Πού χρησιμεύουν οι σπάνιες γαίες που η Κίνα απειλεί ότι θα στερήσει από τις ΗΠΑ

Πλυντήρια. Αυτοκίνητα. Δίσκοι υπολογιστών – αν υπάρχουν τέτοιοι ακόμα. Οι σπάνιες γαίες που απειλεί να στερήσει η Κίνα από τις ΗΠΑ, καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται, είναι περισσότερο παρούσες στα καταναλωτικά προϊόντα και τη μεταποίηση από ό, τι νομίζει ο κόσμος.

Ακολουθούν μερικά από τα εκπληκτικά συνηθισμένα πράγματα στα οποία χρησιμοποιούνται:

Η βενζίνη στο αυτοκίνητό σας

Τα διυλιστήρια πετρελαίου

εξαρτώνται από στοιχεία σπάνιων γαιών ως καταλύτες σε μονάδες που ονομάζονται FCC. Στην πραγματικότητα, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών τους. Αυτές οι μονάδες FCC ουσιαστικά διασπούν τα μόρια του πετρελαίου για να δημιουργήσουν τη βενζίνη και το ντίζελ.

Άλλες ενεργειακές βιομηχανίες τις χρησιμοποιούν επίσης: Βρίσκονται στις ανεμογεννήτριες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλιακών πάνελ και τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε φώτα, ημιαγωγούς, υπεραγωγούς και μπαταρίες. Ωστόσο, σε μεγάλης κλίμακας έργα αποθήκευσης ενέργειας μπορεί να έχουν μικρή επίδραση, καθώς συνήθως δεν χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Το ίδιο σας το αυτοκίνητο

Υπάρχουν παντού στα αυτοκίνητα – σε κινητήρες, υαλοκαθαριστήρες, φρένα, αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι και στα μέρη που μειώνουν τις εκπομπές καυσαερίων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην επηρεαστούν, αλλά τα υβριδικά χρησιμοποιούν μαγνήτες που εξαρτώνται από το νεοδύμιο. Στηρίζονται επίσης σε καταλύτες που χρησιμοποιούν δημήτριο, σύμφωνα με την αναλύτρια του BloombergNEF Sophie Lu.

Τα καλά νέα: Μερικοί ιαπωνικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αναπτύξει νέες τεχνολογίες που μειώνουν τη χρήση αυτών των στοιχείων στα αυτοκίνητά τους. Για παράδειγμα, η Toyota ανακοίνωσε ένα νέο μαγνήτη για το μοντέλο Prius το 2018 που μείωσε την ανάγκη για σπάνιες γαίες, δήλωσε η Lu.

Στο σπίτι σας

Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία μαγνητών. Βοηθούν στην πραγματικότητα στη δημιουργία μερικών από τους ισχυρότερους μαγνήτες στον κόσμο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο Ερευνών. Αυτοί, με τη σειρά τους, ενσωματώνονται σε μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών προϊόντων και συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, των κινητών τηλεφώνων, των ηλεκτρικών σκουπών, των πλυντηρίων πιάτων και των πλυντηρίων ρούχων.

Σύμφωνα με μια ομοσπονδιακή έκθεση του 2010, χρησιμοποιούνται επίσης σε καθρέφτες, μίνι ηχεία, γυαλί και λαμπτήρες.

Στα προϊόντα της Apple

Η Apple χρησιμοποιεί αρκετές σπάνιες γαίες, όπως νεοδύμιο, πρασεοδύμιο και δυσπρόσιο. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βρεθούν σε όλα σχεδόν τα κύρια προϊόντα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iPhones, iPads και Mac. Εμφανίζονται σε μαγνήτες μέσα σε ηχεία, κάμερες και μηχανισμούς δόνησης.

Η Apple δεν αποκαλύπτει από πού προμηθεύεται τα συγκεκριμένα ορυκτά, αλλά κατά κανόνα προέρχονται από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ινδία. Δεν είναι σαφές τι ποσοστό προέρχεται από την Κίνα. Η εταιρεία ανέφερε πριν από δύο χρόνια ότι θέλει εν τέλει να σταματήσει την εξόρυξη υλικών και αντ ‘αυτών να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα εξαρτήματα. Μέχρι στιγμής, τα τελευταία MacBook Air και Mac mini το επιτυγχάνουν, δήλωσε η Apple.

Ο στρατός

Ένας περιορισμός των σπάνιων γαιών θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα αμερικανικά όπλα.

Κάθε αεροσκάφος F-35 Lightning II – που θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα, ευέλικτα και «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο – απαιτεί περίπου 920 λίβρες σπάνιων γαιών, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου για το 2013.

Οι σπάνιες γαίες, όπως το ύττριο και το τέρβιο, χρησιμοποιούνται επίσης για στόχευση με λέιζερ και όπλα σε οχήματα Future Combat Systems, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Άλλες χρήσεις είναι για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και πυραύλους κρουζ Tomahawk.

The post Πού χρησιμεύουν οι σπάνιες γαίες που η Κίνα απειλεί ότι θα στερήσει από τις ΗΠΑ appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα