Πώς ο Πούτιν προετοιμάζει την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επί χρόνια πρωθυπουργό του και ζήτησε εκτεταμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φωτιά στα σενάρια που θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία και μετά το τέλος της θητείας του το 2024.
Το Σύνταγμα απαιτεί τώρα από τον Πούτιν να αποχωρήσει τότε από την προεδρία, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει μία άλλη θέση για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο. Ο Πούτιν
Ο Πούτιν δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις για τη δραματική και απροσδόκητη ανακατάταξη, η οποία έφερε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έναν από τους πιο πιστούς του «στρατιώτες», εκτός πρωθυπουργίας μετά από σχεδόν 8 χρόνια θητείας. Ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός το 2012, μετά την παραίτησή του από την προεδρία, κάνοντας στην άκρη για την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Θα αναλάβει μια νέα θέση ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με προϊστάμενο τον Πούτιν.
Ο Πούτιν έπειτα πρότεινε τον Μιχαΐλ Μισούστιν, 53 ετών, τεχνοκράτη χαμηλού προφίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, ως διάδοχό του, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Μισούστιν θα απευθυνθεί στην Κρατική Δούμα, το κατώτερο κοινοβούλιο, την Πέμπτη, όταν οι βουλευτές θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν την υποψηφιότητά του.
Ο ανασχηματισμός εξέπληξε ακόμη και κορυφαίους αξιωματούχους, με τον ομιλητή της Δούμας να διακόπτει μια συνάντηση με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων για να επιβεβαιώσει τα νέα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο με γνώση της συνάντησης. Η απόφαση αυτή ήρθε αφού ο Πούτιν είχε περιγράψει μια σειρά προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών στην επίσημη ομιλία του την Τετάρτη, με στόχο την ενίσχυση των ρόλων του κοινοβουλίου και άλλων κυβερνητικών οργάνων.
Ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση σε μια προμελετημένη ανακοίνωση για να ενημερώσουν τους υπουργούς για την αποχώρηση του πρωθυπουργού και την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Θεμελιώδεις Αλλαγές»
Οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφει ο Πούτιν θα σημάνουν «θεμελιώδεις αλλαγές» στο Σύνταγμα «και την ισορροπία των εξουσιών», ανέφερε ο Μεντβέντεφ. «Υπό αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση», είπε.
Ο Πούτιν, 67 ετών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά της, αν και «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για ό,τι επετεύχθη. Δεν ήταν όλα επιτυχημένα βέβαια, αλλά ποτέ δεν είναι εντελώς».
Ο Μεντβέντεφ έχει κατηγορηθεί για τις αναιμικές οικονομικές επιδόσεις και το στάσιμο βιοτικό επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Μισούστιν είναι γνωστός ως τεχνοκράτης ο οποίος εισήγαγε συστήματα πληροφορικής σε ολόκληρη την τεράστια φορολογική υπηρεσία, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τις εισπράξεις. Δεν θεωρείται, όμως, φορέας πολιτικής ισχύος. Απόφοιτος οικονομικών και πρώην πρόεδρος της UFG Asset Management στη Ρωσία, υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Φορολογίας για πέντε χρόνια μέχρι το 2004. Έγινε επικεφαλής της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας τον Απρίλιο του 2010.
Το ρούβλι έπεσε προς στιγμήν κατά 0,6% σε σχέση με το δολάριο μετά την είδηση της παραίτησης, πριν περιορίσει τις απώλειες για να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη στα 61,4175.
«Όλο το θέμα είναι η μετάβαση της εξουσίας», δήλωσε ο Αλεξέι Μακάρκιν, αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Τεχνολογίες με έδρα τη Μόσχα. «Ο νέος πρωθυπουργός θα ξηλώσει το πορτοφόλι και θα μπορούσε να γίνει πολύ δημοφιλής».
Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί φέτος, καθώς τα κυβερνητικά προγράμματα δαπανών αυξάνονται, αλλά ο στόχος του Πούτιν να επεκταθεί πιο γρήγορα από 3% ετησίως εξακολουθεί να θεωρείται ότι δεν είναι εφικτός από πολλούς οικονομολόγους.
Το χαμηλό πολιτικό προφίλ του Mishustin κάνει ορισμένους αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του να εξελιχθεί σε μια σημαντική προσωπικότητα.
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σίγουρα, αλλά μοιάζει περισσότερο με τεχνικό πρωθυπουργό», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, επικεφαλής της συμβουλευτικής R.Politik. «Ο Πούτιν έχει τέσσερα χρόνια έως το 2024 και έχει χρόνο να αποφασίσει».
Ο Μεντβέντεφ, 54 ετών, υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος από το 2008, όταν ο Πούτιν αποχώρησε από το Κρεμλίνο για να συμμορφωθεί με το συνταγματικό όριο θητειών. Αρχικά εμφανιζόταν ως πρότυπο για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, πριν παραδώσει την προεδρία στον Πούτιν στο τέλος της πρώτης θητείας του. Ήταν από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Πούτιν από τότε που συνεργάζονταν στο δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Ο Πούτιν χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και ο Μεντβέντεφ δεν ήταν αποτελεσματικός», δήλωσε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός σύμβουλος στη Μόσχα που συμβουλεύει το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός ότι άργησε να ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα δαπανών για υποδομές που είχε καταστήσει βασικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του το 2018. Αξιωματούχοι απέδωσαν τις καθυστερήσεις στις άσχημες οικονομικές επιδόσεις πέρυσι.
