Πρέσβης των ΗΠΑ: Εφικτές οι ξένες επενδύσεις στο φάρμακο εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα
Εφικτή είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο φαρμακευτικό κλάδο, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή του, εάν στείλει η χώρα «ελκυστικά» μηνύματα προς τους ξένους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, σε αδιέξοδο βρίσκεται το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αλλαγή της κυβερνητικής ρότας. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση αποτελούν τα διαρθρωτικά μέτρα και η σωστή κατανομή των πόρων, έστω και αν αυτοί είναι περιορισμένοι, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο «αύριο» στο χώρο της υγείας και
Τα παραπάνω μηνύματα αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου Healthworld, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
“Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τρία δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται σε προφανή αδιέξοδο και τα μηνύματα είναι σαφή και ξεκάθαρα, όπως και τα προβλήματα. Επειδή δεν πρέπει να δούμε περιορισμούς στην παραγωγή και το εργασιακό δυναμικό, επειδή ο κλάδος πέρα από αναπτυξιακός πυλώνας είναι ζωτικός για τον ασθενή και τον πολίτη οφείλουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να προσεγγίσουμε το θέμα των δαπανών υγείας με τον πλέον δόκιμο τρόπο. Οφείλουμε να συζητήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες του περιορισμού των δαπανών υγείας κατά τα μνημονιακά χρόνια, προτείνοντας ορθολογικά κριτήρια για τις δυνατότητες και προοπτικές της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας και επαναφέροντας στον διάλογο, τις δυνατότητες του κλάδου υγείας να συμβάλει δυναμικά στη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας”, σημείωσε κατά την παρέμβασή του ο Σίµος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου.
Θετικά ήταν τα μηνύματα, που έστειλε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, , σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Pyatt, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει 3,4-4% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας και με τους στενούς δεσμούς της με πολυεθνικές εταιρείες, ο κλάδος είναι σε θέση να επεκταθεί περαιτέρω και να προσελκύσει επενδύσεις εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές προσπάθειες για τη δημιουργία των συνθηκών για περισσότερες ξένες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και σε αυτό το σημείο η στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με το θέμα της φετινής διάσκεψης: Από τον θόρυβο στο σήμα. Οι πολιτικές που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα θα βελτιώσουν άμεσα τον τομέα της υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν πολιτικές για την ενίσχυση του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας, ανταμείβοντας την καινοτομία μέσω της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και του περιεχομένου. Ένα επιστημονικό ρυθμιστικό σύστημα όπως αυτό στις Η.Π.Α. είναι επίσης σημαντικό εάν η Ελλάδα ελπίζει να είναι ανταγωνιστική σε βιομηχανίες βασισμένες στη γνώση και δημιουργικότητα”.
Η σωστή κατανομή των πόρων και οι δομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν σημείο «κλειδί» για ένα καλύτερο μέλλον στο χώρο της υγείας και δη του φαρμάκου, σύμφωνα με τον, Πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Μάκη Παπαταξιάρχη.
“Στο χώρο της υγείας και κυρίως του φαρμάκου, η οικονομική αποδοτικότητα οφείλει να είναι διακριτή και επιτυγχάνεται μόνο όταν οι πόροι, ακόμα και αν είναι περιορισμένοι, κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε το όφελος να μεγιστοποιείται. Η κύρια μέριμνα και προσπάθειά μας για το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων με το τρίπτυχο:
(1) Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο ώστε η πραγματική καινοτομία να χαρακτηρίζεται με διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η ταχεία και ελεγχόμενη πρόσβαση των ασθενών σε τεχνολογική και θεραπευτική υπεραξία, ειδικά σε παθήσεις που υπάρχει ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη (2) Τεκμηριωμένη συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων, και συστηματικού ελέγχου πιθανών αποκλίσεων, με άμεση και επιτακτική πλέον εφαρμογή στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων (3) Μητρώα ασθενών καθολικής εφαρμογής για τη χώρα, με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ενώ θα υποστηρίζεται η τεκμηριωμένη και ενημερωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, βασισμένων σε πραγματικά κλινικά δεδομένα”. Και έκλεισε λέγοντας: “Η αναζήτηση συνεννόησης και των ελάχιστων δυνατών συγκλίσεων για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής, αποτελεί το ζητούμενο εάν θέλουμε να δούμε πέρα από την επόμενη μέρα. Τότε θα είναι και η στιγμή στην υγειονομική πολιτική της χώρας, που θα μετακινηθούμε από τα επείγοντα στα σημαντικά”.
Στην κεντρική του ομιλία με θέμα “Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές του Τοµέα της Υγείας στην Μεταµνηµονιακή Περίοδο”, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι:» Είναι εθνική κατάκτηση το ότι η χώρα βγήκε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η επόμενη περίοδος εκτός από περιορισμούς έχει και δυνατότητες καθώς μέσα από την άτυπη χρηματοδότηση, κράτους, πολιτών και φαρμακοβιομηχανίας, επιτεύχθηκε το μείζον, ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα».
The post Πρέσβης των ΗΠΑ: Εφικτές οι ξένες επενδύσεις στο φάρμακο εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ε. Αχτσιόγλου: Η ΝΔ δημιουργεί ψευδή εικόνα κατάρρευσης της οικονομίας
- Θέλει να εμπλακεί στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ ο Λάζαρος Παπαδόπουλος
- Μηχανισμός Αντικυθήρων: Αναγνωρίστηκε ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο
- Στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
- Τα debates που έμειναν στην ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)
- Μειώθηκε 42% το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών
- Μετά το φιάσκο της Novartis η Ε. Τουλουπάκη “ψάχνει” το παρελθόν της Πειραιώς
- Θλίψη στη Ναύπακτο: Πέθανε ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου
- Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Κυριάκος
- Σ. Αραβία και Ιράν: Δύο εχθροί στον Περσικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Θλίψη στη Ναύπακτο: Πέθανε ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου
- ΔΕΗ: Κατακρημνίζεται στο Χρηματιστήριο (-17%) αλλά …«η επιχείρηση είναι εύρωστη»
- Βρες το δικό σου καλοκαίρι μόνο στο Public με πάνω από 1 εκατομμύριο επιλογές!
- Παραιτήθηκε από δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου ο Διονύσης Χατζηδάκης
- ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Στις 346.000 οι νέες συμβάσεις
- Τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ: Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες
- Πρέσβης των ΗΠΑ: Εφικτές οι ξένες επενδύσεις στο φάρμακο εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα
- ΗΠΑ: Σε διεθνή ύδατα τα συντρίμμια του drone που καταρρίφθηκε από το Ιράν
- Τελευταία Νέα Mononews
- Πρέσβης των ΗΠΑ: Εφικτές οι ξένες επενδύσεις στο φάρμακο εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα
- ΗΠΑ: Σε διεθνή ύδατα τα συντρίμμια του drone που καταρρίφθηκε από το Ιράν
- ΔΕΗ: Κατακρημνίζεται στο Χρηματιστήριο (-17%) αλλά …«η επιχείρηση είναι εύρωστη»
- Βρες το δικό σου καλοκαίρι μόνο στο Public με πάνω από 1 εκατομμύριο επιλογές!
- Παραιτήθηκε από δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου ο Διονύσης Χατζηδάκης
- Τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ: Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες
- Θλίψη στη Ναύπακτο: Πέθανε ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου
- ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Στις 346.000 οι νέες συμβάσεις
- Τη ΝΔ κατηγορεί ο Σταθάκης για το χάλι της ΔΕΗ: Κινδυνολογούν για να μας πλήξουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πούτιν: Καταστροφική ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράν
- Η δικαιοσύνη καλεί τον Μιχάλη Σάλλα και 39 στελέχη της Πειραιώς για δάνεια και κεφάλαια που έφυγαν έξω
- Μετά το φιάσκο της Novartis η Ε. Τουλουπάκη “ψάχνει” το παρελθόν της Πειραιώς
- Η Danone λανσάρει το Activia mix&go
- M. Sorrell, B. Whipple: Ευελιξία και purpose στη βάση της βιομηχανίας
- Σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Ιράν
- Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανοίγει τις πόρτες της για 2η χρονιά
- «Γυάλινα» λιοντάρια «σπάνε» τα στερεότυπα
- Η Omnicom Cannes Lions Holding Company of the Year για 2η χρονιά
- Επτά εταιρείες στηρίζουν τον διαγωνισμό RISE