Πούτιν: Έστηνε επί μήνες τα δημοψηφίσματα εν μέσω ανησυχητικής κλιμάκωσης – Ο εκβιασμός μέσω των τροφίμων

Στην αποκάλυψη ότι η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτίν προετοίμαζαν εδώ και μήνες τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας που είναι σε εξέλιξη στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας προχωρά ο βρετανικός Observer.

Όπως εξήγησαν Ουκρανοί στην βρετανική εφημερίδα το «όπλο» των Ρώσων για να στήσουν τα δημοψηφίσματα ήταν τα τρόφιμα! Κάτοικοι της πόλης Μπαλακλία εξήγησαν ότι από τον Μάρτιο, οπότε και η περιοχή βρέθηκε υπό ρωσική κατοχή, η μοναδική τους βοήθεια για την εξασφάλιση τροφίμων ήταν οι διανομές που έκαναν οι Ρώσοι.

«Υπήρχε, όμως, μια παγίδα: για να λάβουν τα τρόφιμα αυτά οι κάτοικοι έπρεπε να δώσουν στοιχεία διεύθυνσης και να παραδώσουν τα ουκρανικά διαβατήριά και τις ουκρανικές ταυτότητες» γράφει ο Observer.

«Φωτοτύπησαν τα πάντα. Ήταν ένα κόλπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία. Σε αντάλλαβμα μας έδιναν ένα πακέτο μακαρόνια και κρέας σε κονσέρβα» δηλώνει κάτοικος της ουκρανικής πόλης.

«Με τον τρόπο αυτό η ρωσική FSB (σ.σ. ο διάδοχος της KGB) απέκτησε τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια ακριβή λίστα με τα στοιχεία των κατοίκων των κατεχόμενων περιοχών τα οποία, στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για άλλους λόγους» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Όπως σχολιάζει καυστικά κάτοικος της Μπαλακλία «η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία στο “μαγείρεμα” εκλογικών αποτελεσμάτων, από την εποχή του Στάλιν».

Στρατιωτικός νόμος

Εντωμεταξύ ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται για ένα διάγγελμά στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως είχε κάνει και το 2014, τότε για να ανακοινώσει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την Verstka που επικαλείται πηγές από το ρωσικό κοινοβούλιο, στις 30 Σεπτεμβρίου βουλευτές και μέλη της Γερουσίας θα συγκεντρωθούν σε αίθουσα του Κρεμλίνου στην οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

Κατά την ίδια πηγή θα ακολουθήσει η υπογραφή μιας «συμφωνίας» για την «προσχώρηση» των περιοχών αυτών στη Ρωσία.

Στη ρωσική πρωτεύουσα συζητείται και το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου σε περίπτωση κατά την οποία η Ουκρανία επιτεθεί στις περιοχές που θα έχουν «προσχωρήσει» στη Ρωσία με δύο πηγές από το Κρεμλίνο να αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό για επιβολή στρατιωτικού νόμου «είναι ανεπιθύμητο αλλά πιθανό».

Αυστηρότερες ποινές για τους λιποτάκτες

Η Μόσχα επανήλθε και με μια νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να κινητροδοτήσει την νέα γενιά να κατευθυνθεί προς τα πεδία της μάχης, εξαγγέλλοντας παράλληλα σκληρές ποινές για τους αρνητές της στράτευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται δεκαετής ποινική κάθειρξη για τους λιποτάκτες, ή τους στρατιωτικούς που αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Μάλιστα, η αυστηροποποίηση του ποινικού κώδικα για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Προβλέπεται, σύμφωνα με τον νέο νόμο, κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Στο παιχνίδι και οι μετανάστες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο, με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία, ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Διαβάστε επίσης

Σολτς: Πρόοδος στις συνομιλίες για την αγορά LNG και ντίζελ από τα Εμιράτα

Κουλέμπα: Οι απειλές της Ρωσίας για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι απόλυτα απαράδεκτες

Keywords
Τυχαία Θέματα