Πώς θα επηρέαζε μια σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο την αγορά πετρελαίου

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, απομάκρυνση από το πετρέλαιο και επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές είναι πιθανό να είναι μερικές από τις αρχικές συνέπειες εάν η τρέχουσα ένταση στον Περσικό Κόλπο εξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση.

Μια μακρά σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ και άλλες

οικονομίες του πλανήτη σε ύφεση και να επιταχύνει την τάση απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα που καταγράφεται παγκοσμίως.

Ποια βλέπουν οι κορυφαίοι πετρελαϊκοί, εμπορικοί και οι γεωπολιτικοί αναλυτές ως τα πιο πιθανά αποτελέσματα:

Θα μπορούσε να κλείσει το Στενό του Ορμούζ;

Αν η αντιπαράθεση είναι περιορισμένη, η ροή πετρελαίου και άλλων βασικών προϊόντων μέσω του Στενού λογικά θα συνεχιστεί, αν και ορισμένα πετρελαιοφόρα θα μπορούσαν να γίνουν στόχος από το Ιράν, δήλωσε ο Ian Bremmer, πρόεδρος και ιδρυτής του Eurasia Group. Σε μια άμεση σύγκρουση, το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει το Στενό και να τοποθετήσει νάρκες.

Θα καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για να διατηρηθεί ανοιχτό το Στενό και, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε στρατιωτική σύρραξη, θα έχει εκπονηθεί σχέδιο προστασίας των πλοίων σε συνεργασία με άλλες περιφερειακές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για τον κλάδο των εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Πώς θα αντιδράσουν οι τιμές του πετρελαίου;

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να «πιάσει» ή και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι αμέσως μετά το ξέσπασμα ενός πολέμου, αλλά πιθανότατα θα κατέληγε κοντά στα 80 δολάρια εάν συνεχιστεί η εξαγωγική δραστηριότητα της περιοχής, δήλωσε ο Ken Medlock, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ενέργειας του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον. Αν και η άνοδος του σχιστολιθικού των ΗΠΑ μπορεί να μετριάσει κάπως τον αντίκτυπο, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν σημαντική διατάραξη της προσφοράς στη Μέση Ανατολή.

Το αργό θα μπορούσε να φτάσει και τα 90 δολάρια ανά βαρέλι πριν τελικά καταρρεύσει, λόγω του πλήγματος που θα υποστεί η ζήτηση παγκοσμίως, δηλώνει ο Hansen. Το επίπεδο όπου θα φθάσουν οι τιμές θα εξαρτηθεί από την ικανότητα διασφάλισης συνθηκών ασφαλούς διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ.

Πόσο ευάλωτες είναι οι υποδομές ενέργειας της Μ. Ανατολής;

Το Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πιο ευάλωτο σε μια σύγκρουση επειδή οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μια μικρή περιοχή, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, όπου είναι πολύ πιο απλωμένες, δήλωσε ο Fereidun Fesharaki πρόεδρος της συμβουλευτικής FGE στην ενεργειακή βιομηχανία και σύμβουλος της κυβέρνησης του Ιράν το 1970. «Μόλις εκτοξευθούν μερικοί πύραυλοι, οι ξένες εταιρείες θα εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις (σ.σ. στο Άμπου Ντάμπι) και αν δεν έχουν ξένους εργαζόμενους, δεν μπορούν να παράγουν πετρέλαιο”, τονίζει.

Ποιες θα είναι οι έμμεσες επιπτώσεις;

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα είναι από τις οικονομίες που κινδυνεύουν περισσότερο αν ξεσπάσει πόλεμος στον Περσικό, λόγω της ισχυρής εξάρτησής τους από το αργό της περιοχής.

Η Ινδία εισάγει πάνω από το 80% του πετρελαίου της και περίπου τα δύο-τρίτα προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Κάθε αύξηση στην τιμή ενός βαρελιού αργού κατά 10% διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας περίπου κατά 0,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δήλωσε ο Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc. στην Ινδία.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιταχύνει την τάση απομάκρυνσης από το πετρέλαιο, καθώς θα υπενθυμίσει στους επενδυτές ότι εξαρτώνται από ένα επικίνδυνο μέρος, δήλωσε από την πλευρά του ο Fesharaki.

«Το πετρέλαιο θα πεθάνει από μόνο του μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια, αυτό θα ήταν απλώς ένα μικρό σπρώξιμο στον γκρεμό», λέει χαρακτηριστικά.

The post Πώς θα επηρέαζε μια σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο την αγορά πετρελαίου appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα