Ρέι Ντάλιο: Ο short-seller που ποντάρει δισ. στην πτώση των ευρωαγορών και επιμένει ότι τα μετρητά είναι σκουπίδια

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, του Bridgewater, προκαλεί αναταραχή με τις εκτιμήσεις του. «Cash is trash» είχε πει το 2020  και συνεχίζει να το επαναλαμβάνει, υπογραμμίζοντας ότι οι μετοχές είναι ακόμα χειρότερη επιλογή.

Ήδη ο Ρέι Ντάλιο έχει προετοιμάσει τους επενδυτές για «περισσότερο πόνο», όταν πριν μερικές ημέρες σε μια συνέντευξή του είχε προειδοποιήσει για sell off σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά ομόλογα.

Κατά

καιρούς έχει υποβαθμίσει το ρευστό, τις μετοχές και τα ομόλογα, ενώ αντίστοιχα έχει προτρέψει τους επενδυτές να στραφούν σε ακίνητα ή και crypto.

Στην πορεία του, ο μεγαλοεπενδυτής έχει ποντάρει αρκετές φορές στην κατάρρευση της οικονομίας, με μία από αυτές μάλιστα να του στοιχήσει ιδιαίτερα ακριβά, καθώς βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Το σορτάρισμα στις ευρωαγορές

Στοίχημα 5,7 δις. δολαρίων με θέσεις short σε  18 τίτλων ευρωπαϊκών εταιρειών έχει το hedge fund, Bridgewater, το οποίο διαχειρίζεται 150 δις δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ειδικότερα, έχει ανοίξει θέση short ύψους 1 δισ. δολαρίων στον ολλανδό κατασκευαστή μικροτσίπ ASML, ενώ στην TotalEnergies η θέση που έχει πάρει είναι αξίας 752 εκατ. δολαρίων.

Η θέση short χτίζεται μέσω πώλησης δανεισμένων μετοχών, με στόχο την επαναγορά σε χαμηλότερη τιμή. Σε περίπτωση που η τιμή του τίτλου αυξηθεί, τότε ο επενδυτής κλείνει τη θέση του με ζημία.

Είναι μια συχνή στρατηγική των hedge funds ειδικά σε περιόδους bear market, εν μέσω ευρύτερων πιέσεων στις αγορές από την αύξηση των επιτοκίων και τον ραγδαίο πληθωρισμό.

Όπως σημειώνει πάντως το Bloomberg, από τις χρηματιστηριακές καταχωρήσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν η Bridgewater έχει στόχο να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών, ή είναι μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης η οποία υπολογίζεται από μαθηματικά μοντέλα.

Συνηθισμένος στο σορτάρισμα

Άλλωστε, το σορτάρισμα μετοχών είναι μία συνηθισμένη πρακτική της Bridgewater, η οποία είχε στοιχηματίσει 14 δισ. εναντίον ευρωπαϊκών μετοχών το 2020 – συμπεριλαμβανομένης επίσης θέσης short στην ASML – καθώς και 22 δισ. δολάρια το 2018.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, o Ρέι Ντάλιο είχε προειδοποιήσει για assets που θα πληγούν από τον στασιμοπληθωρισμό.

«Γι’ αυτό το λόγο δεν θέλουμε να είμαστε σε μετρητά ή ομόλογα. Υποστηρίζουμε τα assets που αντισταθμίζονται από τον πληθωρισμό», είχε δηλώσει.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «το χρέος που διατηρείται ως περιουσιακό στοιχείο από τους κατόχους ομολόγων και από τους κατόχους κεφαλαίων της χρηματαγοράς, θα έχει σημαντικά αρνητική απόδοση μετά τις προσαρμογές που θα γίνουν  για τον πληθωρισμό», είπε.

Σημείωσε ότι αυτό το κλίμα θα οδηγήσει πολλούς στο να θέλουν να πουλήσουν το χρέος τους και να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με καλύτερη απόδοση, δημιουργώντας όμως παράλληλα μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Η εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα και η βύθιση των αγορών μετά το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, μέχρι στιγμής φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν.

Ποιος είναι ο Ρέι Ντάλιο

Το μικρόβιο του επενδυτή εμφανίστηκε ήδη από τα 12 του χρόνια, όταν έκανε την πρώτη του επένδυση και τριπλασίασε τα κέρδη του.

Εργάστηκε ως χρηματιστής και το 1975 ίδρυσε την εταιρεία του, Bridgewater Associates με έδρα το διαμέρισμά του. Ξεκίνησε ως μία μικρή εταιρεία με λίγους πελάτες, όταν η εταιρεία McDonalds αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του και η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα.

Το 2012, η εταιρεία ανελίχθηκε στο μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, διαχειριζόμενη assets άνω των 150 δις. δολαρίων.

Το 2006, οι αναλυτές της Bridgewater εκτίμησαν ότι η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους στις ΗΠΑ υπερέβαινε το εισόδημα και ότι η οικονομία κατευθυνόταν προς μια σημαντική απορρύθμιση.

Η Bridgewater πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σε χρυσό και στο γιεν Ιαπωνίας.

Ο Ντάλιο προέβλεψε ότι η άνθηση της χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα τελείωνε το 2007 και συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για να τον προειδοποιήσει ότι οι μεγάλες τράπεζες που είχαν επενδύσει βαθιά(long) σε τίτλους με στεγαστικά δάνεια κινδύνευαν.

Την άνοιξη του 2008, η Bridgewater αποχώρησε από πολλές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Lehman Brothers και Bear Stearns. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Bear Stearns απέτυχε και ο πανικός κυρίευσε τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Ντάλιο παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Bridgewater το 2017 είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανέρχεται στα 22 δισ. δολάρια

H χρεοκοπία που τον άλλαξε

Δεν ήταν όμως όλες του οι προβλέψεις εύστοχες. Μία μάλιστα παραλίγο να οδηγήσει σε κλείσιμο την εταιρεία, που έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο.

Μία εσφαλμένη πρόβλεψη για κατάρρευση της αγοράς το 1982, οδήγησε την εταιρεία του στο να χάσει πελάτες, επενδυτές και πολλά χρήματα.

«Ήταν πολύ, πολύ οδυνηρό, αλλά άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου», δήλωσε στο CNBC για να προσθέσει «Ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν».

Κι αυτό γιατί όπως παραδέχτηκε, ανέλαβε την ευθύνη για τις αδυναμίες του.

Συνειδητοποίησε πως έπρεπε να υπολογίζει καλύτερα τα ρίσκα που αναλάμβανε και επίσης να προσλαμβάνει άτομα με διαφορετικό τρόπο σκέψης από τον δικό του.

«Η κατάσταση αυτή με έμαθε να αναζητώ και να βρίσκω τους πιο έξυπνους ανθρώπους που θα μπορούσα να βρω με βασικό κριτήριο να διαφωνούν μαζί μου προκειμένου να δοκιμάζω τον εαυτό μου στο να ακούω τις απόψεις τους». Όλο αυτό «μου δίδαξε να έχω ένα ανοικτό μυαλό» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Βούλιαξαν οι ευρωαγορές – Στο -2,38% ο Stoxx 600, ισχυρές απώλειες για DAX και FTSE 100

Τελείωσε η εποχή των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα

Keywords
Τυχαία Θέματα