Προ των πυλών ελληνικές συμφωνίες για φυσικό αέριο από Ισραήλ και Αίγυπτο – Ζωτική η Νοτιανατολική Μεσόγειος για την Ευρώπη

Τα τερματικά της Αιγύπτου, μέσα από εμπορικές συμφωνίες, αναμένεται να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο και την ελληνική αγορά και κατά πληροφορίες η ΔΕΠΑ πραγματοποιεί επαφές για την εξασφάλιση ποσοτήτων αερίου από εκεί.

Το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και γίνονται συντονισμένες κινήσεις για την αξιοποίησή

του.

Σημειώνεται ότι η Energean ήδη διαθέτει  Letter of Intent με τη ΔΕΠΑ έχουμε  για μέχρι 2 BCM τον χρόνο μέσω East Med. Θεωρητικά, θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί η συμφωνία αυτή για το LNG.

Ήδη η Energean  έχει υπογράψει MOU με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 BCM ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει. Από αυτή την ποσότητα ενδέχεται ένα μέρος να καταλήξει με εμπορικές συμφωνίες στην ελληνική αγορά.Επίσης, η Energean έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα “Αθηνά” και εντόπισε την “Περιοχή Ολύμπου” που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 BCM.Η “Περιοχή Ολύμπου” αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Η νέα επένδυση στην Κύπρο, αν υλοποιηθεί από το 2026 θα υγροποιεί, μετατρέποντας σε LNG 3,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 50% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.Ζωτική η Νοτιοανατολική Μεσόγειος

Το …φιλί της ζωής αναμένεται να δώσει το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, τη στιγμή που ροές από τη Ρωσία μειώνονται και η ανάγκη να εξασφαλιστεί φυσικό αέριο από άλλες πηγές για την Ευρώπη γίνεται μεγαλύτερη από ποτέ.

Στην 7η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), που πραγματοποιήθηκε χθες, αναφέρθηκε η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στην προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Για τον σκοπό αυτόν, η Ελλάδα αναπτύσσει κοινές υποδομές με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, στον τομέα της ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι η Σύνοδος του EMGF στέλνει ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και σταθερότητας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, και προωθεί φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, ο κ. Σκρέκας  δήλωσε: «Στη σημερινή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση όλων των μελών του EMFG να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου να αποτελέσει θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή. Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες. Σήμερα, τόνισα, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για στροφή προς μια πιο καθαρή ενέργεια, που θα μας θωρακίσει απέναντι σε μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι για εμάς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προστατεύουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα