Πώς θα δοθούν δάνεια με κρατική εγγύηση – Τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων με τις Τράπεζες

Κάλεσμα προς τις επιχειρήσεις να προετοιμάζουν από τώρα τους φακέλους και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την υποβολή αίτησης δανειοδότησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνει η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου που αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Οι συμβάσεις με τις τράπεζες αναμένεται να υπογραφούν

έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, η εκταμίευση των δανείων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και συνεπώς «οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα,  οφείλουν από τώρα να προετοιμάζουν τους φακέλους και τα αναγκαία δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν π.χ. τον συνολικό κύκλο εργασιών, το μισθολογικό κόστος καθώς και τα υπόλοιπα νομιμοποιητικά στοιχεία ώστε να επιταχυνθεί η εγκριτική διαδικασία».

Πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα δοθούν μέσω των Τραπεζών με κρατική εγγύηση θα έχουν οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, που δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31.12.2019.

Με βάση το σχέδιο της σύμβασης που έχει αποσταλεί προς υπογραφή στις Τράπεζες, απαγορεύεται ρητά η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και τα δάνεια θα πρέπει να είναι νέα χρηματοδότηση.

Βασικός όρος είναι επίσης οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές, δηλαδή να μην εμφανίζουν, με βάση τον κοινοτικό ορισμό, καθαρή θέση μειωμένη πάνω από το μισό λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Προϋπόθεση είναι επίσης να μην  εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Πρόσβαση στη δανειοδότηση θα έχουν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων, δηλαδή πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ  που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι 5ετής συμπεριλαμβανομένης και τυχόν περιόδου χάριτος.

Η κρατική εγγύηση καλύπτει το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν, η εγγύηση καλύπτει το 30% – 40% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Με βάση αυτό τον περιορισμό οι πόροι επιμερίζονται ως εξής

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 1.5 δισ. ευρώ.

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα