Προμήθεια ενέργειας: Κινούμενη άμμος η ρευστότητα για την αγορά – Οι προκλήσεις και τα αιτήματα

Σε μια νέα εποχή μεγάλων προκλήσεων βρίσκεται η αγορά των εταιρειών στην προμήθεια ενέργειας, καθώς καλούνται κάθε μήνα να έχουν τα κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη  αγοράς ενέργειας, να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους και να αντιμετωπίσουν την τάση για αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών της.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε εταιρεία καλείται να περάσει από τις συμπληγάδες των υψηλών αναγκών σε κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν

τα μεγάλα κόστη αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου και των μειωμένων εσόδων λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων. Και την ίδια στιγμή να κινδυνεύουν από απώλεια  μεριδίων και εσόδων -αν έχουν ψηλά τις τιμές ή του κινδύνου για ζημιές αν προσφέρουν μειωμένες  τιμές. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έχει μπει σε μια μεταβατική φάση ανακατατάξεων, που θα φανεί σε λίγους μήνες ποιες εταιρείες θα καταφέρουν την καλύτερη και πιο αποδοτική διαχείριση.

Για να τα καταφέρουν στην απαιτητική αυτή συγκυρία, οι εταιρείες ζητούν μέτρα διευκόλυνσης ρευστότητας από την Πολιτεία. Η προμήθεια ενέργειας -ΕΣΠΕΝ και η ηλεκτροπαραγωγή ΕΣΑΗ (ανεξάρτητες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας)  για να  αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται  με  κοινή επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προτείνουν μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για:

1. Τη μετακίνηση των πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη

2. Την προκαταβολή στους προμηθευτές ποσών επιδότησης του ΤΕΜ

3. Την παροχή κρατικών εγγυήσεων και

4. Τον διακανονισμό οφειλών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους Διαχειριστές.

Η επιστολή των δύο Συνδέσμων συνυπογράφεται από τους προέδρους τους Ντίνο Μπενρουμπή (ΕΣΑΗ) και Αναστάσιο Παπαναγιώτου (ΕΣΠΕΝ) και εστάλη σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνη του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα, ο οποίος περιγράφει στην ηγεσία του ΥΠΕΝ τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι ενέργειας.

Όπως τονίζουν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων  οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας. Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η  έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση προκαταβολών των επιδοτήσεων, που ήδη προβλέπεται από το νόμο.

Στόχος είναι  να ενισχυθεί η ρευστότητά τους το μήνα Αύγουστο, μήνας κατά τον οποίο  διατηρούνται υψηλές τιμές στη διεθνή αγορά ΦΑ επηρεάζοντας προφανώς την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τη ρευστότητα των εταιρειών που χρειάζονται υψηλά κεφάλαια για να ανταποκριθούν.

Θεσμικό πλαίσιο, προκαταβολές, κρατικές εγγυήσεις, διακανονισμοί

Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές προμηθευτή από τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας το νομοθετικό κενό και την ολιγωρία προσαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου στα δεδομένα της απόφασης του ΣτΕ το 2021.

Προτρέπουν τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την κοινή απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολών ζητώντας κάθε μήνα το 75% των επιδοτήσεων που πρόκειται να χορηγούν για λογαριασμό του ΤΕΜ στους πελάτες τους.

Επίσης, οι σύνδεσμοι καλούν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ελαστικό θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις με τη χορήγηση στις εταιρείες ενέργειας κρατικές εγγυήσεις για τις συναλλαγές τους με το χρηματιστήριο ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, ζητούν από τα υπουργεία την καθιέρωση αντίστοιχου με την περίοδο του κορονοϊού πλαισίου διακανονισμών της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές.

Διαβάστε επίσης:

ΡΑΕ: Τι έδειξε η εξέταση των διαφημιστικών καταχωρήσεων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

Keywords
Τυχαία Θέματα