Πρόσω ολοταχώς για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 50 ετών

Η παραλλαγή Όμικρον απειλεί να μας «πνίξει» μετά τις γιορτές και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 50 ετών φουντώνει. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, βέβαια, προσπάθησε να βάλει φρένο στα σενάρια.

Εκτίμησε ότι με τον ρυθμό, που κινούνται οι εμβολιασμοί, δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Άφησε, όμως, ένα «παράθυρο» λόγω της εξέλιξης της επιδημίας COVID-19 και της παραλλαγής Όμικρον. Η Όμικρον, άλλωστε, εμφανίζει δυναμική διασπορά στην κοινότητα και έχει, ως φαίνεται, τετραπλάσια μεταδοτικότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Οι πληροφορίες μας λένε, λοιπόν, ότι είναι

ξανά στο τραπέζι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η πρόταση για υποχρεωτικό (αναγκαίο τον λέει ο πρωθυπουργός) εμβολιασμό στους άνω των 50. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πολιτών, σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν.

Το επιδημιολογικό φορτίο εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες δείχνει τάσεις σταθεροποίησης με σταδιακή μείωση. Όμως το ρεκόρ θανάτων της περασμένης Τρίτης «στοιχειώνει» πολλούς επιστήμονες, που, πλέον, καλούν δημόσια την Πολιτεία να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο.

«Να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών, αλλιώς θα περάσουμε δύσκολες στιγμές με την παραλλαγή Όμικρον», είπε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Στους 50-59 ετών ούτε το 55% δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα έπρεπε να είχαμε σχεδόν 100% εμβολιασμένους. Ακόμη κι αν είχαμε πάνω από 85% καθολικά εμβολιασμένους πολίτες, πάλι θα έπρεπε να είναι παραπάνω», τόνισε.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος έχει, επίσης, ταχθεί δημόσια υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες.

«Κληρώνει» στους άνω των 50 ετών

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει υπό πίεση και όσοι είναι πάνω από 50 χρόνων κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 και κατ’ επέκταση είναι πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Με αυτό το σκεπτικό και υπό την απειλή της Όμικρον, που τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα, θα επικρατήσει, δεν είναι απορίας άξιο που οι επιστήμονες μιλάνε για ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και για νέο, μεγάλο επιδημικό κύμα.

Καμπανάκι χτυπάει η δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Ζήτησε να μην βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε την παραλλαγή Όμικρον ως ήπια, επισημαίνοντας ότι, ακόμη κι αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, «ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πιάσει απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας».

Ισχυρή δράση για την αντιμετώπιση της «επείγουσας κατάστασης», που δημιουργεί η εμφάνιση της Όμικρον, ζητά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αξιωματούχο να προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά, που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν.

Διαβάστε επίσης

Φάουτσι: Δεν υπάρχει ανάγκη για μια ενισχυτική δόση των εμβολίων που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον

Μόσιαλος: Η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα από την Δέλτα

4.801 νέα κρούσματα, 77 θάνατοι και 683 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

Keywords
Τυχαία Θέματα