Πώς βρέθηκαν τα χρήματα για το “πακέτο” κατά της ακρίβειας – Τα “εφόδια” Σταϊκούρα για νέα μέτρα

Κάθε διαθέσιμο πόρο φαίνεται πως χρησιμοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκρηκτική ανάπτυξη του 2021 δημιούργησε έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1 δις ευρώ ενώ η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ “γλίτωσε” την ελληνική οικονομία από τόκους ύψους 260 εκατ. ευρώ, κονδύλια τα οποία προστέθηκαν στο “καλάθι” του οικονομικού επιτελείου για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

Όπως

αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου τα χρήματα από την μεγαλύτερη ανάπτυξη 2021 αλλά και τους τόκους του ΔΝΤ χρηματοδότησαν το πακέτο των μέτρων, αλλά και τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και τη νέα στήριξη των αγροτών.

Συγκεκριμένα, το πακέτο μέτρων προβλέπει:
• 324 εκατ. ευρώ για επιδότηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,
• 130 εκατ. ευρώ για την κάρτα καυσίμου,
• 23 εκατ. ευρώ για την μείωση της τιμής του Diesel Κίνησης για τον Απρίλιο,
• 5,7 εκατ. για αποζημίωση ειδικού σκοπού σε ταξί.

Μαζί με αυτά από τα συγκεκριμένα κονδύλια χρηματοδοτούνται και μέτρα που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ο ΕΝΦΙΑ (είναι από φέτος μειωμένος κατά 360 εκατ. ευρώ) και οι παρεμβάσεις για τους αγρότες ύψους 200 εκατ ευρώ (μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%, επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης των αγροτών, κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 κ.α)

Τα οικονομικά “εφόδια” του 2022

Όπως σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το οικονομικό επιτελείο κράτα “εφόδια” για τους υπόλοιπους μήνες του 2022, καθώς ουδείς γνωρίζει τις ανάγκες που θα απαιτηθούν για επιπλέον μέτρα στήριξης, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος ή ακόμα και την υγειονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κονδύλια ύψους 630 εκατ ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με βάση την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, έχει προβλεφθεί για το σύνολο του τρέχοντος έτους ένα ποσό ύψους 1 δις ευρώ ως έκτακτο απόθεμα, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέραν από το 1 δις ευρώ που προέκυψε από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του 2021.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση μιας σειράς ακόμα μέτρων στήριξης τα οποία έχουν προαναγγελθεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επεκταθεί η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές έως το τέλος του 2022. Σημειώνεται πως η μείωση του ΦΠΑ ανανεώνεται κάθε εξάμηνο, αφού πρόκειται για έκτακτο μέτρο και με βάση το ισχύον πλαίσιο, η περίοδος ισχύος του μέτρου λήγει τον Ιούνιο του 2022. Για την ανανέωση της συγκεκριμένης φοροελάφρυνσης που θέλει να επεκτείνει το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρεθούν 250 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο “πακέτο” αναμένεται να συμπεριληφθούν και μόνιμες μειώσεις φόρων όπως είναι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, δηλαδή πέραν του ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο, αλλά και τους συνταξιούχους.

Επίσης, στόχος είναι να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ένα μέτρο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται εκτάκτως από τα μέσα του 2020 και έχει επεκταθεί έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Διαβάστε επίσης

Στο περίμενε ξένοι ζάμπουτοι για τα «family offices» στην Ελλάδα – Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής

Σταικούρας: Ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε την Ελλάδα η DBRS

Keywords
Τυχαία Θέματα