Πρόωρη Ανάσταση στις αγορές – Κέρδη 3% στην Ευρώπη, κατά πόδας και τα αμερικανικά futures

Σχεδόν… αναστάσιμο το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο re-opening της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ισχυρές, λοιπόν, ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα, Παρασκευή, στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι κλειστή λόγω Μεγάλης Παρασκευής στα καθ’ ημάς.

Καταλυτικό ρόλο στη σημερινή άνοδο, που αφορά και τα futures της Wall Street, διαδραματίζουν τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επανεκκίνηση της οικονομίας. Την ίδια ώρα, η προοπτική εξεύρεσης θεραπείας για τον κορονοϊό, μετά τα ελπιδοφόρα

στοιχεία από την φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences, λειτουργεί σαν… φως στην άκρη του τούνελ για τις αγορές που όλο το τελευταίο διάστημα καλούνται να επεξεργαστούν διάφορα σενάρια για την επόμενη ημέρα, αλλά και αρνητικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι η Κίνα βιώνει την πρώτη της ύφεση εδώ και δεκαετίες.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων, οι επενδυτές δείχνουν αποφασισμένοι να αφήσουν στην άκρη, για σήμερα τουλάχιστον, τις όποιες αρνητικές ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας που ανακοινώνονται, και να εστιάσουν στην προοπτική μιας πολυπόθητης… Ανάστασης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα είναι ότι πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 άνοιξε έντονα ανοδικά, και με τους 19 κλαδικούς δείκτες στο… πράσινο.

Την ίδια ώρα, κέρδη άνω του 3% καταγράφουν ο γερμανικός Dax και ο γαλλικός Cac 40 και πάνω από 2% ο λονδρέζικος FTSE 100 αλλά και ο ισπανικός Ibex 35.

Αντιστοίχως, τα συμβόλαια του S&P 500 έκαναν άλμα πάνω από 3,1%, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να κλείσει και δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η αναταραχή.

Στον αντίποδα, δολάριο, αμερικανικά κρατικά ομόλογα και χρυσός, από τους κερδισμένους του τελευταίου διαστήματος, κατέγραφαν απώλειες, με την τιμή του χρυσού να χάνει 1,3%, υποχωρώντας στα 1.695,43 δολάρια ανά ουγγιά. Το ίδιο και το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό (WTI) να υποχωρεί κάτω από τα 19 δολάρια/βαρέλι και συγκεκριμένα στα 18,62 δολάρια.

Χθες, Πέμπτη, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 100 διέγραψε όλη του τη «χασούρα» για το 2020. Εντυπωσιακή επίδοση, μάλιστα, σημείωσε μετά το κλείσιμο της αγοράς η μετοχή της Boeing, η οποία ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξαναβάζει μπροστά τις μηχανές σε εργοστάσιό της κοντά στο Σιάτλ, με 27.000 εργαζομένους να επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους.

Με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να πλήττουν όλο και περισσότερο κόσμο -είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των πολιτών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 22 εκατ. μέσα σε μόλις έναν μήνα-, το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι να βγει από το lockdown η οικονομία. Κάτι που, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να γίνει πολύ συντονισμένα για να μπορέσουμε να δούμε πραγματική βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια την Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε και η πανδημία, οι επενδυτές αψήφησαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ και τα οποία έδειξαν πως η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 6,8% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο. Παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία είχε να δει τέτοια συρρίκνωση τουλάχιστον από το 1992.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκλεισε με κέρδη 1,9%, ενώ ο παγκόσμιος MSCI All-Country World σημείωνε άνοδο 0,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόωρη Ανάσταση, – Κέρδη 3, Ευρώπη,proori anastasi, – kerdi 3, evropi