«Σοβαρές αλλαγές»
Στο ετήσιο διάγγελμά του, ο Πούτιν ζήτησε μέτρα που θα επιτρέψουν στο κοινοβούλιο να έχει μεγαλύτερο λόγο στην έγκριση του πρωθυπουργού και των αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου. Το κρατικό συμβούλιο, σήμερα σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικό όργανο, θα αποκτήσει πιο σαφώς καθορισμένες εξουσίες που θα καθορίζονται στο Σύνταγμα. Οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε δημοψήφισμα πριν εγκριθούν, ανέφερε.
«Πρόκειται για πολύ σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Πούτιν.
Αργότερα, όρισε 75μελή ομάδα εργασίας για την προετοιμασία προτάσεων για την τροποποίηση του Συντάγματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Σχεδιάζει να συναντηθεί με την ομάδα την Πέμπτη, ανέφερε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass, επικαλούμενη την υπηρεσία Τύπου του προέδρου.
Η πολιτική σύμβουλος Στανόβαγια δήλωσε ότι ο Πούτιν «εφαρμόζει ένα σύστημα περιορισμού των εξουσιών του διαδόχου του». Ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να μεταβεί σε ρόλο επικεφαλής ενός ενισχυμένου κρατικού συμβουλίου, το οποίο θα έχει σημαντικές νέες εξουσίες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, ενώ ο Πούτιν αποφασίζει για τους αντικαταστάτες. Αν και η υποψηφιότητα του Μισούστιν υπόκειται σε κοινοβουλευτική επιβεβαίωση, αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, καθώς το κυβερνών κόμμα διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.
«Δεν έχει να κάνει με την αναζωογόνηση της μεταρρύθμισης – έχει να κάνει κυρίως με την τροποποίηση των κανονισμών, έτσι ώστε ο Πούτιν να διατηρήσει την ηγετική του θέση στη χώρα, στον έναν ή στον άλλο ρόλο», έγραψε ο Charles Robertson, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Mishustin .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Euromedica: Νέα οικονομική διευθύντρια η κα Ελεονώρα Κελεπούρη
- Aegean: Συμμετοχή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του υπ. Υποδομών
- Τεχεράνη: Οι Ευρωπαίοι θυσιάζουν τη συμφωνία του 2015 για τα οικονομικά τους συμφέροντα
- ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Jumbo τα top picks της Eurobank Equities για το 2020
- Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
- Συνελήφθη ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε 80χρονο στο Ηράκλειο
- Το μάθημα της Συρίας
- Τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτίναξαν τα έσοδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων
- Πίεση από υπουργούς και αστυνομικούς για το Κουκάκι καταγγέλει η ΕΝΔΕ
- ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Jumbo τα top picks της Eurobank Equities για το 2020
- ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Το πρώτο τετ-α-τετ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τους δημοσιογράφους
- Continental: Το εξελιγμένο χειμερινό ελαστικό με χαρακτηριστικά sport οδήγησης
- Τα δάκρυα, η έκκληση του Τηλέμαχου Λαβίδα λίγο πριν το τέλος και η εμπλοκή Γάλλου συλλέκτη στην υπόθεση
- ΔΕΠA: Δικαίωση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην διένεξη με την τουρκική BOTAS
- Κίνηση στους δρόμους: Πού εντοπίζονται τα εντονότερα προβλήματα
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Ανδρέας Μικρούτσικος
- Δικαστές για Κουκάκι: Εξωφρενικό να ζητούν αστυνομικοί πειθαρχικό κατά εισαγγελέα γιατί δεν τους αρέσει η δίωξη
- Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε στον Alpha
- Τελευταία Νέα Mononews
- Πώς ο Πούτιν προετοιμάζει την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024
- Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε στον Alpha
- ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Jumbo τα top picks της Eurobank Equities για το 2020
- ΔΕΠA: Δικαίωση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην διένεξη με την τουρκική BOTAS
- Continental: Το εξελιγμένο χειμερινό ελαστικό με χαρακτηριστικά sport οδήγησης
- ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Δικαστές για Κουκάκι: Εξωφρενικό να ζητούν αστυνομικοί πειθαρχικό κατά εισαγγελέα γιατί δεν τους αρέσει η δίωξη
- Θεσσαλονίκη: «Έσβησε» η ορατότητα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»- Προβλήματα στα δρομολόγια
- Aegean: Συμμετοχή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του υπ. Υποδομών για σύναψη δημόσιας σύμβασης
- Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- EY: 10 πιθανοί κίνδυνοι για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία
- Pearson: Αντίστοιχες των (μειωμένων) εκτιμήσεών της οι επιδόσεις το 2019
- Euromedica: Νέα οικονομική διευθύντρια η κα Ελεονώρα Κελεπούρη
- Μάχες κόντρα στον ΟΠΑΠ δίνει το Χρηματιστήριο
- Συρία: Τουλάχιστον 39 νεκροί σε σφοδρές μάχες στην Ιντλίμπ
- Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας
- Για πρώτη φορά, οι κυβερνοεπιθέσεις κορυφαίος κίνδυνος για επιχειρήσεις
- AB Foods: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις αρχές της χρήσης 2020
- Άνοδος στις πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων