Πώς βρέθηκαν τα 3,5 δισ. του πακέτου φοροελαφρύνσεων στη ΔΕΘ

Μια σειρά από στοιχεία – έκπληξη που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία φαίνεται πως άνοιξαν το δρόμο για την ανακοίνωση του πακέτου των 3,5 δισ. ευρώ με τις φοροελαφρύνσεις.

Σημείο – «κλειδί» στη λήψη των αποφάσεων αποτέλεσαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι θα «τρέξει» με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αντί για 3,6% στο σύνολο του 2021, η νέα πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,9%, δηλαδή 2,3 μονάδες υψηλότερα, σε σχέση με τα όσα έχουν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα

με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, υπήρξαν και τέσσερα ακόμα στοιχεία, τα οποία ενίσχυσαν το «καλάθι» των μέτρων.

Συγκεκριμένα:

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές), από τα 8,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 στα 10 δισ. ευρώ το 2021.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών αγαθών (χωρίς πετρελαιοειδή) από τα 13,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 στα 16,3 δισ. ευρώ το 2021.

Η ανεργία, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 17,2% τον Ιούνιο του 2019 και έχει πέσει στο 15% τον Ιούνιο του 2021.

Τα τελευταία στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (Ιούλιος και Αύγουστος 2021) δείχνουν ότι σημειώνεται αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 29% και 35% αντίστοιχα.

Όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η ταχύτερη ανάπτυξη δημιουργεί καλύτερες δημοσιονομικές προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ταχύτερη ανάπτυξη στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε επενδύσεις και εξαγωγές και συνδυάζεται με χαμηλά επιτόκια ομολόγων και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ριζικές αλλαγές στις γονικές παροχές – Αναλυτικά παραδείγματα

Γίνονται «ένα» ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Στόχος η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

Keywords
Τυχαία Θέματα