Προετοιμασία του δέρματος για ομοιόμορφο μαύρισμα

Σε απόσταση αναπνοής από τις διακοπές, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για όλους όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα. Η προετοιμασία του δέρματος είναι απαραίτητη, έστω και την τελευταία στιγμή.

Η έκθεση στον ήλιο και στη θάλασσα μπορεί να επιφέρει ένα ακαλαίσθητο αποτέλεσμα, εάν  το δέρμα δεν έχει προετοιμαστεί, δίνοντάς του «άγρια» όψη.  Αλλά και στα άτομα με υπερβολική παραγωγή μελανίνης, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν δυσχρωμίες ή εάν υπάρχουν να επιδεινωθούν.

Γι’ αυτό πριν από οποιαδήποτε εξόρμηση στην παραλία επιβάλλεται μία ολοκληρωμένη απολέπιση

και ενυδάτωση.

«Θα πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός- πήλινγκ, προκειμένου το δέρμα να είναι πιο λείο και φωτεινό και να κάνει φυσιολογική παραγωγή μελανίνης.

Τα πήλινγκ που εφαρμόζονται αυτήν την περίοδο είναι φυτικά και προσφέρουν απολέπιση, δηλαδή απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, και ενυδάτωση, ενώ με τη χρήση αντηλιακού δεν προκαλούν αντίδραση στον ήλιο.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως σε μία συνεδρία, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε πολύ αφυδατωμένο δέρμα ή/και τραχύ σε ορισμένα σημεία,  μπορεί να χρειαστούν 2 και 3 συνεδρίες, με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ,, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Το πήλινγκ μπορεί να γίνει σε πρόσωπο και σώμα. Ειδικά στο σώμα μπορεί να εστιαστεί σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως αγκώνες, γόνατα και πέλματα.

Μετά την απολέπιση, η θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενυδατικών συστατικών σε μορφή κρέμας ή/και μεσοθεραπείας. Η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει στο πρόσωπο ή/και στο σώμα με βιταμινούχα υλικά.

Συχνά, η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο συνδυάζεται με άλλες ενέσιμες θεραπείες, όπως baby bottox, υαλουρονικό ή συνδυαστικά σκευάσματα μεσοθεραπείας και υαλουρονικού οξέως.

Η συνολική διάρκεια της θεραπείας (απολέπιση και ενυδάτωση) είναι περίπου μία ώρα και ολοκληρώνεται χωρίς να αφήνει εμφανή σημάδια.

Θεραπείες για ειδικές περιπτώσεις

Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος ενδέχεται να απαιτηθεί η χρήση μηχανημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Σε άτομα με υπερκερατώσεις ή παραμελημένο δέρμα η αποκατάσταση γίνεται με ραδιοσυχνότητες και πολωμένο φως. Και αυτές οι θεραπείες ολοκληρώνονται σε μία συνεδρία, όμως σε πιο «δύσκολες» περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και δύο. Οι ραδιοσυχνότητες και το πολωμένο φως, μπορούν να εφαρμοστούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό. Η συνδυαστική θεραπεία προσφέρει μεγαλύτερη διείσδυση στο δέρμα και βαθύτερη ενυδάτωση, επιτυγχάνοντας καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εντούτοις, στα  άτομα με ιστορικό υπερβολικής παραγωγής μελανίνης ή/και σπίλους αποφεύγονται αυτές οι θεραπείες κατά τη θερινή περίοδο», εξηγεί η Δρ, Δεφέρη – Δανιήλ.

Όπως η ίδια σημειώνει, σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας αποφεύγονται και τα πήλινγκ με δυνατά οξέα φρούτων (AHA) και ιχνοστοιχεία, καθώς η ζέστη και ο ήλιος, αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης και μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας τελικά πανάδες και άλλες δυσχρωμίες. Γι’ αυτό και αυτού του είδους οι θεραπείες εφαρμόζονται κατά κανόνα τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες.

Πότε είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού

Τα  άτομα με σπίλους, ακμή και μελαχρωματικές βλάβες, όπως πανάδες, φακίδες και κηλίδες γήρανσης, είναι σημαντικό πριν την έκθεση στον ήλιο και τη θάλασσα να επισκεφθούν έναν ειδικό, προκειμένου να τα καθοδηγήσει ως προς την προστασία του δέρματός τους και την αποφυγή περαιτέρω βλάβης.  Το ίδιο και τα άτομα με φωτοαλλεργίες και φωτοευαισθησίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικός ο ρόλος των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν, ακόμα και της διατροφής.

«Όσοι παρουσιάζουν προβλήματα στο δέρμα τους θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ειδικό, καθώς έτσι μπορούν να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί άνθρωποι αποζητούν το μαύρισμα προκειμένου να καλύψουν ευρυαγγείες ή πανάδες κατά τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός με την έκθεση στον ήλιο η βλάβη επεκτείνεται και τα βασικά προβλήματα γίνονται πολύ έντονα.

Το τρίπτυχο για το καλοκαίρι είναι καλός καθαρισμός, ενυδάτωση και  προφύλαξη από τον ήλιο, έτσι ώστε η μελανίνη που θα παραχθεί να είναι τόση όση χρειάζεται για να προσφέρει ένα ομοιόμορφο και γλυκό μπρονζέ χρώμα.

Το ζητούμενο είναι και να απολαύσουμε τις χαρές του καλοκαιριού και να πάρουμε τη βιταμίνη  D που χρειάζεται ο οργανισμός, χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτένιο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Φυσικά η χρήση αντηλιακού αποτελεί απαράβατο κανόνα», τονίζει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα