Προβλέψεις ‎€1,3 δισ. λόγω Covid πήραν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το α΄τρίμηνο

Με αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1,36 δις ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου καλούνται οι τράπεζες να διαχειριστούν το νέο κύμα κόκκινων δανείων που αναμένεται να δημιουργήσει η κρίση.

Με εξαίρεση τη Eurobank, η οποία μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη doValue, επιτυγχάνει σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού της και μείωση του δείκτη των NPEs στο 15,6% από το β’ τρίμηνο του έτους,

οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική και τράπεζα Πειραιώς, προσχώρησαν σε σημαντική ενίσχυση των προβλέψεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των καθυστερήσεων.

Μέσω της αύξησης των προβλέψεων ενσωματώνεται και μέρος της ζημιάς που θα προκύψει για τις τρεις συστημικές τράπεζες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων, ύψους 25 δις ευρώ περίπου.

Οι αναστολές δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις οποίες προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν στα 16 δις ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 16% του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου, αλλά μια ασφαλής εκτίμηση για το μέγεθος της επίπτωσης που θα έχει η πανδημική κρίση, δεν αναμένεται πριν τα τέλη του έτους.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, η Alpha Bank αύξησε τις προβλέψεις της κατά 26,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, διαμορφώνοντας το ύψος των ζημιών για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου στα 307,4 εκατ. ευρώ έναντι 242,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ομίλου της Alpha Bank ανέρχονται στα 9,4 δις ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2020 στα 21,3 δις ευρώ από 25,3 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, καλύπτονται κατά 44,1% από προβλέψεις. Η διοίκηση της Alpha Bank έχει ανακοινώσει την επανεκκίνηση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy με έμφαση στην τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,6 δις ευρώ, ενώ μέρος της τιτλοποίησης αποτελεί και ένα τρίτο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 3 δις ευρώ.

Η Εθνική τράπεζα πήρε ήδη από το α’ τρίμηνο του έτους 4πλάσιες προβλέψεις σε σχέση με αυτές της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενσωματώνοντας μέρος της ζημιάς που θα προκύψει από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων άνω των 6 δις ευρώ που προγραμματίζει η διοίκηση της ΕΤΕ. Το ύψος των προβλέψεων στο α’ τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 486,3 εκατ. ευρώ έναντι 102,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 6 δις ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του α’ τριμήνου – χωρίς τον συνυπολογισμό της μείωσης που προέρχεται από την πώληση του χαρτοφυλακίου Icon, μειώθηκαν στα 10,8 δις ευρώ από 14,8 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 56,2%.

Εμπροσθοβαρή αύξηση των προβλέψεων στο πλαίσιο και των δύο τιτλοποιήσεων (Vega και Phoenix ύψους 7 δις ευρώ) που προγραμματίζει η διοίκηση, πήρε η τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα στο α’ τρίμηνο του έτους το ύψος των προβλέψεων της Τράπεζας ανήλθε στα 437,9 εκατ. ευρώ έναντι 186,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς ανέρχονται στα 10,9 δις ευρώ και ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μειώθηκαν στα 24,1 δις ευρώ, διαμορφώθηκε στο 45,6%.

Τέλος η Eurobank πήρε στο α’ τρίμηνο του έτους προβλέψεις ύψους 126 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των προβλέψεων στα 7,1 δις ευρώ και το δείκτη κάλυψης στο 55,6%. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cairo, ο δείκτης NPEs διαμορφώνεται στο 15,6% και ο δείκτης κάλυψης στο 59,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα