσεών της σε ορυκτά καύσιμα.

H JPMorgan Chase

Εξάλλου, η Goldman Sachs ανακοίνωσε την Κυριακή τη νέα πολιτική της για το περιβάλλον και την απόφασή της να μην επενδύσει ξανά σε εξορύξεις στην Αρκτική αλλά και σε ανθρακωρυχεία παγκοσμίως. 

Στη σχετική ανακοίνωση, η επενδυτική τράπεζα  αναφέρεται στη συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας γύρω από την κλιματική αλλαγή την οποία και χαρακτηρίζει «τη σημαντικότερη περιβαλλοντική πρόκληση του 21ου αιώνα». 

Προσθέτει πως σχεδιάζει να βοηθήσει εφεξής πιο αποτελεσματικά τους πελάτες της να βελτιώσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή όπως, για παράδειγμα, να πουλήσουν τα λεγόμενα ομόλογα «καταστροφής» στα οποία ο επενδυτής αντλεί κέρδος όταν υπάρχει φυσική καταστροφή ή θεομηνία. 

Ο Τζέισον Οπένια Ντίστερχοφτ, ακτιβιστής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που άσκησε πιέσεις για να αλλάξει στάση η Goldman, επισημαίνει πως η κίνησή της προδίδει  ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αν θέλουν, μπορούν να χαράξουν κόκκινες γραμμές σε ό,τι έχει σχέση με τους υδρογονάνθρακες. 

Καλεί μάλιστα τις άλλες μεγάλες τράπεζες να μιμηθούν το παράδειγμα της Goldman και ει δυνατόν να το υπερβούν. Απευθύνεται, μάλιστα, ιδιαιτέρως στην JPMorgan Chase, την οποία χαρακτηρίζει «χειρότερη τράπεζα του κόσμου σε ό,τι αφορά τα ορυκτά καύσιμα».

Οπως τονίζει ο Guardian, έρευνες που έγιναν προ μηνών κατέδειξαν ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου έχουν χρηματοδοτήσει με περίπου 700 δισ. δολάρια τις εταιρείες με το χειρότερο προφίλ σε ό,τι αφορά τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η χειρότερη εξ αυτών είναι η JP Morgan Chase, καθώς χρηματοδότησε με 75 δισ. δολάρια  επιχειρήσεις που επεκτείνουν την άντληση σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στην Αρκτική με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης, μια μέθοδο κατά γενική ομολογία καταστρεπτική για το περιβάλλον. 

Σημειωτέον, πάντως, πως  η Goldman επέδειξε ιδιαίτερη κινητικότητα το καλοκαίρι για να διασφαλίσει θέση στο τραπέζι όταν ακόμη δρομολογείτο η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα