Προμήθεια Ενέργειας: Γιατί η ΡΑΕ παρέτεινε για 15 ημέρες τη διαβούλευση για τα τιμολόγια

Την απόφαση  να παρατείνει για δεκαπέντε ημέρες τη δημόσια διαβούλευση επί των προτάσεων της για την αναμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος, έλαβε η ΡΑΕ υπό το βάρος των πιέσεων της αγοράς.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αγοράς προμήθειας ενέργειας, καθώς θεωρήθηκαν άμεση παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.

Το γεγονός ότι αρχικά η διάρκεια της διαβούλευσης ήταν μέχρι τις 30/8 επέτεινε τη δυσαρέσκεια όλων

των παραγόντων της αγοράς που θα έπρεπε εν μέσω Αυγούστου και αδειών να ετοιμάσουν τις παρεμβάσεις τους.

Από την πλευρά της  ΡΑΕ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για καταναλωτές και επιχειρήσεις, επιχειρώντας να περιορίσει τις δυνατότητες αυξήσεων στα τιμολόγια, σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος εκτοξεύεται. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι ο κίνδυνος που δημιουργείται φέρνει σημαντικό πολιτικό κόστος δεδομένου ότι οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ, επέβαλε ήδη στη ΔΕΗ να ενσωματώσει στα τιμολόγια της, όπως και οι άλλοι προμηθευτές, ρήτρα χονδρικής τιμής ρεύματος, έναντι της ρήτρας CO2, προχώρησε στη διαμόρφωση μιας σειράς προτάσεων με στόχο τη μεγαλύτερ διαφάνεια στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων.

Στις προτάεις της η ΡΑΕ ζητά ο κάθε προμηθευτής να παρέχει τουλάχιστον δύο κατηγορίες τιμολογίων, τα κυμαινόμενα και τα σταθερά και προτείνει για τη διαμόρφωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ο κάθε προμηθευτής  να μπορεί να προσδιορίζει τους δικούς τους δείκτες π.χ. τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM), τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στη DAM +Balancing, τιμή EUAs, τιμή TTF, δείκτες που όμως να μπορούν να ενσωματωθούν στο Εργαλείο σύγκρισης Τιμών και να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Τι λένε οι προμηθευτές ενέργειας

Στο σύνολό της η αγορά προμήθειας, κατά πληροφορίες, κατηγορεί τη ΡΑΕ για «παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά», ότι επιχειρεί να δημιουργήσει «μια αγορά σοβιετικού τύπου όπου όλα τα προϊόντα θα είναι ίδια», ότι «πάει να κλείσει την αγορά» και ό, τι αν επιδιώκει να εξορθολογήσει τις τιμές θα πετύχει ακριβώς το ανάποδο.

Επίσης προειδοποιούν, ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, που μειώνουν την ευελιξία των εταιρειών προμήθειας, πολλές εταιρείες μικρές θα κινδυνέψουν να κλείσουν.

 Ειδικότερα διαφωνούν στα εξής:Κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης: Όπως εξηγούν σήμερα η ρήτρα αποχώρησης αφορά το δώρο που γίνεται στον καταναλωτή που θα συνάψει συμβόλαιο, το οποίο δώρο οφείλει να επιστρέψει αν σπάσει το συμβόλαιο και ουσιαστικά είναι η επιστροφή του δώρου.Επίσης άλλη ρήτρα αποχώρησης, συνδέεται με τα προϊόντα που έχουν διακύμανση τιμής και παίζει το ρόλο της ασφάλισης διακύμανσης.Αν δηλαδή ένα συμβόλαιο προβλέπει διακύμανση ±30% και η μείωση στην αγορά είναι περισσότερη, αν ο πελάτης επιλέξει να αποχωρήσει τότε να πληρώνει ρήτρα αποχώρησης, ως ασφάλεια στο συμβόλαιο με διακύμανση.«Αν καταργηθεί η ρήτρα θα καταργηθεί αυτό το προϊόν με τη διακύμανση. Επομένως η ΡΑΕ παρεμβαίνει στα προϊόντα της αγοράς με αυτόν τον τρόπο», σημειώνεται από εταιρεία του χώρου.Η κατάργηση του παγίου: Το πάγιο λειτουργεί ως μια επιλογή για κάποια τιμολόγια, για όσους θέλουν να έχουν ηλεκτροδότηση ακόμη κι αν δεν το χρησιμοποιούν κάποιους μήνες το χρόνο. Η κατάργησή του, αφαιρεί μια επιλογή για τους καταναλωτές.Όπως σχολιάζουν θα μπορούσε η ΡΑΕ να ζητά  πρόσθετα προϊόντα όχι όμως να απαιτεί συνένωση προϊόντων ή κατάργηση κάποιων.«Έτσι οδηγεί σε μια αγορά σοβιετικού τύπου ειδικά σε ένα προϊόν όπως το ρεύμα που το μόνο που το διαφοροποιεί είναι οι διαφορετικές προτάσεις μάρκετινγκ και τιμολόγησης των εταιρειών».Διαβάστε επίσηςΘανάσης Δαγούμας (ΡΑΕ): Σχέδιο αναμόρφωσης της χονδρικής αγοράς – Περισσότεροι παίκτες και ανταγωνιστικότερες τιμέςΑκολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα