Ψήφος απόδημων: Ηχηρή πρώτη συμφωνία των κομμάτων πλην ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια πρώτη συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση -πλην ΣΥΡΙΖΑ- για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή.

Πάντως, και ο Αλέξης Τσίπρας που διαφωνεί με την προσμέτρηση της ψήφου των απόδημων στο συνολικό αποτέλεσμα της Επικράτειας δεν

έφυγε από την συνάντηση της Παρασκευής ξεκόβοντας κάθε περιθώριο συνεννόησης.

Η ψήφος των απόδημων -το πώς θα βρει πεδίο εφαρμογής- αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων, γι’ αυτό και δεν έχει εφαρμοσθεί από το 2001 που θεσπίστηκε η συνταγματική διάταξη (άρθρο 51, παρ. 4) για «την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια», καθώς απαιτείται ο σχετικός νόμος να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, να συγκεντρώσει δηλαδή 200 ψήφους.

Από τις συναντήσεις της Παρασκευής φαίνεται πως έχει φτάσει η ώρα, κι αν υπάρξει τελική συμφωνία στα επιμέρους θέματα είναι πολύ πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξασφαλίζει τις 200 θετικές ψήφους.

Καταρχήν «ναι» στην κυβερνητική πρόταση λένε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και οι επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Μείζονος σημασίας για την τελική ψήφιση του νόμου είναι η στάση του ΚΚΕ, καθώς εάν δεν συνταχθεί με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι 200 ψήφοι, αφού μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν 101 βουλευτές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις πήγαν καλά και ότι υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για την ψήφο των απόδημων για ξεχωριστούς βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (από 5 έως 7 προσδιόρισε τον αριθμό τους), όπως και για το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα της Επικράτειας, σημείο που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος συνεννόησης για το ξεκαθάρισμα των επιμέρους θεμάτων, όπως εάν όλοι οι απόδημοι θα ψηφίζουν τους ίδιους βουλευτές ή εάν θα υπάρξουν εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, στο τραπέζι της συζήτησης υπάρχουν οι εξής προσεγγίσεις – προτάσεις:

Η πρόταση της κυβέρνησης: Με την ψήφο τους οι απόδημοι να εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών Επικρατείας, οι οποίοι θα αυξηθούν από 12 σε 15.Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά: Όλοι οι απόδημοι να αποτελέσουν μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.Η πρόταση Βαρουφάκη: Να δημιουργηθούν πολλές -ίσως έξι ή επτά- εκλογικές περιφέρειες που να στέλνουν εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.Η πρόταση Κουτσούμπα, που δεν δέχεται την επιστολική ψήφο: Το ΚΚΕ ζητά οι απόδημοι που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό τα τελευταία, π.χ., 30 χρόνια να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες καθένας είναι εγγεγραμμένος.

Το επόμενο στάδιο είναι ο συγκερασμός των παραπάνω προτάσεων, ώστε να προκύψει μια συναινετική λύση, δουλειά που θα πρέπει να κάνει το έμπειρο περί τα εκλογικά επιτελείο του υπουργείο Εσωτερικών.

The post Ψήφος απόδημων: Ηχηρή πρώτη συμφωνία των κομμάτων πλην ΣΥΡΙΖΑ appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα