Προανακριτική για Παππά: Ο Σταύρος Κελέτσης πρόεδρος της επιτροπής

14:15 7/4/2021 - Πηγή: Mononews

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, εξελέγη πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία έχει συγκροτηθεί προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα διάπραξης αδικημάτων από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Ο κ. Κελέτσης, ο οποίος είχε προταθεί από την πλειοψηφία, έλαβε 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά (σ.σ. η ΝΔ εκπροσωπείται από 10 βουλευτές). Δηλαδή ο βουλευτής της ΝΔ έλαβε επιπλέον δύο ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Αντιπρόεδρος

εξελέγη ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και γραμματέας της ειδικής επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας. Και οι δύο βουλευτές εξασφάλισαν αντίστοιχη πλειοψηφία, δηλαδή 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά.

Από την εκλογή προεδρείου στην προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο ΠαππάΤο αντικείμενο

Σκοπός της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, του άρθρου 153 ΚτΒ και του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα, που φέρεται να τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΜΕ, Νίκος Παπάς. Συγκεκριμένα, η επιτροπή έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια να ερευνήσει εάν διαπράχθηκαν από τον κ. Παππά:

– Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα).

– Το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).

«Δίκαιοι, αντικειμενικοί και αμερόληπτοι»

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αδικήματα ποινικού χαρακτήρα με πράξεις και ενέργειες του κ. Νίκου Παππά. Θα ερευνήσουμε αν αυτές οι ενδείξεις είναι και επαρκείς για την άσκηση δίωξης» είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Κελέτσης για το έργο της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής να ερευνήσει εάν διαπράχθηκε παράβαση καθήκοντος και δωροληψία κρατικού αξιωματούχου.

Ιδίως για το αδίκημα της δωροληψίας, ο κ. Κελέτσης έχει αναφέρει ότι θα ερευνηθεί, όχι ο χρηματισμός δημόσιου αξιωματούχου με την έννοια ότι πήρε χρήματα ο ίδιος ο κ. Παππάς, αλλά εάν ενήργησε προς όφελος τρίτου.

Ο κ. Κελέτσης, επίσης, έχει δηλώσει πως η ειδική επιτροπή θα είναι «δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη» στο έργο της και θα εξετάσει όλα τα αποδεικτικά μέσα και έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην τακτική δικαιοσύνη για τη δικαστική διένεξη ανάμεσα σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και σε λιβανέζικη εταιρεία.

Ακόμη, η ειδική επιτροπή θα εξετάσει μάρτυρες που εκτιμάται ότι η μαρτυρία τους μπορεί να εισφέρει σε αυτήν την έρευνα.

Καθώς οι προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «τρέχουν» και υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων, οι βουλευτές της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα η ειδική επιτροπή.

Η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής έχει βασιστεί σε μαρτυρικές καταθέσεις, υπομνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία περιλαμβάνονται σε δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από έγκληση της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατά λιβανέζικης εταιρείας η οποία διεκδικεί από την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτήν τη δικογραφία υπάρχουν αναφορές στο όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και γι’ αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στον πυρήνα της, όμως, η πρόταση της ΝΔ αποδίδει στον κ. Παππά μεθόδευση απόκτησης ενός καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας στη σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016.

Μονά-ζυγά

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει 18 μέλη-βουλευτές. Από τη ΝΔ μετέχουν 10 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν 5 βουλευτές και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκπροσωπούνται από έναν βουλευτή. Δεν μετέχει στις εργασίες της επιτροπής το ΜέΡΑ25.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, το Κίνημα Αλλαγής έθεσε διαδικαστικό ζήτημα για το γεγονός ότι συμμετέχουν 18 βουλευτές, δηλαδή, ζυγός αριθμός σύνθεσης και όχι μονός, που θα συμπληρωνόταν με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25, το οποίο, όμως, δεν όρισε βουλευτή να το εκπροσωπήσει στην ειδική επιτροπή.

Πηγές της ειδικής επιτροπής επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των βουλευτών της δεν προβλέπεται ρητά από τον Κανονισμό και τονίζουν πως και στη Διάσκεψη των Προέδρων είναι κυμαινόμενος ο αριθμός των συμμετεχόντων ex officio μελών, η συμμετοχή των οποίων μπορεί να διαμορφώνει ζυγό αριθμό στη σύνθεσή της.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκινούν οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για Νίκο Παππά και τηλεοπτικές άδειες

Βουλή: Σε προανακριτική επιτροπή παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς

Keywords
Τυχαία Θέματα